Održano natjecanje "Dani hrvatskog jezika" učenika osnovnih i srednjih škola ZHŽ

ljubuski.info

U organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ ovoga je petka, 4. svibnja Gimnazija fra Grge Martića Posušje bila domaćin županijskom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola pod nazivom "Dani hrvatskog jezika".

Na natjecanju su, kao i ranijih godina, sudjelovali učenici, pobjednici natjecanja u svojim školama u konkurenciji pisanih radova i recitacija. Pisali su o ponuđenim temama, po tri za osnovne i srednje škole, dok su recitacije birali sami.

U konkurenciji srednjih škola pobjedničku recitaciju Ujevićeve pjesme" Samo je san stvarnost" izvela je učenica SSŠ Antuna Branka Šimića Antonija Kvesić, koja je time svojoj školi i gradu osigurala domaćinstvo natjecanja iduće godine.

Kada je riječ o pisanim radovima najboljim je proglašen rad Ante Erića iz iste škole o temi "Onaj koji vidi nepravdu i šuti,taj bijedno i sramotno bježi".
U konkurenciji osnovnih škola prvo mjesto pripalo je Petri Slišković iz 1. OŠ Široki Brijeg za recitaciju pjesme "Vukovar" Mislava Kontića.
U konkurenciji pisanih radova najboljim je radom ocijenjen sastav Ivana Lasića iz 2. OŠ Široki Brijeg napisan o temi "Razumije li me obitelj".

Nije bilo lako odabrati najbolje, jer su doista svi bili jako dobro pripremljeni. O pobjedniku su odlučivale nijanse, što je potvrdio profesor Marko Tokić ispred stručnog Povjerenstva, koji je zajedno s profesorima Jerkom Ivankovićem i Jozom Marićem, te glumcem Robertom Peharom činio ocjenjivačku četvorku. Zahtjevnu ulogu voditeljica programa, koji je trajao dva i pol sata, vješto su odigrale gimnazijalke Andrea Oreč i Ana Širić, a osim u recitacijama i sastavima, posjetitelji su mogli uživati u pjesmama školskog zbora.

Manifestaciju je otvorio Mario Mikulić, pomoćnik ministrice obrazovanja ZHŽ, koji je zahvalivši Gimnaziji na domaćinstvu u svom obraćanju istaknuo:
Današnja manifestacija Dani hrvatskog jezika izvodi se u spomen Deklaracije o položaju i značenju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine. To znači da se hrvatski narod kroz svoju 14-stoljetnu povijest na ovim prostorima stalno morao boriti za svoj identitet .

Istaknuvši kako je jezik bitan dio našeg identiteta kazao je kako je nama svima obveza da pričamo, pripovjedamo, njegujemo naš jezik.

U natjecateljskom dijelu programa nastupili su učenici svih 14 osnovnih i 7 srednjih škola s područja Zapadnohercegovačke Županije. Program je započeo doista dirljivom recitacijom pjesme "Zlatna grana" autora Nikole Milićevića, koju su izveli učenici OŠ Ivane Brlić Mažuranić Ljubuški Viktor i Klara Herceg. Do pozornice su ih dopratile asistentice, a dalje su suvereno izrecitirali pjesmu zasluživši gromoglasni pljesak, a i nagradu.

Evo i svih rezultata:

Pisani radovi:

Osnovne škole

 1. Ivan Lasić - 2. OŠ Široki Brijeg
 2. Ivana Tokić - OŠ Ante Brune Bušića Rakitno
 3. Jerko Bušić - OŠ fra Stipana Vrljića Sovići

)
Srednje škole:

 1. Ante Erić - Srednja strukovna škola Antuna Branka Šimića Grude
 2. Mate Herceg - Gimnazija Ljubuški
 3. Matea Malenica - Gimnazija Posušje

Recitacije:

Osnovne škole:

 1. Petra Slišković - 1. OŠ Široki Brijeg
 2. Viktor Herceg i Klara Herceg - OŠ Ivane Brlić Mažuranić Ljubuški
 3. Antonela Bešlić - OŠ Ivana Mažuranića Posušje

Srednje škole:

 1. Antonija Kvesić - Srednja strukovna škola Antuna Branka Šimića Grude
 2. Illija Soldo - Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg
 3. Ante Majić i Ivan Prskalo - Srednja strukovna škola Ruđera Boškovića Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari