Uvodi se porez na imovinu, povećava porez na luksuz

ljubuski.info

Preraspodjela poreznog opterećenja iduća je mjera koju bi Vlada FBiH trebala provesti tijekom ove godine i koja će označiti početak proširenja porezne osnove, točnije uvođenje nekih novih poreza koji se do sada nisu naplaćivali.

Proširenje porezne osnovice znači da će se u budućnosti plaćati porez na do sada neoporezive naknade, kao što su porezi na nekretnine, luksuz, topli obrok, prijevoz, regres...

Uvođenje ovakvih mjera, prema prognozama Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, prvi je korak prema smanjenju poreznog opterećenja rada, a FBiH planira ga poduzeti izjednačavanjem načina oporezivanja rada sa zemljama EU i OECD-a, čime se stječu uvjeti za smanjenje stopa doprinosa uz postizanje neutralnoga fiskalnoga učinka, posebno s gledišta fiskalne održivosti izvanproračunskih fondova.

Provedba takve porezne reforme trebala bi se realizirati donošenjem novog Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima te donošenjem pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, uputa i drugih podzakonskih akata. Iz spomenute Direkcije naglašavaju kako će u cilju pojednostavljenja poslovnog okruženja u idućem razdoblju vlasti u Federaciji BiH morati donijeti jedinstveni zakon o oporezivanju imovine na razini cijelog entiteta, piše Večernji list.

Također je potrebno analizirati proces oporezivanja imovine te pripremiti zakonske i podzakonske akte uz suglasnost nižih razina vlasti, kao što su županije. Koliki će porez biti plaćan na imovinu, to je stvar budućih pregovora i dogovora unutar samih institucija vlasti, ali i građana Federacije BiH.

Provođenje ove reforme treba se postići donošenjem Zakona o posjedovanju i prometu imovine u FBiH te donošenjem pravilnika o primjeni Zakona o posjedovanju i prometu imovine u Federacije BiH, uputa i drugih podzakonskih akata.

Posebne mjere bit će posvećene sprečavanju nastajanja novog poreznog duga, odnosno neplaćanju javnih prihoda, što će se postići izradom izvješća o analizi stanja poreznog duga, izradom analize rizika stanja poreznog duga te donošenjem zakonskih i podzakonskih akata.

Sve te porezne reforme sadržane su u strategiji upravljanja javnim financijama FBiH 2017. do 2020. koja je podijeljena u šest ključnih stupova koji, između ostaloga, obuhvaćaju i mobilizaciju prihoda u okviru kojeg su predviđene mjere restrukturiranja poreznog opterećenja, što uključuje smanjenje poreznog opterećenja rada i oporezivanje imovine, druga pitanja porezne politike, a što uključuje proces identifikacije poreznog duga.

Još prije dvije godine iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja nudili su rješenja za reformu porezne politike čije je dijelove očito Vlada Federacije BiH i usvojila. Stručnjaci okupljeni oko projekta "Plava knjiga" bavili su se temom kako kroz reformu porezne politike unaprijediti investicije, smanjiti poreze na rad i nova zapošljavanja.

Vlade bi trebale, istaknuto je u "Plavoj knjigi", razmisliti o uvođenju poreza na nepokretnu imovinu, kao što je porez na stan od, primjerice, više od 25 četvornih metara po članu obitelji.

Glas naroda

prepisiva se harač narodu iz hrvacke koji ni tamo nije prošo jer porez na nekretnine je zadnja pljačka naroda od odabranih privilegiranih i poboljšava iseljavanje u njemačku

izjednačite najprije ljudska prava i smanjite broj parazita u administraciji kao u EU pa onda izjednačavajte načine oporezivanja bando pohlepna

ma da a kako će povećat glasačku mašineriju koja glasa za narod možeš zamislit
treba financirat adeze hobotnicu uhljeba i genija

Vladajući Perpetum Mobile, prvo nas potjeraju u iseljeništvo a onda natjeraju plaćati jer su kuće prazne! Do kada tako?

k
uću i imanje povoljno prodajem-prednost arapi
telefon 0049oooooo

Kada cese uvesti djeciji doplatak,naknada za nezaposlenost, itd ocito vlast misli daje narod velika ovca ali koje got potcjenio narod gadno se je opekao

Narode kradeze je prevarom i ilegalno dospio na vlast prema tome ilegalni su svi nametnuti zakoni porezi radari ležeći gudini i nazivi ulica itd.

sve prodati i ići iz ove vukojebine

Pa oni nisu normalni!!!!Nek najprije izjednace place kao u Eu, djcje doplatke, naknade za nezaposlenost, besplatno skolovanje,besplatno lijecenje i lijekove, nek procesuiraju one koji kradu, nek ispitaju one koji su se basnoslovno obogatili, nek iskorjene kriminal i korupciju, nek dignu mirovine na europsku razinu pa onda izvoli oporezuj do mile volje! Ako ovo dopustimo narode moj, mi smo najgluplje ovce ovoga svita!

Uvodi se porez na imovinu, povećava porez na luksuz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari