Međimurci se odomaćili u Hercegovini

Od petka 18. rujna do nedjelje 20. rujna u Hercegovini su boravili predstavnici svih međimurskih medija, elektronskih i pisanih, kako bi, nakon političara, prenijeli sliku i mogućnosti koje pruža Hercegovina.

Nakon boravka u Širokom Brijegu (petak) u subotu su, predvođeni konzulom Velimirom Pleše, stigli u Ljubuški, a njihova prva odrednica bila je tvrtka Mucić&company.

Od vlasnika tvrtke mogli su čuti sve pojedinosti o ovom građevinskom gigantu koji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zapošljava preko 400 radnika, a s tvrtkom „Gradnja“ Međimurje skupa radi „Arena centar“ u Zagrebu.

skupna
U obilasku tvrtke Mucić&Company

Nakon obilaska tvrtke na Mostarskim Vratima „sedma sila“ imala je priliku vidjeti i pogon „Bravarije Mucić“ na Humcu, kooperanta tvrtke „Mucić&com.“

Potom je uslijedio posjet Muzeju franjevačkog samostana na Humcu, a boravak u Ljubuškom završio je zajedničkim ručkom na vodopadu Kravica gdje je domaćin bio načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić sa suradnicima.

skupna
Druženje na Kravici

- Sredinom slijedećeg mjeseca jedna delegacija političara i gospodarstvenika posjetit će Čakovec gdje ćemo pokušati dogovoriti neke konkretne poslove. Nas je s Međimurcima povezala kultura, njihovo kulturno umjetničko društvo nastupilo je na „Ljubuškom silu“, a sad na red dolazi gospodarstvo, rekao na je na Kravici načelnik Barbarić.

Na Kravici se pridružio i međimurski dožupan Matija Posavec kojem je ovo drugi dolazak u Hercegovinu i nije krio zadovoljstvo:

- Ljudi su nas ovdje izuzetno lijepo primili. Hercegovci su, po onom što smo mogli vidjeti, vrijedan i radišan način kao i Međimurci. Mislim da su mogućnosti suradnje vrlo velike, ovdje još ima dosta posla na izgradnji infrastrukture, a međimurska županija je u tom dijelu u Hrvatskoj otišla najdalje. Stoga smatram da će prvi koraci gospodarskog povezivanja biti upravo u tom segmentu, rekao je Posavec.

Trećeg dana boravka u Hercegovini gosti iz Međimurja posjetili su Međugorje, a nazočili su i tradicionalnoj manifestaciji „Dani berbe grožđa“ u Čitluku.

Dolaskom Velimira Pleše za generalnog konzula Republike Hrvatske u Mostaru, Hrvati u Hercegovini dobili su prijatelja koji iz dana u dan na konkretan način razbija, u Hrvatskoj umjetno stvoren, stereotip o Hercegovcima.

Stalni kontakti s ljudima iz političkog, kulturnog i gospodarskog života potaknuli su ga, kao rođenog Međimurca, na svim „frontovima“ povezati najsjeverniju i najrazvijeniju hrvatsku županiju s Hercegovinom.

Koncem sedmog mjeseca u radni posjet Ljubuškom stiglo je izaslanstvo Županije međimurske predvođeno generalnim konzulom Velimirom Plešom i županom Ivanom Perhočem, te izaslanstvo grada Čakovca predvođeno gradonačelnikom Brankom Šalomonom.

Tom prilikom razgovaralo se o mogućnostima gospodarske, kulturne, sportske i svih drugih vidova suradnje, a gostima su uručeni i prigodni darovi.

Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari