Nema osuda u predmetima visoke političke korupcije

ljubuski.info

Broj predmeta financijskog kriminala i političke korupcije u 2017. povećan je u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje, kao i 2016, nema osuda u predmetima visoke političke korupcije, istaknuto je u najnovijem izvješću Evropske komisije o BiH.

U izvješću je navedeno kako je prema podacima koje su dobili u 2017. godini bilo 193 istrage od strane SIPA u predmetima financijskog kriminala i korupcije, od čega ih je 125 završeno.
Podneseno je 26 izvješć protiv 107 osoba, od kojih je 97 pravnih osoba, a 11 dodatnih izvješća podneseno je protiv 68 osoba, od kojih su 52 fizičke osobe. Ova izvješća podnesena su nadležnim tužiteljstvima, navedeno je u izvješću.

Ukupan broj optužnica je, kako navode, u 2017. godini veći za 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, što čini ukupno 232 optužnice. Od ukupno 156 optužnica u 2016. godini, kako je navedeno, najveći broj je uvjetnih kazni.
Nema presuđenih u predmetima visokog profila. Zaplijenjena je imovina u vrijednosti od 837.000 eura proistekla iz tih djela. Većina presuda odnosi se na zloupotrebu ovlasti ili službene dužnosti, navedeno je.

Poseban problem na koji ukazuje Europska komisija je nepostojanje sustavnih mjera u oblasti poreznog sustava i poreznih uprava kako bi se suzbila financijska korupcija.
Financijske istrage i dalje se ne vode na sustavan način, a koncept je potrebno bolje uskladiti sa standardima Radne grupe za financijsku akciju, istaknuto je, i navedeno kako i dalje postoji opasnost od političkih upliva u ovakve osjetljive pravosudne slučajeve.
Političke vlasti bi trebale poštujivati operacijsku neovisnost policijskih tijela i da osiguraju da ta tijela budu u potpunosti opunomoćena da djeluju učinkovito i nepristrano kada istražuju navode o korupciji, navedeno je.

Prema podacima VSTS-a, u prvoj polovini prošle godine na razini Suda i Tužiteljstva BiH, za kaznena djela korupcije, novčanih pronevjera i gospodarskog kriminala doneseno je 36 uvjetnih presuda i sedam kazni zatvora, dok je jedna presuda odbijena, a u tri slučaja optuženici su oslobođeni.
Na razini Brčko distrikta za ista djela donesena je jedna oslobađajuća, pet uvjetnih i dvije zatvorske kazne, dok je na razini FBiH doneseno pet rješenja o obustavi postupka, odbijajućih presuda je bilo pet, oslobađajućih 25, uvjetnih 110, 32 zatvorske kazne, a novčane četiri.
Na razini RS doneseno je jedno rješenje o obustavi, odbijajućih presuda je bilo sedam, oslobađajućih osam, uvjetnih kazni 41, zatvorskih 20, a novčanih 25.

Kada su u pitanju podignute optužnice za gore navedena kaznena djela u prvoj polovini ove godine, kada je cijela država u pitanju, podignuto je 269 optužnica, od čega su potvrđene 284. Na razini Suda i Tužiteljstva BiH podignute su 34, a potvrđene 43 optužnice.

Za isto razdoblje i ista djela na razini cijele BiH bile su u radu 1.082 istrage, od čega na Sud i Tužiteljstvo BiH otpadaju 174 istrage, na razinu FBiH 558, na razinu RS 322, a Brčko distrikta 28 istraga. Istovremeno, na razini cijele BiH naređene su 474 istrage, na razini FBiH 215, RS 174, a Brčko distrikta 16 istraga. Na početku 2017. ukupno je bilo 608 neriješenih istraga, a do 30. lipnja riješeno je ukupno 509 istraga.

NN

Glas naroda

čekićem u glavu

Nema osuda u predmetima visoke političke korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari