U Ljubuškom se pokušava utišati svaki glas kritike na račun vladajućih!

ljubuski.info

Na sjednici Općinskoga vijeća Ljubuški održanoj u ponedjeljak 23. travnja, bilo je turbulentno, 4 i pol sata raspravljalo se o 27 točaka Dnevnoga reda, a dvije su bile posebno sporne. Naime, raspravljati o 27 točaka Dnevnoga reda gledano zdravorazumski ili bi trebalo najmanje 10 sati pa da se o svakoj pojedinačno raspravlja kvalitetno ili da se usvoje bez bilo kakve rasprave po brzoj proceduri.

Vjerojatno bi se i dogodilo tako da se oporba nije pripremila za sjednicu i na taj način pomrsila račune vladajućima, priopćeno je iz Općinskog odbora HDZ-a 1990. Ljubuški.

Krenimo redom, dvije točke Dnevnoga reda, od njih 27, bile su za vijećnike HDZ-a 1990 sporne i to : točka 15: Prijedlog Odluke o određivanju mjesta za održavanje javnih okupljanja na području općine Ljubuški i točka 18: Prijedlog etičkog kodeksa izabranih i imenovanih dužnosnika općine Ljubuški. Pridometnimo tomu da je svaki od ova dva prijedloga imao i do 40 članaka, no navest ćemo samo one s pomoću kojih vladajući HDZ BiH u Ljubuškom nastoji pod noge baciti demokraciju.

Dakle , u točki 15. Dnevnoga reda članku 3 za održavanje mirnih okupljanja i javnih prosvjeda u općini Ljubuški određuje se prostor na Trgu dr. Franje Tuđmana i Centra malih športova kao i prilazni putovi i prostor neposredno uz mjesta održavanja mirnih prosvjeda i javnih okupljanja na što su vijećnici HDZ-a 1990 reagirali izričito zatraživši da se javna okupljanja i mirni prosvjedi mogu održavati na svim javnim površinama, pred ministarstvima, parkovima, javnim poduzećima, dakle na svim javnim mjestima u općini Ljubuški što pri tom neće ugroziti sigurnost građana. Vladajući su na to imali spreman odgovor kazavši da mora biti u skladu sa Županijskim zakonom što u zakonu uopće ne stoji, jer se općinama daje ovlast da odrede koja će to mjesta biti na području njihove općine. Vijećnici HDZ-a 1990 upitali su čega se boji vlast u Ljubuškom pri tom misleći na prosvjed Zaboravljenih branitelja na Bijači kojima bi usvajanjem ovakve odluke bilo onemogućeno prosvjedovati na Bijači, a ukoliko to ne bi ispoštovali vladajući bi ih pozivajući se na ovakvu odluku mogli zakonski sankcionirati.

Sljedeća točka Dnevnoga reda sjednice Općinskoga vijeća Ljubuški oko koje su se lomila koplja bila je 18. točka Prijedlog etičkog kodeksa u čijem članku 31/Medijski nastupi/ alineja 1) stoji:
U medijskim nastupima izabrani dužnosnici pružaju sve potrebne informacije vezane za obavljanje svojih dužnosti, pri tom izbjegavajući obmanjivanje i manipulaciju građana.

Ovaj članak omogućuje vladajućem HDZ BiH da svaku izjavu od strane oporbe, koja njima ne odgovara, etiketira kao obmanjivanje javnosti, te se smatra "težom povredom" tog istog kodeksa. U istom članku po alinejom 4) stoji:
Na novinarska pitanja koja nisu vezana za vršenje dužnosti izabranog dužnosnika, izabrani dužnosnici suzdržavati će se odgovora.
Vijećnici HDZ 1990 smatraju da se ovom tezom ograničava sloboda govora i mišljenja te da je u suprotnosti demokratskih načela, te da bi usvajanjem ovakvih ograničenja ovo značilo vraćanje u totalitarni sustav kao npr u Sjevernoj Koreji. Na inzistiranje HDZ 1990 alineja 4) je izbrisana iz prijedloga.

Nadalje u istoj toj točki , ali članku 21 govori se o ponašanju izabranih dužnosnika, vijećnika na sjednici po određenom pitanju koje se raspravlja na sjednici raspravljati samo jednom u trajanju sjednice u skladu s Poslovnikom Vijeća, a izuzetno još jednom ukoliko se akt koji se predlaže u raspravi mijenja ili iz rasprave proiziđu novi prijedlozi za zaključivanje, vijećnici HDZ 1990 ni s ovim se nisu složili iz razloga što se o nekim gorućim pitanjima ne može raspravljati na brzinu i uz samo jedno javljanje tijekom sjednice, a takav prijedlog ograničava rad vijećnika.

Također, vijećnici HDZ 1990 nisu suglasni ni s prijedlogom da se za raspravu treba javiti pri otvaranju rasprave, a izbjegavati javljanje kad je rasprava veću tijeku što je apsurdno, jer očigledno vladajući ne razumiju što znači riječ rasprava-raspravljanje. Ono oko čega su vijećnici HDZ 1990 suglasni jeste da odluke treba donositi oslobođeno od svih predrasuda kao što su pristranost prema određenoj političkoj ideologiji, rasi, vjeroispovjesti, naciji, spolu i drugim mogućim predrasudama.

Prema mišljenju vijećnika HDZ-a 1990 ovo je jedina pozitivna točka etičkoga kodeksa iz razloga što većina članova iz reda oporbe neće biti prinuđena tražiti ispisnice iz stranke zbog pritisaka vladajućih i ucjena da ako žele radno mjesto moraju donijeti ispisnicu iz HDZ 1990 i učlaniti se u HDZ BiH. Očito o tomu vladajući nisu razmišljali na taj način, jer da jesu po svemu sudeći ne bi ju ni uvrstili u Prijedlog etičkog kodeksa.

U konačnici, HDZ 1990 smatra da se usvajanjem ovih dviju točaka pokušava utišati svaki glas kritike na račun vladajućih, te se na određeni način vrši zastrašivanje javnosti, a sve u cilju zadržavanja vlasti pod svaku cijenu, pa taman to značilo vraćanje u totalitarni sustav jednoumlja i straha. Pametnom dosta, budali na čuđenje, priopćeno je iz 'devedesetke'.

OO HDZ 1990 Ljubuški

Glas naroda

Kako kaže Kvesko Kiseljački onako će da bude, kakva demokracija partija je izdala proglas i finito!

Smješna je ova devedesetka ..žalite se na odluku i oborite je ako nije sukladna zakonu..sasvim jednostavno samo slabo se vi u to razumijete .. osim Ćiše

Već dugo od strane Općine Ljubuški,službi općine i njihovih općinskih vijećnika na djelu je gušenje demokracije i totalitarizam koji je poprimio zabrinjavajuće razmjere i ne misle stati.Najveća tragedija hrvata u ljubuškom potječe od vladajuće nomenklature koja je samo usavršila komunistički način djelovanja i rada.Tako sada na djelu imamo situaciju da represivnim aparatom pokušavaju ušutkati zaboravljene branitelje prekršajnim prijavama,krivičnim prijavama,zastrašivanjem.Onda tako i pokušavaju zabranom mjesta prosvjedovanja ušutkati prosvjede.Imaju loše savjetnike koji im ne znaju objasniti da to nije način ušutkivanja ,da su ipak ta vremena iza nas.Ima još netko tko razumije tu problematiku i neće ništa postući.Bit će im samo kontraproduktivno.Ništa nije očekivati od predsjednika općinskog vijeća koji ima kiseljačku diplomu,koji misli da vikom i nepristojnim ponašanjem može uvesti red kakav bi on htio.Očigledno nisu ni pročitali međunarodnu konvenciju o zaštiti ljudski prava i sloboda građana iz 1948 godine.Slažu se oni sa 1948-om godinom ali ne primjenjuju međunarodne konvencije o ljudskim pravima nego primjenjuju metode OZNE iz te godine.To je očigledna frustracija vladajućih jer nisu sposbni drugačije riješiti ovu situaciju.

Ovo ste i trazili sad gledajte 90tih sam bio protiv hdz-a jedan od rijetkih sad su vam otvorene granice

Davno sam ja reka da je jugoslavija kakva god bila mala maca šta ova [ * neprimjereno * ] uradi od naroda.

Hoćemo ostavku Kviska

Kvesko posta član akademske zajednice,pustija bradu i brkove gaji intelektualni imidž

Docemo prid opcinu necenas niko potrat ni Neven ni Kvesko pozdrav UZB

Većeg seljaka nečuh, on s Markotićem kao da su u birtiji, kakvo ulizivanje Markotiću, nepristojno upadanje u riječ, prekidanje govornika, neznaš tko je gori Kvesić ili svi vjećnici skupa, kao da nikad nitko nije pročitao jednu knjigu.

Kvesko se uliziva Markotiću jer kad pobijedi,a pobjediće Toni,pokušava prijeć na drugu stranu da se spasi.Kvesko,neće Toni takve ,ne trebaju mu.Toni ima klikera u glavi

Markotić najviše voli onakve tipove, zna kvesko šta radi

Najbolje je reka vijećnik čolak mi smo vlast i donosimo zakone kad vi budete onda vi tako je čolak.

Čolak je pošten momak,bio branitelj,pametan.Samo je odabra krivu stranku

Čolak udbaš, geni stanka čolaka, hey da ima pameti drugačije bi davao izjave. Po njegovu znači, lopine prigrabile vlast na prevaru i misle da mogu što hoće. Nekad će se možda i upitati sudstvo, kako je i on dobio 300 glasova poslije 19 sati? Uopće je pitanje, tko može biti zakonodavac? To OV ne može biti. Malce su se zalećeli.

Izborni listići kalali po teži..posle 19 sati sve je moguće pa da Nevenko ostane načelnik

Je li Čolak onaj de bil iz mupa.Što su agitirali da se za njega zaokružuje.Meni jednom reč,reg.tablice idu redom kako koga zapanu,vidim zapale samo grljevčane i ljubuške gazde.

Zar je bitno da li se prosvjed odrzava ulicu vise ili nize.Malo lijevo ili desno.Vec vi kazite koliko ce vas biti da vam se osigura adekvatan prostor.
Ako treba i na Babovcu da i slet mozete izvesti.Ko nekada u Tite.

a brate veli ti li morete prdoklačit, a vi isto pošteni ko i oni, a Lijanu i HSP da ne govorim svi za matraka, samo privatni interes i vi i oni , ujadili ste običnom svitu

Tako je krivo ti električno idi na sportski centar ili iza općine pa prosvjeduj.

Hdz bih je jedina stranka koja misli o hrvatima.

Moj Bali istina je.HDZ jedini misli o hrvatitima kako ih opelješiti i protjerati za Njemačku

Ne bali "bali"

Kad narodu pukne film mislite da će nekog brigati gdje smije a gdje ne smije prosvjedovati. Pa da se držalo zakona i sada bi bili u Jugoslaviji.

točku predlaže i priprema nadležna općinska služba,služba je i usklađuje sa važećim zakonom...očito vam ovaj predsjednik ne paše ali mislim da odavno nije za Ljubuški bio bolji kada pogledam predhodnike medića,bebeka,vicu a dalje da i ne idem...kada vidim onoga tonću da priča o zakonu zlo mi dođe em što je švercer ,lažni invalid ,uzima poticaje kao poljoprivrednik...nehaj radi takvih

Pa kakav si ti uhljeb ispranog mozga.Kvesko najbolji'???Hodaš li ti među ljudima i znaš li šta ljudi o njemu pričaju.Da zna ne bi nikad na ulicu iziša

Bravo, samo tako. U yugi nisi smio nigdi prosvjedovat i di je sada ta yuga. Nije mi jasno kako se u kiseljaku nije i ne uči povjest, pa ako se i ne uči, zna li ovaj hdz kako završavaju sve diktature. Pa jesu li čuli od svojih stari. Nije dobro ništa zabranjivat što je ne nasilno, nije dobro i neće tu bit dobra. Daj Boże da griješim. Nije dobro.

Koliko loših komentara o Tiši kako ga nije stid i kako izlazi na ulicu pred ljude.Čitav grad o njemu bruji i o Ševinoj školi

Vojska čuvala Yugu s puškama i popuššila a v i mislite nekim zakonima ušutkati Narod vi neznate kad u Narodu pukne DALEKO se ČUJE. a onda bižte noge - pos-.r.-a vas guuuuuuuuuuuuuuuuzica.

hoćemo kružni tok oko općine da zaboravljeni branitelji mogu mirno tražit svoja pokradena prava
nema veze koliko košta no kružni treba izgradit odma
demokracija nema cjenu

Moj Sovo džaba im prekršaji ZB ne odustaju od svojih prava.Policija će se zbog prijava obrukati na sudu

Pamtim dobro smijurije iz doba SFRJ Ćuže Matića Kolaka Cikorije ali Ljubuški nikad nije imao gore vodstvo niti će imati

U Ljubuškom žive manji ljudi nego drugdje voze manja auta autobuse gledam danas kružni tok u Međugorju i ovaj naš pa mi smo stvarno manji od drugih

mudro si ubro brale

Kada Kvesko vodi sjednicu to izgleda ko požorište u kući.On vrišti,drugi slušaju

čujem da mnogi političari u općini piju prostamol uno da bolje piške od političkog stresa

zaboravljeni branitelji probudite se ,jos ste nam vi ostali da nas spasite kao sto ste stali devedeseti na branik domovine danas ste posljedna crta spasa od hdz demokracije ,i ovog protjerivanja neistomisljenika ,unistenja i placke od plantaze duhanjske .malih trgovina i kafica po uzem sredistu opcine.odlaska skolovani i pametni momaka i cura u inozemstvo jer nemogu doci do posla od ovih kupljenih diploma.a pojedini vjecnici iz vladajuci dok hvale sami sebe i svoje ,tj dok im vire iz gu..ce njih slusas i proljev ti je zagarantovana

Sve za grad .Sve za narod. Nikad ljepsi a biti ce jos ljepsi.

Ljubuški postaje pust grad ostalo malo općinara i policija...niko se više ne šeta ulicama

Nove mlade snage.Entuzijazam.Velike promjene se dogadjaju.Svjeza krv i vide se rezultati.

Nisam mislio ovo pisati al jednostavno moram
dir parkova v markotic-
dir na kravici n vucic
dir vrtica v grbavac
dir starackog doma m cuvalo
dir doma zdravlja s matic( uspio privato u poslu i mislim da nest radi dobro i u domu zdravlja
bebek-barisic-itd
mogu jos spomenuti centar za rehabilitaciju novootvoreni za pohvalu je kako radi i svaka im cast
za ove sto ce odmah napasti ja znam i pohvaliti kad je nesto dobro, po mom misljenju, a ova gospoda sto sam ih nabrojao sta su napravili u zivotu privatno pa sad dok hodaju nosom paraju oblake.ko je osim dr matica nesto privatno radio i uspijo,zalosno da neko dolazi na te pozicije samo zato sto je se uhljebio i ima clansku iskaznicua o zivotu i poslu nemaju pojma nego im moze biti .al nista nije vjecno pa nek razmisle sta rade jer narod ima granicu .a narod je dosao do granice

Tonće iz HDZ1990 uzima novce ljudima za poticaje za OPG, jeli tak ili nije tak Tonće.

HDZ-BiH i HDZ 1990 = mućci obični ovi kradu na svoj način ovi kokošare

Ja se pitan i biće onako kako ja reknen i na sjednici o.v.i ugradu,kome se ne sviđa ima pruga i njemačka ili Irska i li dioće demokracija je

Sve suto mladi i vrijedni ljudi.Parkovi su najbolji potez ove vlasti.Sa tim holdingom sve je krenulo nabolje i biti će jos bolje.

kad su vrijedni kako kazes nek se okusaju u privatnom biznisu,nek uloze svoj novac pa nek se dokazu, nijedan od njih za manje od godinu dana nebio imao dvi jake za vratom,toliko o njihovoj sposobnosti ,a o podobnosti necemo

Kvesko Kiseljački će biti akademik!

Smatram kako bi ,onaj Trg iza općine ,bio prikladan za prosvjede ,Branitelja! Tu bi malo zakinuli,profesionalne polagače vjenaca,ali Bože moj, samo treba nać ,novo mjesto!Policija bi sve držala na oku !Sa manjim brojem ljudstva!Ulaz u Općinsku zgradu ,bio bi slobodan!Kafić na trgu bi normalno radio!Služio bi za osvježenje , druženje ,razmjenu ideja, Režima i Branitelja! A tu bi bio i Gestapo ,oprostite,Tajne snage Policije! Ko u seriji,Alo Alo! Sve bi bilo u najboljem redu!Te pomoglo ,mirnom rješenju !

Bio je komunistički zlo milicajac neki prusina, ne znam kako je završio. Ovi sadašnji bi se trebali malo zamisliti kad privode branitelje.

Tak je ,prosvjedovati iza općine!

Odlično mjesto!

U Ljubuškom se pokušava utišati svaki glas kritike na račun vladajućih!
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari