Tko je sve dobio novac od Vijeća ministara?

ljubuski.info

Otkako je objavljeno da je Vijeće ministara za 2016. odjedanput dodijelilo čak 100 tisuća maraka grant sredstava udruzi usko-stranački i obiteljski vezanom s dopredsjednicom HDZ-a BiH Borjanom Krišto, a da su identične ili nešto manje, ali i dalje ogromne svote otišle i na druge projekte koje provode istoj stranci bliski ljudi, izgleda da se ta sredstva mnogo opreznije dodjeljuju.

Krajem prosinca 2017. donesena je odluka o dodjeli grant sredstava za sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini za tekuću godinu, no za razliku od godine ranije sredstva su drugačije raspoređena – na više hrvatskih projekata, ali s manjim iznosom.

Podsjetimo, uz Hrvatsku ženu Livno, 100 tisuća maraka u 2016. dobila je Udruga Mir International Mostar za Groblje mira na Bilima povrh Mostara, koju je utemeljio Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat pri Hrvatskom Narodnom Saboru (HNS), a mnogi drugi projekti su također bili zavidno 'teški'.

No u 2017. je groblju na Bilima otišlo 30 tisuća maraka, a hrvatski projekti dobivali su najčešće po sedam i osam tisuća maraka. Za "sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini" Vijeće ministara je u 2017. izdvojilo 3.097.000 maraka.

Ponajviše sredstava dobili su Hrvatsko narodno kazalište Mostar – 50 tisuća maraka, Župa svetog Tome Apostola Mostar(za završetak radova i nabavku opreme na Katoličkom kulturnom centru) 40 tisuća maraka, Dani filma u Orašju 35 tisuća maraka, Samostan na Širokom brijegu također 35 000, Hrvatski dokumentacijski centar 30 tisuća maraka, Franjevački muzej i galerija u Livnu 30 tisuća, Matica hrvatska Mostar 30 tisuća, kao i spomenuto groblje na Bilima.

Godinu ranije, uz dva puta po 100 tisuća, što su dobile Udruga Hrvatska žena Livno kojoj je tada na čelu bila nevjesta Borjane Krišto ( udruga je prošlog ljeta vratila sredstva u državni proračun), te groblje na Bilima, pozamašniji iznos dobila je Vjetrenica 70 tisuća maraka, Župa Uznesenja BDM Široki 50 tisuća, a Danima filma otišlo je 10 tisuća maraka više nego za 2017…

Zapravo, najzanimljivije je da nakon pisanja o dodjeli sredstava po stranačkim linijama, nijedan hrvatski projekat nije dobio preko 50 tisuća maraka, iz čega bi se moglo zaključiti da se mnogo više pazi prilikom dodjele sredstava, koja je na internetu dostupna kako medijima, tako i pojedincima. Dodajmo još da je iz spomenutog granta najviše moguće dodijeliti 500 tisuća maraka, a gotovo maksimalan iznos – 490 tisuća otišao je za Zemaljski muzej BiH.

K. Perić | Dnevni list

Glas naroda

Za pohvalu ali znamo da se dio vraća stranki znači pranje novca

Kultura odlaska-iseljavanja,praznom stomaku netreba mnogo kulture a osnove učimo već doma i u osnovnoj školi,Učite omladinu jezike barem im je lakše onda kada dođu učizi TUĐU-kulturu.

Za odlazak" vi očito ne razumjete podršku projekata za kulturu. Kod projekata Vijeća Ministra nemože se dobiti za troškove putovanja ili zakuske.
Znači za konkretne, vidljive radove. I sada u čemu je problem ako neka crkva, dom treba popravak krova , prozorai ....to je potpora kulturi , a ne janjetina....
Pa vrijeme je da se osposopbi Zemaljski Muzej...
ODLAZAK možete li vi zamisliti da su naši preci tako razmišljali , šta bi mi znali o našim precima.....

Gvardijana ,zašto ne kažeš da oltara da si 2 puta dobio pare iz Sarajeva.Gdje je transparentnost u Crkvi.Vičeš kad je glasovanje za HDZ za koga narod treba glasovati,valjda nismo više nepismeni.Odnosi se na Široki Brijeg!!

podobni pare peru a gladan narod se iseljava
katastrofa naroda

Dragi druže-a eto mi puno znamo o našim precima i povjesti ,do juče pivali druže tito.a danas neznamo tko su pravi a tko lažni B R A N I T E Lj I---živja tvoj KRADESE jasam spakova KULTURNO kuver za ŠTUTGART a dica će kad završe ovu školsku godinu.......5-dice po 180-evra stanarina i komunalije.eto ti KRADESE.

Ja sam u Stuttgartu vec tri godine nemogu da se zalim i bolje je nego dole.
Tu sam sam sa zenom i radimo oboje.
Zena ima 1.150 a ja 1.750 moze se normalno zivjeti ali sa petero djece ce biti tesko ako vam nema ko da cuva djecu odnosno ako zena ne bude radila.
U pravu si 195 € je Kindergeld ali samo par Primera: sendvić i Cola je 6,50€ Kindergarten ako ga uopće nadjes kosta 215€ a ako idu u skolu onda da paze na djecu u skoli poslje nastave sa toplim obrokom 165€
Zato ti je najbolje da se najprije raspitas i onda ovamo ako Bog da mozda se i sretnemo
Tako ako samo jedno radi bice tesko sa petero djece.

Za trece dijete djecji je 200€,za cetvrto 225€. Za peto ne znam,moze se vidjeti na inetu.
Sendvic max.2€. Colu ne mora piti.
Dole smo imali 0€ djecji. Eto colom ih napajali?!
To je nebitno.
Ima posla,moze se od svog rada zivjeti.
Vas je dvoje.
Moze i sam jedan roditelj djecu upravit,uz.dobru organizaciju i Bozju pomoc,a kamoli udvoje.
Svak neka odluci svojom glavom. Ali nemojte siriti dezinformacije.

Evo bas se vozim u tramvaju sa radnim kolegom na posao , oprosti ako sam te sa nečim uvrijedio, rekao sam ti ono sto sam čuo od svoga radnog kolege (sjedi pokraj mene) koji ima dvoje djece i zena mu ne radi.
I nisam ti rekao da ovdje nije dobro i da ne dolazis nego ako Bog da da se sretnemo to sam napisao u svome komentaru ali kada vidim da se pjeniš na običan komentar onda je mozda bolje da ti ovamo dodjes sretno zaposlis i ziviš ali da se ne upoznajemo. Viel Glück!!!

Tako je pajdo ija kulturno ko i ćaća mi u dijasporu samo ću ja u Irsku a dica u 7 misecu.H.D.Z.-hvalati što neću gledat sve dobiti preko veze,baj baj svirači.....

Šta je to sto tisuća KM, to se potroši za proslavu rođendana drugarice borjane. Zna se krade se, ne kriomice nego otvoreno, objeručke. Crkva igra u vražjem kolu vodeću ulogu.

Okani se crkve da te ne opali po tintari.

za-gosta Pogriješili ste ne bavim se politikom, moji su isto otišli za Dojč, tužno ali istinito. Nigdje nije sjajno a tamo se može bar preživjeti i uplaćuje se mirovina. Najbolje bi bilo da se može ovdje ostati ???? Da ne duljim politika =tuga
Ali kulturu ne mješajte sa politikom, trebaju naši kulturni spomenici ostati, KUD i...
Pa Tito nije povijesno kulturna osoba,.... naš folklor, pjesme crkve spomenici na to se misli.....

kradeze ima pirovu pobjedu još je malo na vlasti a ostao je bez naroda
narod mu je od ekonomske i političkodemokratske diktature pobjego u njemačku

Tko je sve dobio novac od Vijeća ministara?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari