Treba vladati onaj tko zasluži povjerenje birača, a ne tko ga stekne izbornom krađom

ljubuski.info

Pojašnjavajući zašto je podržao zahtjev kolega iz Kluba Hrvata u Domu naroda BiH da se odloži izjašnjavanje o izmjenama Izbornog zakona BiH kojima se predviša uvođenje novih tehnologija u izborni proces dok se o tome ne izjasne SIP BiH, IDDEEA, Vijeće ministara BiH te Agencija za javne nabavke, Martin Raguž, zastupnik HDZ-a 1990. u Domu naroda BiH, napomenuo je kako je u raspravi izrazio očekivanje da te institucije ne samo daju formalnu potporu, već i da preuzmu dio odgovornosti kako bi se omogućilo reformu izbornog procesa koja će poštivati svaki glas i transparentnost izbornog procesa. Napomenuo je i da je rekao da treba ići korak dalje prema tim institucijama, a ne samo čekati formalni odgovor.

Kako očekivati da se uradi, u našim okvirima, radikalnu reformu predloženu tim zakonom u smislu kvantiteta promjena načina glasanja, načina organizacije, tehnoloških inovacija i kadrovske edukacije, ako sve institucije ne preuzmu svoj dio odgovornosti koji im po Ustavu i zakonu pripada, te omoguće da napravimo iskorak u odnosu na ova negativna izborna vremena i cikluse?, zapitao je Raguž koji smatra da to ne bi trebao biti korak unatrag.

Naprotiv, potrebno je da svi damo doprinos kako bismo kasnije izbjegli upitnike i konstatacije da je određena odluka usvojena, a da ju nije moguće realizovati, smatra on te dodaje da želim da se stvori svijest i javna percepcija o tome koliko je to sveobuhvatan zahvat i koliko traži da sve institucije 'podmetnu leđa' kako bi se moglo ući u taj proces.

Raguž ističe i da HDZ 1990. ima jasno stajalište da želi izmjene Izbornog zakona u tom smislu.

Teško da mogu govoriti u ime drugih političkih opcija o tome kakva će biti njihova pozicija i kako će se postaviti spram tog pitanja. Dobro je da se rasprava vodi pred očima javnosti kako bi se vidjele sve pozicije i izbjegao svaki oblik manipulacije. Najveća opasnost u ovom slučaju je grupiranje na neprincipijelnoj osnovi. Potrebno je grupiranje na pozitivnom stavu da je nužno vratiti izgubljeno povjerenje birača u izborni proces. Značajan broj ljudi u BiH ne vjeruje da se ovdje nešto može promijeniti i gube volju izlaći na izbore. To odgovara određenim strukturama, koje imaju kontrolu nad određenim biračkim tijelom. No, želimo li u Evropu, moramo ispoštovati svačiji glas, to bi trebao biti cilj reforme, a ne tko će sutra vladati. Treba vladati onaj tko zasluži povjerenje birača, a ne tko ga stekne izbornom krađom, ističe Raguž.

Upitan hoće li biti vremena da se, budu li izmjene Izbornog zakona dobile potporu u Parlamentu BiH, njih i primjeni na ovogodišnjim općim izborima, odgovorio je da vremena za dobre stvari ima.
Najgore bi bilo potrošiti još četiri godine, a da se ništa ne promijeni. On je mišljenja i da rješavanje, s političkog aspekta, Izbornog zakona, usložnjava ukupne odnose u BiH. “No, i dalje vjerujem da ne smijemo stati u traženju rješenja jer BiH nema izbora i alternative no postići dogovor. U suprotnom, mogući su daljnja politička konfuzija i turbulencije, a vidimo kako to završava usporavanjem zemlje, odlaskom ljudi, lošim standardom…., kaže raguž te sa žaljenjem konstatira da je glavni način političkog života u BiH konfrontacija te ispostavljanje vlastitih ciljeva koji ne moraju biti u korespodenciji s ciljevima drugih aktera.
Tvrdim da svaki politički legitimni parcijalni zahtjev morate uskladiti s cjelinom BiH ako mislite nešto napraviti, zaključio je.

Glas naroda

treba uvest kontrolu glasanja skeniranjem listića da HDZ više ne šteli izbore reci jasno glasno šta se izmotavaš raguž

eto ti ćeš ga steć ko i dosad

prvi liberal u Hrvata bih čiji je mandat plaćen 200 iljada ojera.

Tako je Martine.

Kad bi narod prestao biti o.v.ca i poslušala ono što zbori Martin Raguž, tek onda bi se moglo reći da ima nade za nas, a za profitere političare "dobročinitelje" poput Čovića, M.Raguža, Ljubića, Lijanovića, Jurišića, Gašpara i sl. nebi bilo mjesta ni među pukom, a pogotovo u politici...

Treba vladati onaj tko zasluži povjerenje birača, a ne tko ga stekne izbornom krađom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari