Galić zatražio hitan premještaj policajaca iz drugih agencija

ljubuski.info

Problem nezakonitih migranata u BiH mogao bi eskalirati. Naime, i uz sve poduzete mjere, krajem travnja i početkom svibnja 2018. primjetan je značajan porast broja nezakonitih prelazaka i pokušaja prelazaka državne granice, upozoravaju iz Granične policije BiH.

Evidentno je da se povećava broj nezakonitih migranata i da se iz dana u dan problem usložnjava. Migracijski pritisak proširio se dužinom čitave državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a istodobno su intenzivirani pokušaji ilegalnog prelaska državne granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj. U odnosu na ranije razdoblje migranti sve češće ilegalno ulaze ili pokušavaju ući u BiH u većim skupinama (od 10, 15 do 30 osoba) u kojima se nalaze i ranjive kategorije: maloljetnici, žene, trudnice te bolesne i iscrpljene osobe - istaknuo je ravnatelj GP BiH Zoran Galić.

Nezakoniti migranti su u najvećem broju s područja Sjeverne Afrike, Azije i Bliskog istoka. Nezakonito pokušavaju prijeći granicu pješice između dvaju graničnih prijelaza. U manjem broju slučajeva su otkrivani u teretnim motornim vozilima ili vagonima vlakova, zbog čega od 2017. GP BiH provodi mjeru detaljnog pregleda svih teretnih motornih vozila i vlakova iz smjera Srbije i Crne Gore. Uz navedeno pripadnici GP BiH prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim skupinama koje koriste nesreću migranata i stječu nezakonitu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje. Kao rezultat navedene aktivnosti GP BiH je u travnju 2018. uspješno realizirao završne aktivnosti operativnih akcija "Taurus" i "OX".

Tijekom realizacije akcija identificirano je više od 30 osoba u dvjema organiziranim kriminalnim skupinama koje su sudjelovale u nezakonitim aktivnostima sa ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u RH. Pripadnici GP BiH prema svim migrantima postupaju u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, ali trendovi povećanog broja obitelji na granici usložnjavaju rad policijskih službenika. U smjenama moraju biti službenice radi postupanja prema ženama, a sve češće su i hitne medicinske intervencije.

Podsjećam da je riječ o osobama koje u BiH pokušavaju ući sporednim komunikacijama uz višesatno pješačenje i sve ostale rizike koje podrazumijeva kretanje brdovito-kamenitim i slabo prohodnim predjelima. Sve navedeno povećava odgovornost službenika na granici koji posebno s naglim porastom broja žena i djece koji su u pokretu moraju voditi računa o sigurnosti ranjivih kategorija - istaknuo je Galić te dodao i to da, kada je riječ o nezakonitim migrantima koji se nalaze na području USŽ-a i SŽ-a, najčešće se radi o osobama koje su nadležnim tijelima iskazale namjeru podnošenja zahtjeva za azil.

Više se ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, već o sve organiziranijim pokušajima ulaska većih skupina migranata u BiH, što stvara ozbiljne operativne poteškoće za obavljanje poslova zaštite granice. Dodatno otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da GP BiH nedostaje 526 policijskih službenika, zbog čega imamo umanjene ljudske resurse koje možemo angažirati na poslovima nadzora granice. Već dulje vrijeme pružamo maksimum, samo od početka godine spriječili smo ulazak 1754 ilegalna migranta, ali smo pojačanim i izvanrednim mjerama gotovo iscrpili svoje materijalno-tehničke i ljudske kapacitete. U cilju rješavanja problema nedovoljne kadrovske popunjenosti GP BiH, predložili smo da se hitno razmotri mogućnost popunjavanja svih slobodnih radnih mjesta policijskih službenika GP BiH koji rade poslove graničnih provjera i nadzora, tako da se popunjavaju izvanrednim prijmom i školovanjem dodatnog broja kadeta ili da se zbog žurnosti jedan broj radnih mjesta popuni sukladno odredbama članka 65. Zakona o policijskim službenicima BiH, koji propisuje privremeni eksterni premještaj policijskih službenika iz drugih policijskih agencija u GP BiH - istaknuo je Zoran Galić.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Granicu čuva Armija na Karaulama moj Galiću ako hoćeš Bezbjednu Državu a ne neki famozni DGS koji nemože sam sebe cuvati

Vojska čuva granicu u Sjevernoj Koreji. Podrška gospodinu Galiću.

Ajde Galiću jado ne piši sam sebi komentare podrške.Uvijek to radiš!

Jeli ISIL izveo ijedan napad u Sjevernoj Koreji. Jeli ikad Učenik upotrijebio vatreno oružje u Školi Imali Narkotika. Ko bira Milicionara i Vojnika jeli lokalni političar ili Struka

Čovjek koji je s lažnom diplomom došao na mjesto prvog čovjeka granične policije BiH. Eto države u kojoj živimo.

Pa šta će raditi 527 novih policajac, kada prestane dolazak migranata. Kolika je tarifa za posao. Ako je samo 10.000,- km puta 527 policajaca ,dobra zarada. Auuu

Šta će im Isil.Sami su sebi Isil.Nedaj Bože nikome.

Galić zatražio hitan premještaj policajaca iz drugih agencija
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari