Na praznik rada jedni slave, drugi 'skapavaju'

ljubuski.info

Trenutni "ugled" sindikata je kriv za trenutno stanje u državu jer su se udaljili od svoje prave funkcije, a to je da štite i bore se za prava radnika i to je ono što se mora promijeniti, jasno i nedvosmisleno je poručila Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Sudjelujući na konferenciji "Sindikati u BiH između povjerenja i ogorčenja radnika" kazala je kako je položaj svih radnika u privatnom sektoru isti, suočavaju se s nedostatkom slobodnih dana, prekovremenim brojem radnih sati koje ne mogu naplatiti i radom na državne blagdane.
Sindikatu trgovine i uslužnih djelatnosti BiH u 2017. otkriveno je 305 slučajeva kršenja radničkih prava, a da su se do toga 194 slučaja odnosila na mobing. Od 305 slučajeva riješio 199 u korist radnika što je poboljšanje u odnosu na prethodne godine i to se sve riješilo isključivo direktnim pregovorima s poslodavcima. Najveći problem je strah radnika jer je 20 posto slučajeva mobinga ostalo neriješeno u prošloj godini zato što se kolegice i kolege boje svjedočiti u slučajevima mobinga zbog posljedica, kazala je Beširović.

Zaštita prava radnika

Polazna osnova za današnju raspravu su bili i rezultati istraživanja koje je realizirao Centar za društvena istraživanja i analitiku Američkog univerziteta u BiH.

Profesorica Alisa Mujkić je istakla da prema istraživanjima 59 posto ispitanika smatra da Sindikat nije transparentna organizacija što smatra poprilično poražavajućim rezultatima, pogotovo ukoliko se osvrnemo na to da je 81 posto ispitanog uzorka mišljenja kako je sindikat pod utjecajem političkih stranaka.
Ne možemo govoriti konkretno o razlozima zašto smatraju da je Sindikat korumpiran jer nije rađeno kvalitativno istraživanje koje obuhvata intervijuiranje već su pitanja bila unaprijed pripremljena, zaključila je Mujkić.

Damir Miljević, ekonomski analitičar, rekao je kako je kupovna moć BiH najlošija u regiji, te je značaj trgovine i usluga u našoj zemlji podcijenjen. Smatra kako položaj radnika izuzetno loš, uz niske plaće i nerijetko "rad na crno ili sivo" zbog čega se sindikat mora izdići na višu razinu jer je spona s poslodavcima i državom.
Trgovina i uslužne djelatnosti su najznačajnije jer ukoliko se u obzir uzme broj radnika, definitivno je najveći u ovim oblastima. Više nije poenta da se traži krivac za loš položaj radnika u našoj državi, već da se teži ka tome da se sve tri strane uključe u rješavanje tog problema (poslodavci, država i sindikat) jer kada bude kasno, nikome neće biti važno tko je kriv, naglasio je Miljević.

Zemlja siromaštva i korupcije

U zemlji koja je europski rekorder po siromaštvu, nezaposlenosti, korupciji i organiziranom kriminalu, u kojoj vladaju klijentelizam i nepotizam apsurdno jer i pričati o nekim poboljšanjima. Posljednji podaci govore kako nam je nezaposleno 472.957 osoba ili 37,5 posto, dok je broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 790.943. Od tih zaposlenih najviše ih radi u oblastima u kojima je plaća "debelo" ispod prosječne, a ni dvije prosječne nisu dovoljne kako bi pokrili prosječnu potrošačku košaricu. Primjerice, prosječna neto plaća u veljači u sektoru "prerađivačka industrija" bila je 622 marke, "trgovina na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala" 619 maraka, "djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane" 539 maraka, "administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti" 591 marka itd.

CCI je u svom izvješću "Stanje nacije 2017" pratio više od 60 indikatora i učinaka (ne)provedbe Reformske agende pa je vrlo teško izdvojiti neki kao najgori ali možda su najjadniji od svih jadnih podataka velebnih rezultata vlasti da dvije trećine umirovljenika prima mirovinu manju od 330 maraka i živi u apsolutnom siromaštvu, a 73 posto radnika živi u relativnom siromaštvu jer imaju plaće ispod 800 maraka.

Svemu dodajmo kako prosječna plaća u BiH pokriva manje od 50 posto potrošačke košarice za četveročlanu obitelj, koja se kreće između 1.900 i dvije tisuće maraka, što samo po sebi dovoljno govori o životnom standardu.

Dragan Bradvica | Dnevni list

Glas naroda

bravo bradvica svaka ti je na mjestu ako smo se za ovo borili zaboravljeni i prevareni branitelji onda je još puno borbe za naša prava-obmana i prevara

Izgleda da je samo u BiH sve ok svi SLAVE praznik rada niko ne prosvjeduje danas pred vladom i traži svoja prava,svi danas na roštiljanju.

bih je poharana država do dna i ljudima je jedina nada iseljavanje sad i odma a demokracki je odavno mrtva i niko ne poseže za demostracijama koje su demokracko pravo osim zaboravljeni i oplljačkani branitelji jer režimska policija pokušava svim metodam ugušit demokracke demostracije
totalna diktatura vlasti i ekonomije

Na praznik rada jedni slave, drugi 'skapavaju'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Roditelji, gdje ste? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
I obraz i obrazovanje! Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Pijun T.B.

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari