Šiljegu, Obradoviću i Primorcu dodijeljeni činovi generala Hrvatske vojske

ljubuski.info

U petak je u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske održana svečanost dodjele ukaza o prevođenju u čin generala oružanih snaga Republike Hrvatske po sili zakona za 23 sudionika Domovinskog rata koji su obnašali visoke i odgovorne dužnosti, a na njih su zaboravile do danas sve vlasti od 2002. godine.

Među njima su i tri generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO): Željko Šiljeg, Nedjeljko Obradović i Ivica Primorac. Naime, radi se o stupanju na snagu Izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske kojim će susjedna država dobiti čak 39 novih generala. No, oni su redom umirovljeni visoki časnici koji ovo promaknuće-prevođenje ipak neće osjetiti u svojim novčanicima jer im mirovine ostaju iste. No, zvat će generalima.

Tri generala HVO-a sada se zovu i generalima HV-a

Svečanost uručenja ukaza se održala u dvorani stožernog generala Janka Bobetka u Ministarstvu obran RH, a iste je uručio ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH Damir Krstičević u nazočnosti ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanika predsjednice Republike Hrvatske i drugih visokih dužnosnika u dvorani stožernog generala Janka Bobetka u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

No, ovim ukazom dana je podrška i priznanje za tri generala HVO, koji su bili među vodećom okosnicom Domovinskog rata u BiH, a sada su i generali Oružanih snaga Republike Hrvatske: generalu Željku Šiljegu, nekadašnjem zapovjedniku obrane Sjeverozapadne Hercegovine, generalu Nedjeljku Obradoviću zapovjedniku obrane doline Neretve i pomoćniku načelnika Glavnog stožera HVO-a, generalu Ivici Primorcu.

Ministar Krstičević u svom obraćanju zahvalio se svima i pozvao nazočne "da svojim iskustvom i znanjem doprinose i dalje razvoju obrambenih sposobnosti oružanih snaga Republike Hrvatske i sposobnostima nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske", dok se u ime prevedenih zahvalio brigadni general Živko Zrilić.

U BiH je nešto drukčije

Naime, mjerodavno ministarstvo iniciralo je izmjene Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske ističući kako "svi oni koji su do 31. prosinca 2003. umirovljeni u činu stožernog brigadira imaju pravo na oslovljavanje činom brigadnog generala i nošenje oznake toga čina". Generalom će se, izgledno je, nazivati i još jedan Hercegovac, Ljubušak Ivica Lučić, ali i Đuro Matuzović, Ante Kotromanović, Božo Kožul itd.

No, dok ih u susjednoj Hrvatskoj proglašavaju generalima, u BiH stanje je "nešto" drukčije. Naime, general Nedjeljko Obradović već godinama živi u susjednoj Hrvatskoj gdje je zatražio vođenje postupka jer ga bh. pravosuđe tereti za zločina protiv čovječnosti, a bio mu je određen i pritvor. Obradović se tereti i po zapovjednoj odgovornosti zbog zločina pripadnika brigade HVO-a Knez Domagoj na području Čapljine i Stoca nad bošnjačkim civilima. Obradović je bio i savjetnik nekadašnjeg premijera HNŽ-a Srećka Borasa, školovao se na američkom vojnom učilištu, a guverner Texasa, a nakon toga i američki predsjednik George W. Bush uručio mu je i počasno državljanstvo.

Slično je i s generalom Željkom Šiljegom protiv kojeg se u BiH vodi istraga zbog sumnji u ratne zločine također protiv bošnjačkog stanovništva, a koji se već neko vrijeme nalazi u Hrvatskoj, a poznato je da je u tijeku sudski proces protiv Đure Matuzovića zbog sumnje u zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Orašja tijekom 1992. i 1993. godine.

General Ivica Primorac bivši je zamjenik zapovjednika HOS-a Blaža Kraljevića, a prelaskom u HVO postaje prvi čovjek Službe nacionalne sigurnosti (SNS) kao i pomoćnik načelnika GS HVO za profesionalnu vojsku. Nije optužen za ratne zločine i također živi i radi u susjednoj Hrvatskoj.

Dnevni list

Glas naroda

Svaka cast moglibi rec koju za obicne ljude Koji nemaju nista od hvo

Izdaja je najzad dobila zvanično priznanje,sada se vidi otkud vjetar puše!

Plačem i pjevam...što bi zapjevao Mate.

Generala ko gohvana,a rat izgubili!!!

A di nam je Herceg-Bosns ? Zašto ste to izgubili?

Šiljeg i Obradović su zaslužili za Primorca nisam baš siguran ali čestitke svima

Od udbe vazda udba.

Nisam siguran ali mislim da general Šiljeg prima mirovinu iz BiH a ta država protiv njega podiže optužnicu hahahaha

Jadni generali zapasali kuće ko škole.Eeee narode jel zaslužuješ bolje

Poslije izgubljene bitke svi generali i još stotinjak pukovnika i još toliko bojnika, a satnika ko u priči. Invalida 1300, a nigdi običnog vojnika za lika. Neznam kako ali tako je.

evo nas u njemackoj

Boga ti valja li vam ista,glupi su komentari..potrazite psihijatra..
Generalima cestitke!

pa očito je da situacija nije dobra i ljudima ne valja inače ne bi bilo ovoliko ljudi koji se žale.hvala

noćna smjena sad i odma iz šatora istine čestita praznik rada a pošto nas više ne radi nego radi to je pratnik nerada-prevareni i zaboravljeni branitelji

Čestitke

Obrdovic je OK.,a ova dvojica...haha,sramota nad sramotama..siljegu nemaju sta sudit u sarajevu,mi bi mu u ljubuskom trebali sudit a i presudit!A gdje je djeneralisimus Tomo Tomic hahaha

Sumnjam da si ti bio u ratu kad tako misliš o generalu Šiljegu

A nisi ni ti baš neki ratnik kad ga hvališ

Kakav bolan ratnik ja sam za rad obitelj ljubav velikosrbi me natjeraše u rat samo sam realan i ako Bog da nikad više

Sto svi generali pobjegose u hr vratite se nazad kad ste posteni

Nisu od dragosti u Hrvatskoj da pomnije pratiš znao bi to nema nigdje na svijetu da se u jednoj državi sudi po dva zakona za isto (ne)djelo ali to smo mi

Generalima čestitke,a vama jadnicima što pišete ružne komentare čestitam 1 maj

Nabijem i tebe i generale i bitke i izgubljene ratove. Di sam to ja bio. Od početka do kraja rata i od šake do lakta. I ne triba mi ali ni njima nije tribalo ništa dat.

Ti si glasovao za one koji su donijeli Zakon o povoljnom umirovljenju zapovjednika ja nisam a bio sam u ratu ništa tražio ništa uzeo ko ih

Ode ti daleko. Jesi li stao?.

Hrvatska postala leglo bjegunaca, dezertera , ratnih profitera, kriminalaca raznih boja i dezena. najviše naravno iz Hercegovine.
Je li to slučajno.
Dakako da nije.
Ko nije kriv ne skriva se i ne bježi iz vlastite države.

jadno i bjedno od tebe,
Zato ništa i nemaš

To ti kažeš. Šta ko IMA ili nema je voda duboka. Neko IMA sa sto maraka,a neko nema s milion.

Kakao nije dobio čin onaj general HOS-a Stanko Primorac Ćane koji je početkom 1992 godine bio general prija Krilnika generala,Blaža Kraljevića. Nisam znao da Ante Luburić u to vrijeme vlasnik restorana gdije je radi lažni general Ćane davao uz plaću i činove.

OBRADOVIĆ JE VELIKI ČOVJEK,PA ONDA TEK GENERAL,mislim da će te me razumjeti.

Svi veliki posteni [ * neprimjereno * ]

Pravi generali nebjeze ovi bjeze od banaka dugova i haga sve lo,pine

Šiljegu, Obradoviću i Primorcu dodijeljeni činovi generala Hrvatske vojske
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari