Učenici iz Ljubuškog na natjecanju haiku pjesama

ljubuski.info

Učenici iz Ljubuškog sudjelovali su na ovogodišnjem natječaju haiku pjesama i ilustriranih radova, hajgi.

Kako je objavila Hrvatska matica iseljenika, u petak 4.5.2018. u Osnovnoj školi Vežica u Rijeci održani su 3. Međunarodni haiku susreti Vežica.

Na ovogodišnji natječaj prispjelo je 677 radova - 469 haiku pjesama i 208 ilustriranih radova, hajgi. Uz slobodnu, zadana tema ove je godine bio trešnjin cvijet, a svaki učenik mogao je poslati samo jedan rad u svakoj od kategorija.

Radovi su pristigli iz 40 hrvatskih osnovnih škola te Hrvatske dopunske nastave u Italiji (Trst i Molise), Vojvodine (Tavankut i Subotica) te Njemačke (Hessen i Saarland), koji sudjeluju na ovom natjecanju od prvih susreta, a ove godine pridružili su se i učenici iz BiH - Tomislavgrada i Ljubuškog.

Učenici iz HN Hessen i Saarland već treću godinu za redom su višestruko nagrađeni u obje kategorije - haiku i hajga,a hajge učenika 4. r. iz Kruča - Molise, isto imaju više nagrada. U kategoriji pohvale nagrađen je po jedan rad iz Trsta, Tavankuta te Tomislavgrada i Ljubuškog.

Povjerenstvo u sastavu Vilma Knežević, haiku pjesnikinja, Verena Tibljaš, knjižničarka i Lea Perinić, kulturologinja napravilo je uži izbor, a glavni izbornik Robert Bebek, književnik i lektor, odlučio je o nagrađenima u kategoriji haiku, dok je hajge sudila Zvijezdana Prohaska, viša savjetnica za likovnu kulturu u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Sve nagrađene i pohvaljene hajge izložene su i predstavljene na svečanoj dodjeli.

Susrete su, kao i svake godine, otovorili polaznici OŠ za klasični balet i suvremeni ples koja djeluje pri OŠ Vežica, a ravnateljica škole Violeta Nikolić čestitajući nagrađenim i pohvaljenima učenicima i mentorima istaknula kako je haiku glazba duše…i može biti nadahnuće svakom čovjeku koji traga za prirodnijim načinom života…

Raduje nas što doprinosimo širenju haiku pjesništva, što spajamo u haiku izričaju domovinsku i iseljenu Hrvatsku te potičemo učeničku kreativnost u najraširenijoj pjesničkoj formi u svijetu, naročito među najmlađima, što najbolje potvrđuju višestruko nagrađeni učenici u obje kategorije, a neki učenici, tj. škole i njihovi mentori iz godine u godinu potvrđuju svoju talentiranost, kako na ovim tako i na drugim haiku susretima, a ima onih što su se u ovom izričaju okušali prvi puta, k tomu uspješno, poručili su organizatori.

Hrvatska matica iseljenika

Glas naroda

Kradeze krade
Ljubuški nestade
Uvenuli pali šume
Kocke postavljaj kume
Da se narod iseli
Tom se kradeze veseli

Učenici iz Ljubuškog na natjecanju haiku pjesama

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari