Poruka maturantima: Odrasli možete postati samo kad mislite na druge

ljubuski.info

Približava se kraj nastavne godine koji prate tradicionalne povorke maturanata po gradu, maturalne zabave i proslave!

Samim time bliže se i strahovi, zabrinutost roditelja, učitelja i profesora kako će sve završiti, hoće li se tko ozlijediti, hoće li završiti u hitnoj radi prevelike količine alkohola u krvi .

Dragi maturanti, razumijemo vas kad:

  • želite impresionirati druge, biti pametni, lijepi, najbolji,
  • mislite da ste superheroji kojima život neće moći ništa,
  • mrzite svakodnevne, jednostavne stvari u kojima nema rizika,
  • želite biti posebni, zabavni , kao ni jedna generacija do sada.

Ali, molimo vas i volimo vas, probajte i ovo:

  • zaustaviti se na trenutak
  • potražiti drugo mišljenje, vašeg roditelja ili vašeg profesora
  • napraviti kompromis, sigurno ste i do sada to činili
  • odustati od velike avanture da silom morate postati odrasli, jer….

Odrasli možete postati samo kad mislite na druge, volite druge tako da vam nije teško ničega se odreći samo da svi budu dobro, kada ste odgovorni.

Odgovornost i dobro znače da nitko nije zabrinut, da nitko nije bolestan, da nitko nije ponižen i da su svi životi sačuvani.

Alkohol, vožnja, vrijeđanje, omamljivanje, raskalašeno ponašanje, rušenje svega što se tijekom školovanja gradilo nepromišljenim postupcima, ne čine nikome dobro.

Na dobro nam došli dragi maturanti!

Neki među vama sigurno maštaju da će bar na trenutak postati najveći frajeri. To je odlična misao, a i ne slutite kako to stvarno možete postati.

I ti možeš postati najveći frajer. Ako imaš dovoljno novaca kojeg možeš potrošiti na neprimjerenu vožnju i alkohol, sjeti se da pojedini učenik nema novaca za studij ili liječenje, niti roditelje koji bi mu pomogli. Dragi maturantu, možeš postati frajer odrekavši se alkohola, neprimjerene vožnje i kojekakvih "oproštajnih", rizičnih zabavu uz rijeku te među svojim prijateljima možeš pokrenuti nešto da pomogneš prijatelju iz škole. Probaj i vidjeti ćeš da nije preteško za tebe.

Dragi naši, pjesma kaže da tragovi od kočenja na cestama vode do neba. Vjerujte da svima koji su oštećeni zbog neodgovorne vožnje takvo ponašanje nije cool. Vaši profesori samo žele da budete sretni, da ti zadnji dani vašeg školovanja prođu u miru. Je li previše to, dragi maturanti, da oni koji su vas godinama učili sada očekuju puno poštovanje? Ne mrvice, ne do pola dana, nego zauvijek!

Prošle godine je radostan kraj nastavne godine pokvarila prometna nezgoda srednjoškolaca koji su se "samo vozali". Odrecite se tog "vozanja", ako Boga znate, jer nečiji roditelji su u prometu, nečija braća i sestre idu u školu. Oni bi se samo htjeli vratiti svojoj kući.

Ovaj apel također upućujemo roditeljima, jer su oni ti koji savjetuju vlastitu djecu. Molimo Vas da pomognete da se tragični događaji ne ponavljaju. Vi roditelji, bake i djedovi ne morate teško zarađeni novac dati djetetu da ga troši pijući alkohol i ugrožavajući svoj i tuđi život. Radost, veselje i ponos nemaju ništa zajedničko s ozljedama, ponižavanjima, gubitkom života. Vjerujemo da svaki roditelj misli da je njegovo dijete dobro, da ne pije, ne vozi neodgovorno i sl. Ipak, članci u novinama i na portalima govore drugačije!

Iako je ovaj apel upućen prvenstveno maturantima srednjih škola, ne želimo izostaviti ni učenike završnih razreda osnovne škole koji također obilježavaju završetak nastave, ponekad na rizičan način.

Vjerujemo da ćete svi poštivati pravila ponašanja, ostati ono što jeste, lijepi, pametni, radosni i odgovorni i stoga vama i vašim roditeljima čestitamo uspješan završetak osnovnog/srednjeg obrazovanja.

Na dobro nam došli dragi maturanti!

Stručni suradnici osnovnih i srednjih škola Općine Ljubuški

Glas naroda

dragi maturanti .zelim vam srecu i sve najbolje u zivotu
ako ste pametni uzmite putovnice u ruke i pravac zapadna europa ili partijska knjizica i slusajte sta vam ovi nabrzinu obrazovani naredjuju(AKO MOZETE PROBAVITI) jer u ovim krajevima ne vrijedi sposobna osoba samo podobna .Ali vi to vec znate .mladi lijepi i pametni zivot je pred vama bolje vam je idite i ne okrecite se.spasite sebe i ako bog da sutra svoju djecu

Dragi maturanti vaši profesori su vas samo zamolili za vaše dobro da se čuvate svakakvih gluposti koji mogu biti pogubni po vas ili druge
A ovaj gore komentar je od nepismenog sto vi svakako niste i vi ste pametni da sami odlučite šta dalje u svom životu.
Svakakve bilmeze i isfrustrirane tipove treba izbjegavati u širem krugu.
Lijepo se zabavite ali pokazite i svoju kulturu.

mozda nisam pismen al ne virim iz nicije [ * neprimjereno * ] ko ti

Opstinski stručni suradnici to ste ih trebali učiti od prvog dana sad je već kasno mnoge generacije su ovdje Izgubljene jer stariji u Drustvenopolitickom životu su im Uzor da se može dobro živjet bez Znanja Rada Discipline samo da ne ponove scenarij iz Divna od prije nekoliko dana kad su Maturaanti Demolirali SSC Totalno te potom Demolirali sam Grad

Šteta što im " opštinski suradnici " nisu na vrijeme nabacili titovke i crvene marame i da svi gledaju očima šepavog vodje.
Jer njegov drustveno politički odnos što bi mi danas intelektualci kazali drustveno ekonomska formacija je ličio na politiku iste dužine crijeva osim sto je on jedini bolovao od šećera jer je smio jesti koliko mu srcu drago.
Kao i vodja Sjeverne Koreje.

On je svoje muke prošao a Intelektualce tebe tek očekuju jer živiš Traljavije od Njega pozdrav od Sepavog

Poruka maturantima: Odrasli možete postati samo kad mislite na druge
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari