Pčelarima olakšan put do poticaja i subvencija

ljubuski.info

Husnija Kudić, savjetnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH izjavio kako je to ministarstvo u ovom mandatu prvi put poduzelo određene korake pružanja sustavne potpore pčelarima, a prije svega tako što je krajem travnja ovde godine objavljen Pravilnik o pčelarstvu, kojim se prvi put sustavno uređuje ta oblast.

Pojasnio je kako je njime uređen način i uvjeti za držanje pčela, njihovo premještanje, zaštita pčelinjih zajednica, evidencija pčelinjaka i pčelinje paše, te druga značajna pitanja.
Dogovoreno je da svaka pčelinja zajednica treba biti registrirana, prije svega zbog zaštite pčela, ali i kako bismo imali točne i ažurirane podatke o stanju pčelarstva u Federaciji. U radnoj grupi za izradu Pravilnika bili su uključeni i predstavnici Saveza pčelara FBiH, eksperti angažirani kroz projekt Farma II, te stručnjaci ministarstva, kazao je Kudić.

Precizirao je kako su ukupna izdvajanja u sektor pčelarstva u 2017. u Federaciji na razini županija i FBiH iznosila više od milijun KM, a da Programom novčanih podrški u 2018. predviđeni poticaji za pčelarstvo iznose 14 KM po pčelinjoj zajednici za pravne i 11 KM za fizičke osobe.
Zahvaljujući mjerama ministarstva još prošle godine su smanjeni uvjeti za stjecanje prava na poticaj, što je dovelo do povećanja broja prijavljenih pčelinjih zajednica u 2017. za pet puta u odnosu na 2016. U Programu podrški za 2018. dodatno smo smanjili uvjet na dva kilograma po zajednici i tako dodatno olakšali mogućnost za podnošenje zahtjeva za podršku, naveo je Kudić.

Dodao je da je, osim izravne potpore, Programom predviđena podrška investicijama u pčelarstvo kroz Model potpore ruralnom razvoju, kojim su omogućene subvencije do 25 posto uloženih sredstava i još po pet posto ukoliko se radi o ženi pčelaru ili pčelaru mlađem od 40 godina.
Također, omogućeno je regresiranje kamatne stope do četiri posto, te su osigurana sredstva za certifikaciju organske proizvodnje do 75 posto ostvarenih troškova certifikacije, kazao je Kudić.

Naglasio je kako se u javnosti pogrešno stvara utisak da se podrška poljoprivredi, a u tome i pčelarstvu, svodi jedino na poticaje, te da je njihov cilj nuditi sustavna i sveobuhvatna rješenja.

FENA

Glas naroda

Kako uništiti VAROU kako ovi gore kažu ORGANSKI molim iskren odgovor. Hvala unaprijed.

uhvatiti svaku pčelu i fizički ukloniti tog nametnika.

Varroa uš (Varroa destructor) je parazit koji napada pčele po čitavom svijetu. 80 % su ženke.
U jednoj naprednoj EU zemlji vrše se probe da se na neotrovan način riješi tih nametnika. Naime istraživanjima i probama je dokazano da je pčela daleko otpornija na višu temperaturu od uši pa je se zagrijavanjem pčelinjaka do određene temperature tehnički moguće riješiti parazita Varroe. Sve druge metode su manjeviše sa kiselinama kemijom otrovne pa se mali dio tih otrova može naći u medu. Takav med se ne može izvoziti u EU zbog strogih normi. Nadam se da ima netko u tim pustim ministarstvima da prati svjetske trendove i razvoj, da savjetima pomažu pčelarima a ne da džaba jedu njihov kruh namazan medom. Slatki život, dobro živjeti a ništa ne raditi, zapravo ništa ne znati raditi, samo pametovati. Tu smo svjetski prvaci, nema nam premca. Trutovi izreda. Jel tak il ne izbjeglice?

Pčelarima olakšan put do poticaja i subvencija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari