Raštika doživjela bum u Americi

ljubuski.info

Dr. sc. Dunja Šamec, znanstvena suradnica na Institutu Ruđer Bošković, istražuje raštiku te ju nastoji popularizirati u našim krajevima. Tvrdi kako je raštika niskokalorična i izrazito hranjiva kupusnjača koja bi se češće trebala naći na našem tanjuru.

Kupusnjače imaju približno jednaka nutritivna svojstva i dobar su izvor dijetalnih vlakana te vitamina C i vitamina skupine B, no povrće iz grupe acephala, odnosno raštika i lisnati kelj, imaju viši udio folne kiseline i kalcija.

Također predstavljaju dobar izvor kalija, cinka, mangana, magnezija, fosfora i željeza, kao i betakarotena (vitamin A), luteina i zeaksantina važnih za dobar vid.

Oko 100 grama raštike sadrži tek 30 kalorija pa se preporučuje i u dijetalnoj prehrani, a dostupna je tijekom cijele godine, iako je zimi njezin okus najbolji jer mraz doprinosi tome da bude slatkasta.

Izuzetno zahvalna biljka za uzgoj

Jedna od prednosti raštike u odnosu na ostale kupusnjače ta je da jako dobro podnosi ekstremno visoke ili niske temperature te je zahvalna za uzgoj jer uspijeva i na takozvanoj 'škrtoj zemlji'. Upravo se ulogom fitokemikalija u odgovoru raštike na stres izazvan niskim temperaturama bavi ova istaknuta znanstvenica, a projekt na kojem radi financiran je iz fonda Jedinstvo uz pomoć znanja (Unity through Knowledge Fund - UKF) s 300.000 kuna.
Ono po čemu su kupusnjače poznate i zbog čega se koriste u tradicionalnoj medicini takozvani su nenutritivni elementi ili fitokemikalije iz skupine glukozinolata, polifenola i karotenoida. Upravo se one povezuju s pozitivnim djelovanjima kupusnjača na zdravlje ljudi, tvrdi Dunja Šamec, čiji je pregledni rad o raštici nedavno prihvaćen za objavljivanje u cijenjenom znanstvenom časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Amerikanci su odavno prepoznali vrijednost raštike

Raštika je u Americi posljednjih godina doživjela pravi 'bum', a istaknuta znanstvenica otkriva kako ju je i sama prvi put probala upravo u Americi, u kojoj je boravila tijekom dvogodišnjeg poslijedoktorskog usavršavanja na Državnom sveučilištu Washington, WSU, jednom od najboljih svjetskih sveučilišta iz područja biologije i agronomije.

U SAD-u su popularne kupusnjače iz grupe acephala, odnosno lisnati kelj i raštika. Njihov uzgoj počeo se propagirati negdje 2010. godine, jer one dobro podnose različite ekstremne temperature koje su posljedica klimatskih promjena te su zahvalne za proizvodnju. Zbog toga je Američko udruženje proizvođača kelja uz pomoć ciljanih PR kompanija počelo popularizirati to povrće i, na neki način, brendirati ga kao superhranu. Kao što vidite, to je urodilo plodom, a njihova je proizvodnja i potrošnja znatno porasla. Amerikanci ju smatraju superhranom, a kod nas je ona zaboravljena namirnica, tvrdi Dunja Šamec, dodajući kako se na američkim jelovnicima raštika može pronaći kao prilog i zdravija alternativa prženim krumpirićima, a najčešće je to raštika na lešo s komadićima suhog mesa.

Najbolje ju je konzumirati svježu

Kao i za sve ostalo povrće, za raštiku također vrijedi pravilo da se nutrijenti najbolje očuvaju što kraćom termičkom obradom, stoga ju je dobro konzumirati sirovu, kao dodatak smoothiejima ili sokovima. Ako je baš poželite termički obraditi, kuhajte ju na pari, i to pet minuta, kako bi vlakna omekšala te kako bi se povećala probavljivost raštike, a istovremeno sačuvali nutrijenti.

tportal.hr

Glas naroda

Naj bolje udarit u rastiku

RASTIKA recept:
- malo svinjski nogica
- malkice nako ubacis luka, promjesas
- ljute paprike dodas i rastiku cijeli list ...
sve to dobro skuvas na HDZ temperaturi da nemoze biti skuvanije - i mores skakat sve do njemacke a bogme ako se prejedes mozes doskociti do amerike ....

Dašta posli cmilja udarimo u raštiku i izvozimo je za ameriku i eto dolara

Oce li amerikenjci zelja

što rašćiku u ameriku proturi oni naš braco iscjelitelj,i braco nam je kralj

Je li sa suvim mesom krmecim

Znali iko pošto raštika u ameriki ako je jedno pet dolara kilo unda ćemo sadit

Umisto cmilja sad svi u rastiku,bice 15 dolara pokila

Hahahahaha,rastika,rascetina ,kupusetina nek njena familija samo to jede..hahahaha dobar tek

da je dobra sadili bi je ameri ne bi travu sadili

Pitajte Imocane koji vec 7 godina sade rastiku.Da im nije MORH nebi za germe.Toliko o naucnim radovima,a mi ko mi.Di plasirat u Ameriku.Jos demagogije kao i Ljubuski rani.

Dasta! Eno se sve sponzoruse americke slikaju sa rascikom! Cak i Trump naredio svojoj zeni da mu svaki dan vari rasciku.

Znali iko di ima simena za raštiku kupija bi jedno 3 tone tu se more dobro zaradit imali podsticaja išta

U Americi ljudi sade travu i nju su legalizirali a za rastiku tek senat treba izglasat, hahah

Je istina da Trampova žena isto kuva raštiku ja san isto čuja ona je iz Slovenije pa zna štaje raštika

Ako raštika izaziva bum u americi što bi tek grah napravio

Najbolja danas!

Kralj komentatora!

Raštika doživjela bum u Americi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari