Mladi koji slušaju narodnjake su većinom vjernici i homofobi

ljubuski.info

Zagreb bi uskoro trebao dobiti prvi radio koji će puštati narodnjake, a nakon što je provedena anketa među Zagrepčanima, iskočilo je i istraživanje oko toga tko u Hrvatskoj najviše sluša narodnjake. To su vjernici i homofobi.

Sociolozi s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru dr. sc. Krešimir Krolo, dr. sc. Sven Marcelić i dr. sc. Željka Tonković objavili su prije par godina istraživanje o glazbenom ukusu zadarskih srednjoškolaca, ali s naglaskom na turbofolku. Kasnije su proveli još jedno istraživanje gdje su ispitali srednjoškolce iz Pule, Rijeke, Splita, Dubrovnika i Šibenika.

Pitanja koja su ih zanimala bila su sljedeća:

  • Postoji li statistički značajna razlika u slušanju turbofolka s obzirom na spol?
  • Postoji li statistički značajna razlika u slušanju turbofolka s obzirom na religioznost?
  • Postoji li veza između slušanja turbofolka i utjelovljenog kulturnog kapitala roditelja?

Odgovori dobiveni istraživanjem koje je provedeno krajem 2014. godine na uzorku od 866 učenika svih tipova srednjih škola u Zadru i Biogradu na Moru bili su sljedeći:

Učenice će češće slušati turbofolk od učenika

Naime, kako je objavljeno u istraživanju, vidljivo je kako se slušanje turbofolka statistički značajno snažnije povezano sa ženskim spolom, odnosno prisutnije je kod srednjoškolki s 56.1% prema 40% srednjoškolaca, dok 48.5% ukupne srednjoškolske populacije barem povremeno sluša ovaj žanr.

Religiozniji ispitanici će češće slušati turbofolk od nereligioznih.

Naime, religioznost se također pokazuje kao statistički značajna varijabla koja je povezana sa slušanjem turbofolka, pri čemu je vjerojatnije da će ga slušati oni koji češće odlaze na vjerske obrede. Očito je da mladi iz uzorka koji uopće ne pohađaju vjerske obrede u znatno manjoj mjeri slušaju turbofolk.

Uz pohađanje vjerskih obreda možemo vezati i vjerski identitet pri čemu se oni koji izjašnjavaju kao vjernici češće iskazuju slušanje turbofolka kao dijela vlastite kulturne potrošnje, što potvrđuje drugu postavljenu hipotezu.

Postoji veza između slušanja turbofolka i tipa utjelovljenog kulturnog kapitala roditelja.

U ovome se istraživanju pokazuje kako je upravo prijenos ukusa s roditelja na djecu važan faktor u mogućem opisu utjecaja na formiranje glazbenog i kulturnog ukusa.

Zanimljivo, ekonomski status pritom nije toliko bitan.

Zaključak istraživanja je da analiza ukusa srednjoškolaca u Zadru i Zadarskoj županiji pokazuje kako postoje određena stalna mjesta koja se mogu povezati sa slušanjem turbofolka. Prije svega, potvrđuje se kako su stalni elementi vezani uz određene društvene fenomene poput naglašenije konzervativnosti i tradicionalnosti, baš kao što je važna i uloga spola utoliko što je vjerojatnije da će ovome žanru biti sklonije srednjoškolke.

Također, statistički značajnom se pokazala i tolerancija prema homoseksualnosti pri čemu se pokazuje da sklonost turbofolku opada kako tolerancija raste.

Isti tim sociologa proveo je kasnije još nekoliko istraživanja. Prošle godine objavljeni su rezultati opsežnog sociološkog istraživanja o kulturnim potrebama i preferencijama mladih u Splitu, Puli, Rijeci, Dubrovniku, Šibeniku i Zadru.

Cilj je istraživanja bio ustanoviti mogu li se kulturne preferencije srednjoškolaca objasniti kulturnim kapitalom njihovih roditelja.

Istraživanje je pokazalo kako su mladi u dalmatinskim gradovima izrazito nezainteresirani za kulturne sadržaje te netolerantniji prema nacionalnim i seksualnim manjinama od svojih vršnjaka u Istri i na Kvarneru. Istovremeno su i puno religozniji od njih. Izuzetak je Šibenik koji je daleko najtolerantiji i najotvoreniji dalmatinski grad. Prema istraživanju, mladi Dalmatinci su se izjašnjavali kao vjernici koji prihvaćaju sve što ih vjera uči i najradije slušaju narodnjake.

index.hr

Glas naroda

Bravo Zagrebcani ovo je Prirodno i u Genima svak će radije slušati Narodnjake i Harmoniku nego Bečki Filharmoniju i Povjesno Zagreb i Beograd su vazda jedan drugom Gravitirali znam da se ovo neće svidjeti Plenkovicima ali Narod je rekao svoje

"Folk je narod. Turbo je sustav ubrizgavanja goriva pod tlakom u cilindar motora s unutarnjim izgaranjem.
Turbo folk je gorenje naroda.
Turbo folk nije glazba. Turbo folk je miljenica masa. Pobuđivanje najnižih strasti kod homo sapiensa. Turbo folk je sustav ubrizgavanja naroda."
Ovo je stil zivljenja ili "kulturni" trend ... masa koja gori u danasnje vrijeme "brzog zivljenja" je laksa za upravljanje i podjednako odgovara politici i crkvi ... (cak se iz ovih ckvenih i politickih krugova i potice). Ta masa nema ideala nego je više pragmaticna i sklonija za neodgovornost za sebe i za postupke u zajednici u kojoj zive ... Ta masa nije nimalo kriticka i nizeg je intelektualnog ranga .... ta masa izgara u vlastitom tijelu i manipulirana je od odredjenih centara moci ....

Ovo se može riješiti samo tako da se u vrtiću školi crkvi kafićima restoranima diskotekama non stop puštaju narodnjaci dok se omladini ne zgade

potpuno si u pravu, da se zgade, većina nas ima home.tv i što više gledaš izgleda da je ta muzoika sa marsa, zato svakome treba bit dostupna i da im se zgadi

KRKANI slušaju turbo folk

Vjernici kojima je svaka druga issati.To su uglavnom buduće HDZovce

Narodnjake slusaju vecinom mladi. I ja sam je slusao naravno samo po birtijama i diskovima.
Sada kada ga cujem najezim se, neznam zasto i otkud toliko gadjenje prema melodiji, jednostavno je doslo samo od sebe. Toliko je lijepe glazbe na svijetu koju je nemoguce istraziti u jednom zivotu. Jednom prilikom sam naisao na neki saljivi video na YT , bila je neka iranska zabava ili vjencanje, koja slicnost melodije i ritma uhh ,ako smo mi ta kultura nije nam mjesto na zapadu, katastrofa...

Su vecinom seljacine

Mladi koji slušaju narodnjake su većinom vjernici i homofobi
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari