HDZ BiH i SNSD su despotske stranke jednoga lica

ljubuski.info

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je onečistio i obesmislio nacionalnu i stranačku politiku. Nad njegovim neispunjenim obećanjima i manipulacijama, neshvatljivim podaništvom spram Dodika, suludim sukobom sa zapadnim zemljama, zgražavaju se svi ozbiljni hrvatski intelektulaci. Čović upravlja strankom željeznom rukom, oko njega su klimoglavci, probrani tajkuni i poneki klerik.

Predsjednici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su prije nekoliko dana u Mostaru svoje prijateljstvo i nesalomivu koaliciju, čak pet mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora.

U hrvatskom stolnom gradu je bačena rukavica sarajevskim strankama na znanje i pamćenje da će HDZ BiH i SNSD nakon 7. listopada na državnoj razini stajati na suprotnoj strani i izabrati sebi podobnog bošnjačkog partnera za sastavljanje parlamentarne većine i Vijeća ministara BiH.

Članstvo nitko ništa ne pita

Prema trenutnom animozitetu SDA je nepoželjna sastavnica te buduće zamišljene većine. Prve reakcije neutralnih političkih analitičara prepoznaju motive tako rano objavljenog garda između HDZ-a BiH i SNSD-a. Procjena je da su Dragan Čović i Milorad Dodik došli do neoborive spoznaje da se Izborni zakon u BiH neće mjenjati te da ga neće nametati međunarodna zajednica odnosno da će Visoki predstavnik Valentin Inzko biti spriječen u Vijeću za provedbu mira da nametne rješenja koja bi otklonila usko grlo za popunu Doma naroda Parlamenta FBiH, mogućeg ključnoga detonatora paralize sustava na federalnoj i državnoj razini.

Čoviću i Dodiku se dakle već ukazala, kao bogom dana, najteža politička kriza i oni su najavom partnerstva nakon 7. listopada zapravo objavili da će u tom 'upravljanju krizom' biti međusobno solidarni u fakturiranju ultimatumima i ucjena sarajevskim, odnosno bošnjačkim strankama. Upadljivo je da su Dragan Čović i Milorad Dodik u gradu na Neretvi potvrdili višegodišnje prijateljstvo i nastavak partnerstva bez odluka stranačkih tijela. Radi se o ozbiljnim potezima i krupnim političkim odlukama o kojima bi u odgovornim i demokratskim političkim strankama morala raspraviti i odlučiti najvažnija tijela u HDZ-a BiH i SNSD-a.

No, poznajući odnose u tim strankama, koncentraciju moći i intelektualni i karakterni kapacitet najbližeg okruženja Dragana Čovića i Milorada Dodika, nije nikakvo iznenađenje njihovo ignoriranje stranačkih tijela i mišljenja, makar i najbližih suradnika. Odavno se zna da su HDZ BiH i SNSD despotske stranke u kojima je sva moć u rukama jedne osobe, svemoćnog stranačkog 'diktatora'. Nije nikako slučajno što obojica više naginju i uzore traže u Vučiću, Erdoganu ili Putinu. Sve odluke, sva kadrovska i financijska pitanja, partnerstva i koaliranja, manifestacije, ceremonije, svađe i javni istupi, sve je to u isključivo domena Čovića i Dodika.

Za Hrvate u BiH je naravno intrigantna politika koju, kao najjača hrvatska stranka, vodi HDZ BiH i Dragan Čović. Iako se vješto pokušava sakriti iza političkog glamura, blještavila reflektora, naručenih posjeta, opskurnih manifestacija i ceremonija otvaranja nekih ruralnih projekata financiranim tuđim devizama, šef HDZ-a BiH Dragan Čović je i definitivno raskrinkan i ogoljen od najvećega dijela hrvatske intelektulane zajednice i naprednog zapadnog svijeta.

On je onečistio i obesmislio nacionalnu, stranačku i svoju osobnu politiku. Nad Čovićevim višegodišnjim lažima i neispunjenim obećanjima, neshvatljivim i štetnim podaništvom spram Milorada Ddika, čovjeka s 'crne američke liste' i ključnog kočničara europskog puta BiH, suludim sukobom sa zapadnim zemljama, i avanturom oko Izbornog zakona, zgražavaju se gotovo svi ugedni hrvatski intelektulaci i zapadne diplomate.

Klimoglavci i apartmani

Teško je na prste prebrojati pamet i u Mostaru i Hercegovini koja će se više tako bezpogorovno nakloniti vođi HDZ-a BIH i njegovoj zastranjenoj politici. Teško je u ovom trenutku udariti u srž problema. Svašta je moguće iskopati u jezgru neshvatljivog lutanja i skretanja HDZ-a BiH i njegovog lidera s normalne trase. Možda je Dragan Čović na sebe nepotrebno preuzeo preveliki teret vođenja nacionalne politike, možda nema snažnog i lucidnog savjetničkog okruženja ili je pak ucjenjen od nekih moćnih krugova u, i izvan BiH, pa mora tako sluganski slijediti pravac koji Hrvate odvede u neku slijepu ulicu prema neprirodnom smjeru.

Nesporna je činjenica da je HDZ BiH klijentelistička stranka kojoj je u fokusu samo interes, u vrhu te stranke sjede klimoglavci koji se klanjaju i aplaudiraju vođi na sjednicama i na ulici, i koji ne smiju progovoriti a kamoli o nečem važnom odlučiti. Takvi su ponizno na koljenima pred šefom, ali su goropadni kada treba zavrnuti koji milijun, klepiti kakav apartman po moru ili stan u Zagrebu. Ali, takav sastav je Čović svjesno birao.

Na nedodirljivog može utjecati tek poneki lojalni tajkun iz zavičaja ili poneki probrani lokalni klerik. S takvim osakaćenim kadrovskim timom i uskogrudom politikom i finacijskim malverzacijama, posve je normalno da se HDZ BiH i stranački vođa povlače u neku začahurenu ljušturu i da im je najbolje plivati u krizama i paralizama nego u europskom ozračju i uređenoj državi.

Pitanje je samo dokle će ta ljuštura izdržati. Njemačka, Amerika za sada, a vjerojatno uskoro i briselski čelenici u paketu, su zajašili na Čovićeva leđa. Hrvati su dovedeni u vrlo nezgodan položaj. Od promotora europskih vrijednosti, zahvaljujući nekim retrogradnim potezima HDZ-a BiH, obilježeni su kao remetilački čimbenik i glavni krivci za eskaliranje političkih razmirica u BiH, a još je bolnije što te packe dobivaju do iskrenih prijatelja i zemalja koje nam po svim parametrima moraju biti uzori i cilj kojem trema stremiti pod svaku cijenu. Glasovanje 7. listopada je prigoda za otrežnjenje i kažnjavanje nevjerodostojne i antieuropske politike, koja je europska samo po masovnom egzodusu Hrvata u europske zemlje.

I. Marić | Dnevni list

Glas naroda

i rade na istrjebljivanju Hrvata sa ovih prostora od 1992 a svi koji su im se suprotstavili su sad pod zenljom

sreca pa su bosanci svijesni ovije lop.va

HDZ BiH i SNSD su despotske stranke jednoga lica
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari