Čovićev počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu podijelio akademsku zajednicu

ljubuski.info

Senat Sveučilišta u Zagrebu je dodijelio počasni doktorat članu predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Draganu Čoviću. I dok se počasni doktorati inače dodjeljuju uz pljesak i opće svečanije raspoloženje, jučerašnje izglasavanje doktorata nije prošlo glatko - 12 članova Senata bilo je suzdržano, a pet ih je bilo protiv. Osim toga, profesorica Đurđica Čilić s Filozofskog fakulteta dužim je obraćanjem Senatu argumentirala zašto se počasni doktorat Čoviću ne bi trebao dodijeliti.

Na travanjskoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, rektor Damir Boras pred članove je Senata stavio svoj prijedlog da zagrebačko sveučilište dodijeli počasni doktorat Draganu Čoviću, članu predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Svoj je prijedlog prošli mjesec naširoko objasnio, a jedan od kratkih zaključaka koji se mogu izvesti je da se Čovića valja proglasiti počasnim doktorom jer brojne Hrvate koji se iseljavaju iz BiH, priroritetno upućuje u Hrvatsku čime se snažni odjeci depopulacije u Hrvatskoj manje brojčano očituju.

Zahvala za raseljavanje Hrvata iz BiH

Hrvati iz BiH bili su izvor iz kojeg se najvećim dijelom nadoknađivao manjak stanovništva u Hrvatskoj, a vjerojatno će tako biti u budućnosti. Stoga je važno da Hrvatska, ali i odgovarajuće hrvatske institucije prepoznaju nositelje pozitivnih pomaka za Hrvate u BiH i da im na svim potrebnim razinama dadu potporu, naveo je rektor Damir Boras, porijeklom iz Ljubuškog, u svom Prijedlogu.

Predloženo je tada i povjerenstvo za ocjenu rektorova prijedloga o počasnom doktoratu, a činili su ga Tonći Lazibat - predsjednik povjerenstva (prorektor, EFZG), Zvonimir Guzović (dekan FSB-a), Nedjeljko Perić (FER), Amir Hamzić (professor emeritus SuZG) i Miloš Judaš (prorektor, Medicinski fakultet).

Rektorov prijedlog povjerenstvo je očigledno ocijenilo pozitivnim, s obzirom da se Senat na jučerašnjoj sjednici izjašnjavao o novom počasnom doktoru najvećeg hrvatskog sveučilišta. Iako je u finalu izglasan Čovićev počasni doktorat, Senat ga nije aklamativno prihvatio.

Naime, 12 članova Senata o Čovićevu počasnom doktoratu izjasnilo se suzdržano, dok ih je pet bilo protiv. Kako su nam rekli neki od članova Senata, počasni se doktorat izglasava uz pljesak i opće svečano raspoloženje, što je ovoga puta izostalo.

Osobama od iznimnog ugleda, kao i osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi, Sveučilište može dodijeliti počasni doktorat.

Uoči glasovanja, Senatu se obratila članica iz redova Filozofskog fakulteta, profesorica Đurđica Čilić, koja je u svom obraćanju taksativno nabrojala zašto Sveučilište u Zagrebu ne bi trebalo dodijeliti ovaj doktorat Čoviću. Njezin su apel i obraćanje potom podržali i dekanica FFZG-a Vesna Vlahović Štetić te Damir Bakić, profesor s PMF-a i Borasov protukandidat na posljednjim izborima za rektora.

Uz dopuštenje profesorice Čilić, porijeklom iz Viteza, njezino obraćanje Senatu prenosimo u cijelosti:

Argumenti protiv dodjele počasnog doktorata Draganu Čoviću

Na zidu ispred ove dvorane stoje fotografije osoba kojima je naše sveučilište dodijelilo počasne doktorate. Među njima su i oni koji su to priznanje dobili zbog političkog oportuniteta ili konjunkturnih procesa međusobnog osnaživanja trenutno utjecajnih političkih figura unutar Hrvatske ili između Hrvatske i drugih zemalja. Ako dodijelimo ovaj doktorat, bit će to još jedna takva politička gesta Senata.

Međutim, vani, na hodniku, među fotografijama počasnih doktora, i ona je Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke, Vladimira Mažuranića, Tomaša Masaryka, Dorothy Hodgkin, Vladimira Preloga. Uvjerena sam da Draganu Čoviću među njima nije mjesto.

U izvještaju povjerenstva navodi se da je Dragan Čović započeo karijeru "u teškim trenucima ukidanja Hrvatske Republike Herceg Bosne". Podsjećam povjerenstvo i sve članove ovog senata da u međunarodnopravnom smislu ta republika nikad nije postojala, a da je bosanskohercegovačkim, a posebno bosanskim Hrvatima, osim onim malobrojnima koji su se njezinim osnivanjem okoristili, donijela nepreglednu štetu. Projekt Herceg-Bosne, koji je prokazan i na Međunarodnom sudu u Hagu, a čiji je Čović dosljedni politički nastavljač, zapravo predstavlja tragediju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nadalje, u izvještaju povjerenstva navode se i Čovićeve rukovodeće funkcije u mostarskom poduzeću "Soko", u kojem je šest godina bio i generalni direktor. Tim neospornim činjenicama, potpunoj istini za ljubav, valja dodati još jednu - s kojom povjerenstvo možda nije bilo upoznato ali postoji dokument o tome objavljen nedavno i u hrvatskim medijima - Dragan Čović je u poduzeću "Soko" za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ratne logoraše bošnjačke nacionalnosti koristio za prisilni rad. Želimo li doista ovo sveučilište opteretiti hipotekom pristajanja na tako teške kompromitacije u kontekstu ratnih logora?

Argument povjerenstva o Čovićevu zalaganju za vladavinu prava provocira da se podsjetimo: protiv Dragana Čovića vođena su tri sudska procesa - jedan je vezan za organizirani gospodarski kriminal odnosno njegov mandat ministra financija i aferu s iznuđivanjem i primanjem mita od vlasnika mesne firme Lijanović , za što je prvostupanjskom presudom osuđen na pet godina zatvora. Na drugostupanjskom sudskom tijelu presuda je ukinuta. Drugi sudski proces, 2009. godine, pokrenut je optužbom koja Čovića tereti za pogodovanje određenim osobama u kupnji nekretnina. Treći put je optužen 2010. godine, za zloupotrebu položaja u prijenosu duga Hrvatske pošte i telekoma na privatne firme. Ni u jednom od tih procesa Čović nije osuđen.

Danas bi ovaj senat trebao donijeti odluku o dodjeli počasnog doktorata aktivnom političaru iz susjedne države, nositelju velike političke i ekonomske moći stečene dubioznim načinima, za čije se ime vežu i nečasne radnje poput političkog kadroviranja na mostarskom Sveučilištu, kaznene prijave, prisilni rad ratnih zarobljenika u logorima, nerazjašnjene okolnosti naglog bogaćenja.

Podsjećam zato da je Sveučilište prosvjetiteljska institucija, koja pruža utočište i nove mogućnosti ljudima od znanja, i moralo bi uvijek i po svaku cijenu, težiti emancipaciji od političke i ekonomske moći, a ne njezinu dodvoravanju. S pravom možemo posumnjati u autonomiju ovog sveučilišta i njegovih najviših upravljačkih tijela ako ono u trenutku kad je na vlasti HDZ u Hrvatskoj, dodijeli počasni doktorat čelnom čovjeku sestrinske stranke u BiH.

Dopuštam da je glavni motiv povjerenstva i Rektorova prijedloga, želja da se dodjelom ovog priznanja dade simbolička potpora hrvatskom narodu, koji nedvojbeno jest u nepovoljnom položaju u Bosni i Hercegovini, osipa se i napušta BiH, a u Republici Srpskoj i nestaje. Valja u tom kontekstu uzeti u obzir da je za odlazak i nestanak Hrvata u Bosni i Hercegovini a napose u Republici Srpskoj, jedan od glavnih krivaca i politika Milorada Dodika s kojim Čović već godinama njeguje prijateljske odnose i izvrsno surađuje, a jučer je najavljena i koaliciju HDZ-a i najjače srpske političke stranke kojoj je Dodik na čelu.

Sigurna sam da se ovaj senat može dosjetiti drukčijeg, mudrijeg i korisnijeg načina da osnaži položaj Hrvata u susjednoj državi. Pozivam vas da se odlučimo na taj drugi, i za Hrvate u BiH i za ovaj Senat, puno bolji i etički ispravniji put.

Hvala vam što ste me saslušali.

srednja.hr

Glas naroda

Njemu je misto u zatvoru, krstio se u ratu a sada veliki Hrvat

Ovi su gori što mu daju „priznanje“ nego on sam.

po ovoj teoriji bi Pocasni Doktorate trebalo podijeliti i Franjevcima Hercegovacke provincije .... jer su uspjeli zajedno s Udbom-HDZ-om BiH tocno odraditi sve kako bi hrvatovanje i katolikovanje u biH sveli na Zapadnu Hercegovinu .... tocno u granicama koje obuhvaca Hercegovacka provincija .... MOSTAR stolni grad takodjer ce kod sljedeceg popisa vecinski biti Bosnjacki-Muslimanski .... Ovi su gotovi ja mislim i posljednji trzaji da bi nekoga jos uspjeli zavesti i prevariti ....
Nebi me iznenadilo da dobiju Doktorate i od Sarajveskog i Beogradskog sveucilista ...

REZULTAT na terenu je sve kao kod SANU2 koji su osmislili VELIKOSRBI ...

Sada veliki [ * neprimjereno * ].

Браво Драган, дико наша

Ne mere ništa bez ljubušaka i to Borasa

Mene bi interesiralo pročitati dobročiniteljevu doktorsku disertaciju te vidjeti Zorana Tomića indeks i diplome. Mogu što hoće pa čak dodjeljivat međusobno doktorske titule. A Bože sačuvaj nas od ovakvih kvazi Hrvata. Bolje nismo zaslužili kad ih biramo. To je totalno degradiranje.

Hvala vama na hrabrosti i istinitosti vaše izjave, svi mi znamo da je to sve istina što ste izjavili, većina je korumpirana pa vlada a dokle, vjerovatno ne dugo ni njemu neće trebati ništa ka i ostalim smrtnicima.

Moze li ijedan dobit nesto a da nije politicar, vladajuci

Oba i Predlagač i Primatelj su Istaknuti članovi KPJ u i sasvim je Prirodno da jedan drugog Promiču

Sve ovo je. Tačno Jeli tak Pratrovici

Sve točno poštovana profesorice. Ako dodijelite počasni doktorat D. Čoviću, molim Vas da to isto učinite i za gospođicu Milu Gadžić, koja je također sve, od dolaska na fakultet uz falsificirani prijepis ocjena i bez prosjeka došla do zvanja doktora znanosti a potom i svih nelegalnih zvanja (pročitajte izvješće županijskog prosvjetnog inspektorata), a potom preko korumpiranog povjerenstva i do mjesta dekana itd. Također je svo bogatstvo stekla nelegalno i procesuirana ali ne i osuđena zbog korumpiranog sudstva. Molim Vas da je nagradite počasnih doktoratom zbog zalaganja za nacionalni interes. Hvala

Dokle su dr.došli ovo je presedan.Hrvatska u Europi sramota neviđena!!!!!!

Jos iz brisela fali to majstore jacisi od Dukanovica on vlada od 88 a moj Mercedes 1988 I crko

Covic pravi udbas izdajica Hrvatskog naroda

Kako udbas a izabrao ga "hrvatski narod" znaci hrvatsi narod je "udbas", logika zar ne... a udbas je ono najgore u covjeku :malodusan, poslusan autoritetima novca bez preispitivanja, intelektualno hendikepiran,sebican , narcisoidan u biti klasicni GOJIM prema opisu cionista...

Ovo nema ni u Indiji a kamoli u Kini!!!!!!!!! Strahota, sramota i bruka neviđena!!!!!!

Dragi goste nema toga ni u sjevernoj koreji da kim jong mijenja vodotok rijeke oko svoje vile

Neznam zašto se ovi bune u zagrebu kod nas tokar može postati rektor ili ministar priko noći a konobarica ili čistačica postane nastavnica uz pomoć kradeze iskaznice

Vizionar s kamena je Hrvatski akademik nad akademicima i točka

Okani se Brrre mene ja sam se prrrodo NATO u zato sam vecan i mogu rrradit. Cigarrrrete

Čović uz pomoć ujdi i udbe na čelu kradeze mafije

Dobročinitelj stolnik stožernik dragi vođa ispravlja tok radobolje oko svoje dvije hacijende pa to ni kim jong nije uradio dok mu fratri kliču hvala ti naš dobri dobročinitelju

Pa red bi bio da i Anti Jelaviću date doktorat i on je bio na čelu kradezea i šef kradeze samouprave hercegovačke banke i osiguranja

Sramota ovaj boras mu daje počasni doktorat zato jer iseljava Hrvate iz BiH

pa ti narode opet biraj progonitelje i mafijase

Ni to nije sve!U Makarskoj će dobit ,Zlatnu Plaketu,Čuvar plaže u ratnom periodu!Kad si na vlasti ,svak te časti!

Kada je mogao Šepavi Bravar Tito imati sve doktorate svijeta sto ne bi njegov pulen.
Ovaj je barem strojarski inžinjer a onaj je poznat medju 10 najgorih u povijesti.
Pa i Bakir ima pocasni.Pa Kolinda.Ko da su oni mozgojedi.A koliko ih je inace prepisalo ili im drugi napisao.
To je sve nasljedje KPJ u.Tri generacije trebaju proći da se narod iščisti.
Jedino je pozitivno sto odlaze da se vrate sa drugim vrijednostima. 70 god. mraka je puno.

predlažem da čovića proglasimo MARŠALOM propale hercegbosne
maršal tito je saz zločinac fali nam maršal sadd

Ja predlažem da se njegovo selo Jare preimenuje u jarac draganče.

Sad ili nikad, treba iskoristiti istorijsku priliku te dati ime kojoj ulici u Ljubuškom po ševinom dobročinitelju, npr. ćiriličar dragan, fratarski dobročinitelj, ljubitelj svog džepa, a može; pohlepni vožd, propast naša, doktor demagogije, nepogrešivi samoljub, itd. Kad šetamo pojedinim ulicama neka nas podsjećaju na pedofiliju i na kradeze propast. Još jednom ponavljam, šćeta propustit priliku dok je kradeze na vlasti.

Doktorat za prisilni rad ratnih zarobljenika - civila, tri kaznena postupka, i raseljavanje Hrvata.
I na kraju kao šlag na tortu , koalicija sa Dodikom koji neće ni da čuje za povratak Hrvata u njegov Entitet.
Pa ljudi moji, ovaj Boras koji ga je predložio nije normalan.
Djurdjice svaka čast na istini koju si im u brk skresala.

Svaka čast gospođo jer ako nastave dalje ovako uskoro će u BiH biti: Seidić, Finći i hrvatići?

Molim vas nemojte ga poredit samnom vrijedjate moj časni Lik i Djelo Hvala na Razumijevanju vas Josip Broz TITO

predlažem zagrebačkom sveučilištu i rektoru borasu koji je kukavičije jaje adezea da adolfa hitlera proglase počasnim građaninom evrope i da mu daju rektorovu nagradu za mir na dan osmi svibanj i pozdravljam sve profesore zg sveučilišta koji su se suprostavili zadnjim nagradan sveučilišta koje su zadnji čava u samostalnosti i postojanju zg sveučilišta koje je pokopala kriva politika
uskoro će ako se ovo nastavi diplome zg sveučilišta bit bezvrjedan papip-profa zg sveučilišta politički nesvrstan

oprosti im bože neznaju šta čine
josip broz tito-maršal-pa ratni zločinac

maršala smo birali sa110% glasova i nismo znali da biramo zločinca
narod
-tako je to u politici

ja predlažem našeg kršnog dragančeta za akademika papirnatog
bolje on nego da dođe gori od njega-zar nije zgodan kažu da žene lude za njim u hercegovini kao kad je bio i u jna-pravi mačomen

javite jeli kvočka dolazi i kada

evo našeg vizionara iz kamena on i kradeze uhljebi nas garant vodi u njemačku-inšalah

evo našeg spastelja sa kamena
plan be idemo u banjaluku
plan ce idemo u zenicu sad hag više ne radi
što je god obećo sve je slago

hvala ti spasitelju
hvala ti dobročinitelju
hvala ti prijatelju
ti si naš genije sa planom beee

evo hrvackog dobročinitelja sad iz banjaluke

Čovićev počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu podijelio akademsku zajednicu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari