Protiv izbornih prijevara crvenim i plavim olovkama

ljubuski.info

Opći izbori na kojima se biraju članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u zastupničkim domovima parlamenata BiH i FBiH, izaslanici u Narodnoj skupštini RS-a, predsjednik i potpredsjednik RS-a, te zastupnici u županijske skupštine bit će održani u nedjelju, 7. listopada ove godine. Odluku je jučer priopćilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH naglasivši kako će svi glasači u BiH toga dana dobiti po četiri glasačka listića na kojima će se izjašnjavati.

Na ovim izborima pravo glasa u BiH imat će 3.381.963 birača, što je povećanje u odnosu na 2014. godinu kada je pravo glasa imalo 3.282.581 birača ili na lokalnim izborima 2016. kada je taj broj bio još manji.

Rokovi

Predsjednica SIP-a Irena Hadžiabdić kazala je kako se treća odluka koju je SIP donio, a koja je vezana za izbore odnosi na usvajanje uputa o rokovima.

0d 9. do 25. svibnja se podnose prijave za ovjeru sudjelovanja na izborima za političke stranke i neovisne kandidate, od 10.do 19. lipnja se podnose prijave za ovjeru koalicija i neovisnih listi, a podnošenje kandidatskih listi je od 27. lipnja do 9. srpnja.

Već sada politički subjekti mogu preuzeti sve potrebne obrasce u SIP-u, a SIP će do 23. kolovoza objaviti sve liste koje su ovjerene.

Ovogodišnji izbori koštat će oko 8,5 milijuna maraka, a od toga broja će 4,7 milijuna biti potrošeno za naknade članova biračkih odbora, dok će 1,2 milijuna maraka biti izdvojeno za tiskanje glasačkih listića. Oko pola milijuna maraka će trebati za dostavu listića biračima izvan BiH. Krajnji rok za registraciju birača iz inozemstva je 24. srpnja.

Izborna kampanja počet će 7. rujna i trajat će do 6. listopada u 7 sati ujutro.

Hadžiabdić je govorila i o stanju u boračkim povjerenstvima i općinama. Kazala je kako su, od 142 općinska izborna povjerenstva, popunjena gotovo sva, te da nedostaje pet članova u pet općina koje će uskoro zamijenit. Kada je u pitanju rad izborne administracije i opremljenost Hadžiabdić kaže kako se pokazalo kako oko 25 izbornih povjerenstava nema odgovarajuće uvjete za rad, ali da ipak rade.

Kada je u pitanju rad centara za birački popis, potvrdila je da su oni u funkciji u većem dijelu BiH, te kako samo u četiri općine ne postoje centri za birački popis, a njihov posao obavljaju izborna povjerenstva. Također u 27 općina oprema za rad biračkih popisa je zastarjela.

Noviteti

Hadžiabdić je kazala kako je SIP osim spomenutih odluka radio i na unaprjeđenju izbornog procesa i radio po preporukama OSCE-a i promatrača u mjeri u kojoj su mogli s obzirom na odsustvo izmjena Izbornog zakona BiH.
Mi smo u posljednje vrijeme radili prečišćene verzije podzakonskih akata i tri su pretrpjela značajnije izmjene. Cilj nam je bio bolja kontrola, transparentnost i ažuriranje centralnog biračkog popisa, kazala je Hadžiabdić.

Posebna pozornost je, kako tvrdi, skrenuta na proces pakiranja i nadgledanja listića, kao i na proceduru brojanja.

Na predstojećim izborima glasači će moći glasovati samo plavim olovkama, dok će sve plave olovke nakon završetka glasovanja biti uklonjene i prilikom brojanja glasova neće biti dopušteno imati ih na stolu kako bi se onemogućilo dopisivanje. Tada će se moći na stolovima naći samo crvene olovke, a birački odbori će koristiti crvene olovke prilikom obrade listića.

SIP je odlučio ove godine objaviti sva imena članova biračkih povjerenstava, ali i podatak o tome koja ih je stranka predložila na dužnosti koje obavljaju.

Novina je i namjenski račun za financiranje kampanje kako bi se izbjeglo da političke stranke koriste svoje transakcijske račune. Pojašnjena je dodatno procedura kod prikupljanja potpisa i pojednostavljeni obrasce za prijavu na izbore. Također broj dana čekanja na glasove putem pošte sada je povećan pet dana nakon dana izbora.

SIP je izbore raspisalo u skladu s ustavima i važećim Izbornom zakonom BiH prema kojem su dužni u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Općih izbora. Ovogodišnji izbori će biti osmi opći izbori u BiH od Daytonskog mirovnog sporazuma.

Do raspisivanja Općih izbori 2018. Političke stranke nisu uspjele doći do dogovora oko izmjena Izbornog zakona kako bi se provela presuda Ustavnog suda u slučaju "Ljubić" čime je implementacija izbornih rezultata upitna.

Ova presuda odnosi se na popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, gdje je Ustavni sud ukinuo odredbe o popunjavanju, tako da ovaj Dom ne može biti utemeljen, a tako ne mogu biti izabrani ni predsjednik ni potpredsjednici Federacije, Vlada Federacije, a ne može biti utemeljen ni Dom naroda Parlamenta BiH jer se dvije trećine izaslanika biraju iz federalnog Doma.

Treba napomenuti kako domaće vlasti nisu provele ni presudu Europskog suda za ljudska prava u Strazburu što znači da predstavnici iz reda ostalih i dalje neće moći biti birani prvenstveno za članove Predsjedništva BiH i izaslanike u Dom naroda Parlamenta BiH.

Što nakon izbora?

SIP je također govorio o ovom problemu. Hadžiabdić je kazala kako zbog nedonošenja izmjena Izbornog zakona BiH ulazi u izborni proces s nejasnim odredbama za provedbu izbora. Kako kaže, ako ne se ne dođe do rješenja, BiH je u ogromnom problemu. Ona je rekla da bi PBiH trebala do izbora usvojiti izmjene izbornog zakonodavstva.
To je u suprotnosti s postojećim stavovima o demokratskim izborima koje su dužne da se pridržavaju zemlje članice OSCE-a. Ako se političari uspiju usuglasiti oko bilo kakvog rješenja, SIP bi to mogao usvojiti kroz podzakonski akt. A ako ne, onda postoji mogućnost blokade, ili da se SIP preglasa . U svakom slučaju to pitanje mora se riješiti prije kraja ožujka 2019. godine, inače će Federacija biti u financijskoj blokadi, kazala je Hadžiabdić.

Dodaje da ne polaže previše nade u autoritet međunarodne zajednice, jer je čula da oni ne žele da nametnu nikakve odluke.

Umrli i dalje na popisu

Na biračkom popisu bilo je i oko 6.000 umrlih, a, kako su kazali iz SIP-a, do sada su uspjeli ažurirati popis za približno 3.000, no na popisu ima još oko 3.000 mrtvih.

Njihova imena bit će posebno označena na središnjem izbornom popisu.

Također je kazano kako će kandidati za predsjednika i potpredsjednike RS morati skupiti 3.000 potpisa što do sada nije bilo slučaj.

Predsjednica SIP-a tvrdi kako će na taj način izjednačiti pravila za sve. Međutim, član SIP-a Suad Arnautović obratio se novinarima i kazao kako on nije glasao za ovu odluku ta da je njegov stav da stranke koje su već parlamentarne ne moraju skupljati potpise za kandidate, te da stav zasniva na Izbornom zakonu.

Hadžiabdić je kazala da je uobičajeno da ponekad neki od članova SIP-a imaju drugačije mišljenje od većine, a da je u ovom slučaju većina odlučila ove propise ujednačiti.

Vanja Bjelica-Čabrilo | Dnevni list

Glas naroda

džaba vam i plave i crvena olovke, ne možete dohakati LJUBUŠKIM [ * neprimjereno * ]ma nikakvim mjerama, oni će to odraditi kao i do sada, lopovski, naravno i kao što oni sami kažu-NE MOŽE NAM NITKO NIŠTA!

Ma to će Kvesko kiseljak lako riješiti ko prošli put.Džaba kiša što je padala ko iz kabla,džaba opozicija Kvesko rješava stvari na svoj način.Jer Kvesko zna unaprijed da HDZ mora pobijediti .Da je Tito imao Kiseljačku školu ko naš Kvesko.Ah.Samo je jedan Kvesko kiseljak.

Sviiiii za Tisu,neboj se ti si nas Veljacki zet i uz tebe smo,a onome sto pise kvesko nek crk.e i evo mu veliki sipak.pozd.Veljaci

ahhahahaah je problem u crvenu olovku ubaciti plavi uložak, ahahahhaahha čudesa od pameti i gotovo, nos vas crni belaj, ahahahhahaha ja sigurnosti od prevare čudo jedno...

Smiješno,kao da smo svi ludi zatvorite tiskare a neovisne za kutije.

ovi izbori će se dobro pazit okom i tehnikom a posebno se paze čović dodig i izetbegović i njihove vrhuške piše međunarodni faktor-supervizor

jure adeze dvoosovinci po veljačkom polju ravna se put za golf i laptop poljoprivredu
više traktori ne trbaju u polju samo golfovi i laptopi to će bit poljoprivreda za uniju
sve će mo izvozit tamo samo nas čekaju

Hahaha jel to slucajno profesor Mladan Bebek,on je se dao u poljeprivedu

Džaba olovke HDZ će opet smuvat ništa ne pomaže osim otiska prsta

adeze treba poslat na goli na preodgoj
oni sve što dovate pokradu i upropaste

adeze treba poslat na goli na preodgoj
oni sve što dovate pokradu i upropaste

otisak prsta i video nadzor inače ovi iz posmatrača imaće posla cjelu večer kutije blombe da ih ne mogu zamjenit i neka narod odluči a nbe pojedinci

Ljudi kupija Rosić i crvene i plave kad on prikrilži ko da je biskup križa.Ajmo svi ZNA SE

ne pomaže tu olovka nego olovo

Ko je ovo patentira triba ga dozivotno nagradit.A vece bezvezarije nisan odavno cuja.

šta bi ti sa olovom junače da ti možda ne treba cjev da usmjeri olovo

HDZ ovaca je dosta gubite Izbore apsolutni dvotrecinski pobjednik je HRS Biće malo Revanšizma nemojte se Vrlo bojati HDZ ekani koji ste čisti alo tome ćemo kad mi formirano Vladu

Ček malo, ne kontam kojeg Vladu treba formirat?! Da nije možda Vladu Gudu ili Vladu Rockija ili ima još neki...

Olovke mogu bit iste to nije problem.Problem su clanovi birackih povjerenstva i promatraci koji se prodaju za 100 maraka ili vise zavisno od situacije.Samo da se plati takvi smo a promjena takvog ponasanja ce doci jednog dana tj nikad...

Ja i moja obitelj nece niti jednu bojuuuuuuuuuuuu.piz.zab.branitelj

Protiv izbornih prijevara crvenim i plavim olovkama

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari