Revizija da, diskriminacija ne!

Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto sazvala je za sutra sastanak s predstavnicima hrvatskih parlamentarnih stranaka i predstavnicima hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, potvrdio je za Dnevni list predsjednik Kluba HDZ-a BiH Mate Franičević.

Naime, Prijedlog zakona o reviziji korisnika prava iz braniteljsko-invalidske zaštite Zastupnički dom Parlamenta FBiH razmatrat će po hitnom postupku 29. rujna, a zakon predviđa da se danom stupanja na snagu ovog zakona privremeno obustavlja isplata za sve korisnike koji su ostvarili prava na osnovu izjave svjedoka ili na osnovu potvrda koje su izdavale udruge.

“Ne slažem se s prijedlogom da se ikome ikako ukida pravo dok se ne dokaže da je zlouporabio pravo, odnosno da je krivotvorio dokumente. Tražim da se provede revizija i tek ako se dokaže da je netko zlouporabio prava neka mu se onda ukine naknada”, kazao je predsjednik HVIDRA-e Anđelko Barun.

On je dodao da trebaju razgovarati s predstavnicima hrvatskih stranaka, a Franičević kaže da će HDZ BiH najvjerojatnije podržati stav udruga. “Ne može se unaprijed eliminirati nešto što je sukladno zakonu. Posve sigurno treba ići na takav način revizije koji će preispitati sve, a ne da se unaprijed smatra pogrešnim, a nešto ispravnim”, istaknuo je Franičević.

S Franičevićem je suglasna i predsjednica Kluba HDZ-a 1990. Slavica Josipović i kaže da će podržati stavove Koordinacije hrvatskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

“To je za mene svetinja i temelj da mogu razgovarati s predstavnicima bošnjačkih udruga”, istaknula je Josipović i dodala da je ona osobno za to da treba najprije utvrditi vjerodostojnost dokumentacije, a nakon toga da se ukidaju naknade onima koji su zlouporabili pravo.

Predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika (HSP, HSS, HNZ, HZHB) Petar Milić je naglasio da mu nije jasno kako će se ukidati prava bez revizije.

“Ne znam kako je Vlada mogla to predložiti, pa Vlada je i dala pravo da se naknade mogu dobiti na osnovi potvrde dva svjedoka. Ova Vlada je dno pravičnosti i ljudskosti”, istaknuo je Milić komentirajući predloženi zakon.

Prema Prijedlogu Zakona o reviziji korisnika prava iz braniteljsko-invalidske zaštite, isplata će biti obustavljena u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona onima koji su svoja prava ostvarili na osnovi izjave svjedoka ili potvrdom udruga. Ako se utvrdi da je dokumentacija bila validna, isplata će se vršiti od dana privremene obustave isplate. Za provođenje ovog zakona potrebno je osigurati oko 2,8 milijuna maraka i to za plaćanje usluga Institutu za medicinsko vještačenje te za materijalne troškove vođenja postupaka, putnih troškova i drugih naknada. Reviziju treba izvršiti za oko 130.000 uvjerenja kao i pribaviti oko 54.000 nalaza, ocjena i mišljenja od Instituta.

Dnevni list

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari