Generali HVO-a nisu željeli slušati Čovićevo predavanje

ljubuski.info

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, u središnjici Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) u Zagrebu, u utorak je održao predavanje na temu: "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu".

Međutim, među okupljenima slušateljima zamjetan je bio nedolazak nekadašnjih najviših časnika i ratnih zapovjednika HVO-a koji danas žive u Zagrebu i članovi su HGZ-a.

Nema generalske struje HVO-a

Čović je iznio svoja stajališta o aktualnom trenutku u BiH s posebnim naglaskom na opće stanje i status hrvatskog naroda, a u svjetlu ovogodišnjih općih izbora u susjednoj državi.

Uz predsjednika Pavla Miljavca, iz HGZ-a su izvijestili da je istom nazočilo oko 80 članova Hrvatskog generalskog zbora. Između ostalih i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, veleposlanica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, Vladimir Šeks, Vesna Škare-Ožbolt, Darinko Bago, Bosiljko Mišetić.

Ipak, fotografija a događanja govori nešto drukčije, a ono što je bilo posebno zamjetno je da ovom predavanju člana Predsjedništva BiH, predsjednika HDZ-a BiH i predsjednika Hrvatskog narodnog sabora, nisu nazočili visoki ratni zapovjednici HVO-a, odnosno, generali HVO-a, prvenstveno generali Zlatan Mijo Jelić, general i Saborski zastupnik Željko Glasnović, Miljenko Mića Lasić, Željko Šiljeg, Stanko Sopta, Nedjeljko Obradović, Ivica Primorac, Ivo Lučić, Milenko Filipović, Žarko Tole, ali ni visoki zapovjednici nekadašnjih brigada HVO-a poput Ivice Tomića, Zrinka Tokića, Ilije Filipovića, Anđelka Đereka, i mnogih drugih visokih časnika kao ni ali ni Miroslav Tuđman, Davor Domazet Lošo, Josip Čuletić, Josip Lucić itd.

Oni su predavanje člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića potpuno ignorirali te samim tim su mu i poslali jasnu poruku "dobrodošlice". No, ovo nije prvi put da Čović naiđe na hladan odnos od strane nekadašnjih najviših ratnih zapovjednika HVO-a u Generalskom zboru u Zagrebu.

Jelić: Šokirani smo postupcima legalnih i legitimnih hrvatskih predstavnika u vlasti

Poznato je da na ovoj relaciji odavno ne cvjetaju ruže, a pogotovu od kada je protiv generala Zlatana Mije Jelića u prosincu 2015. i službeno podignuta optužnica za ratne zločine nad Bošnjacima u Hercegovini. Jelić se od tada nalazi u Zagrebu gdje je i zatražio otvaranje postupka.

On zajedno s generalom Željkom Šiljegom organizira javne tribine diljem BiH gdje kritiziraju, kako ističu, jednostran način na koji se pokreću optužnice za ratne zločine protiv pripadnika HVO-a ali i hrvatske predstavnike u vlasti.

Podsjetimo, u jednom od televizijskih gostovanja u studenom prošle godine, na pitanje koliko se po ovim problemima vodi briga od strane hrvatskih političara u BiH i jesu li oni negdje pogriješili, Jelić je kazao da su šokirani postupcima legalnih i legitimnih hrvatskih predstavnika u vlasti.

Nakon smrti predsjednika Tuđmana, skoro 20 godina se ovi problemi uopće nisu tretirali kako bi trebali. Što se tiče sadašnjih političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH, sve optužnice i procese koji su pokrenuti protiv hrvatskih branitelja jako slabo prate. Nema sustavnog i organiziranog otpora prema ovim montiranim političkim optužnicama. Mislim da aktualnim hrvatskim političkim predstavnicima ove optužnice nisu u prvom planu i ne posvećuju im dovoljno brige i ne ponašaju se odgovorno prema ovim problemima. Mi branitelji smo čak i šokirani kada su naši legalni i legitimni predstavnici 19. srpnja ove godine u Domu naroda dali pozitivno mišljenje na Izvješće o radu Tužiteljstva u 2016. godini. Tom istom Tužiteljstvu koji je podiglo na desetke optužnica protiv hrvatskih branitelja gdje je hrvatski narod i Herceh-Bosna proglašavaju zločinačkom organizacijom, a Republika Hrvatska agresorom na BiH. To je bilo i vrijeme kada su podignute optužnice protiv hrvatskih branitelja u Bosanskoj posavini, jedinoj općini u Bosanskoj posavini koja se obranila od velikosrpskog agresora, zaključije tom prilikom Jelić.

Kako se čini, odnos Čovića i najviših ratnih zapovjednika HVO-a još uvijek je "na ledu" i jasno je da on nema njihovo povjerenje i potporu kao što je to bilo prije nekoliko godina kada se moglo računati na njihovu podršku. Hoće li se to negativno odraziti prvenstveno na HDZ BiH prilikom predstojećih, listopadskih izbora – ostaje za vidjeti.

Neutralan stav HGZ-a prema svim hrvatskim strankama u BiH

Iz Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) izišli su s priopćenjem za javnost o ovom događaju, a u kojem se ističe da Hrvatski generalski zbor drži da Hrvati BiH imaju pravo tražiti da budu konstitutivni i jednakopravni narod u BiH kao što su to trenutno Srbi i Bošnjaci.

No, oni su se i odredili po pitanju potpore pojedinim političkim subjektima u BiH, ističući da će prema svim strankama s hrvatskim predznakom imati neutralan stav i podržavat će samo zajedništvo Hrvata kroz zajedničke liste na svim razinama, osim u kantonima gdje su Hrvati u većini, jer će time pomoći boljem položaju Hrvata u BiH.

Hrvatski generalski zbor drži da Hrvati BiH imaju pravo tražiti da budu konstitutivni i jednakopravni narod u BiH kao što su to trenutno Srbi i Bošnjaci.

Hrvatski generalski zbor drži da je izmjena Izbornog zakona BiH za Hrvate u BiH, kao najmalobrojniji narod u BiH, iznimno važna.

Izmjena Izbornog zakona BiH nije pitanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje političke opcije, niti političke stranke – ovo je pitanje hrvatskog naroda i njegove opstojnosti u BiH.

Hrvatski generalski zbor je stajališta da Odluku Ustavnog suda BiH, koja jasno potvrđuje kako legitimni predstavnici konstitutivnih naroda moraju predstavljati svoje narode na svim administrativno-političkim razinama vlasti, pa tako i u Predsjedništvu BiH i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BIH, treba bez odlaganja provesti te poziva sve odgovorne čimbenike, da uz pomoć međunarodne zajednice, to i učine", istaknuli su iz HGZ-a, pozivajući sve Hrvate podrijetlom iz BiH u RH i inozemstvu, državljane BiH, s pravom glasa da izađu na opće izbore u BiH.

Vera Soldo | Dnevni list

Glas naroda

tko ce mu doci koga on predstavlja, on predstavlja samo lizogusce i lopove ko i on, niti jedan castan Hrvat nece doci na njegov udbasko-cirilicarski cirkus.

Što smo se slikali s njim. Ma podržavamo ga 100%.
Pa nećemo podržati valjda izda.j.n.i.k.e i Komšića i Kukića po zanimanju Hrvate.
Svi za Čovića i pozivamo cijeli hrvatski narod u BiH I RH da ga podrža sa 100% glasova.

Možeš pozivat koliko hoćeš, Čović je pročitan kao jugosloven, ćiriličar i ponajviše lo pov. Kukić je uvijek bio i ostao hrvat i nije mijenjao politiku, socijaldemokrata i ponajviše čovjek.

Sumnjam da njega to smeta Čovićevi suradnici pljačakanja Hrvatske preko HVO-a su njegovi prijatelji samozvani generali Jelavić Rupčić Medić...

odkud kolega [ * neprimjereno * ] u HDZu pa tamo su sve vjernici prvi red i časne sestre očito si bobrko lončiće
adeze je stožerna stranka ppoštenja i rada -najuglednija uzor svima

Rojs je bio!

Hebaće vas Ćova,pola vas je razgulijo nesmite u BiH ni prismrdit,a pola vas drži u šaci,priko Dode i njegovog mentora Vučića.samo jedan mig i eto vam optužnica.niste mu dorasli igra se sa vama.

Glavna u Tužiteljstvu BiH je Čovićev kadar pametnom dosta

Opet Šeks drma Hrvatskom i Hrvatima iz BiH znači nestajemo

Nije uspio provući svog kandidata na čelo dorh-a. Završio karijeru a uskoro će i njegov kum iz Ljubuškog i njegova dječica morati položiti račune.

Velike bagre na ovoj slici

Čović je najzgodniji a crvena kravata pa stoji mu bolje nego ikad

Mica Lasic, Mijo Jelic, Zeljko Siljeg, Ivo Lucic, ma redom mnogi koji nisu dosli su ionako redom ratni i poslijeratni [ * neprimjereno * ], tako da molim vas nemojte takve ljude proglasavati “svecima” i nekakvim ratnim herojima u miru
Taj isti Dragan Covic je 10-orostruko veci [ * neprimjereno * ] i opasniji igrac, ali ovdje budimo realno pricamo o zlu(manjem i vecem)

Krivo Lučiću Lasiću Jeliću Tomiću i ostalima što se Čović nahapo više od njih a akademik i odlikovani brigadir

Na ovoj slici jedino je Križ Svetinja a ovi ispod su obični Jazavci i Profiteri

Generali HV i HVO su velikom vecinom,politicki igraci vole pare.Oni su samo gledali kako i naplatili domovinski rat.Svi imaju milione, firme,nekretnine a Hrvatsku ko sljivi sto je postala za obicnog Hrvata gora od bivse Juge.Da su pravi Hrvatski casnici i domoljubi,morali su znat i znali su da ce ih Mesic poslati u mirovinu i nataj nacin rijesiti se glavne prepreke da zavrse plan unistenja sna o slobodnoj Hrvatskoj .Tako da tada podigli vojsku i priuzeli vlast a Mesica javno streljali.Tako bi spasili Hrvatsku .Oni su sa njim sve tajno dogovorili da napisu pismo ko postari i sada broje eure i kune.

E daje nama jednog Gosp.ŠEŠELJA-gdje bi nama bio kraj,on ima petlju a mi samo MEKEĆEMO.

kako će ga slušat kad se svima povraća čim otvori usta

čovića više ne sluša ni gospođa rimac koju je uhljebljava i ljubaka

Kod Hrvata uvjek ista pola na jednoj strani a pola Juda...... Narod bez nade----------........

jedan ko rak naprid jedan natrag
idemo brzo

Kako vise stoki hrvatima nije jasno,KOS,UDBA i CIA su dogovorili rat da bi u zlu i nevolji netko i profitira.UDBA je osnovala HDZ ,ma otkud pok.Suska G. na celu HV.Mogu reci iz pouzdanih izvora da su svi u Kanadi bili totalno razocarani kad su culi i vidjeli da ce jedan suradnik DB bit na celu svih hrvata u MORHU ,HV pa i HVO.Kome mi imamo sta dalje pricati,Susak je preuzeo na sebe po planu UDBE da ce se rijesit nasih istinskih domoljuba ,patriota koji su patili proganjani u SFRJ,g.Ante Parazek,Ludvig Pavlovic,Miro Barisic,Blaz Kraljevis,pa nesto ranije Bruno Busic,Zvonko Busic. nakon sto su likvidirani ostao im je jos general istinski voda hrvat Zeljko Glasnovic.Mi hrvati nemamo hrabrosti trazit Lustraciji i srusit komunisticku partiju hrvata(HDZ).

tako je manolić je osiguravo na jarunu baraku i tuđmana kad osnovaše hadeze a perković je provalio sve neuspjele akcije hrvacke vojske i policije sačekuše
pakrac
plitvice
borovo selo

Domoljublje.Ti da si domoljub ne bi se nikada tako ruzno obratio nijednom Hrvatu.Ti ko sve znas.Imas informacije a nemas osnovne kulture.

Kostat costat Ce vas to bit Ce optužnica kakvi ste vi generali Jelica radio u zeljezari preko noci postao general od zeljezari u robnoj kući u siroki do generala

Kako Rojs lipo prede ko Macak oko vruce kase.Sta li mu je obeca Marsal.

Turčin a ni Tito nas nije mogo istjerati sa svoji ognjišta a ovaj nazovi "Hrvat" Čović će to uspjeti....Hvala ti Dragane za sve,hvala ti dobročinitelju naš.....

samo kratko da ti kažem da [email protected] sa time nema veze,ta nije Dragan otvara Njemačke ,Irske ili ostale granice.
Da su granice EU šesdeseti bile otvoren3 ko danas ja mislim da ni tito nebi osta u toj vuko jebini.

ovaj što se zove general drugipo redu ti kaži kad si tako domoljub ko je više zla nanijo hrvatim ili ovi što ih podržava ili ovi što si ih naveo hajde sam sebe ocjeni koliko si inteligentan a po ovom što pričaš ti si ako si general dobijo na ovakav način kao i oni ako tako i misliš žao mi te je iskreno tebi je kasno za terapiju

Kako HDZ omladina kao nekad KOS-ove strukture od ranog jutra sjednu za computer i brane svog dobrocinitelja jer ih je uhljebio za 600 maraka negdje. Ti sto si uhljebljen, da ti! što čitaš ovo, ti si sukrivac za ovakvo stanje. Šutiš ko p... i prešutno podržavaš njihovo bogaćenje a zadovoljavaš se mrvicama koje ostaju iza njih, sav ovaj kriminal, sav ovaj nepotizam, svo ovo iseljavanje i na koncu svu ovu nepravdu! Eh, da je pameti..

ovvo pet poso nas arvata rafala po bosni skocice nam na nos

Generali HVO-a nisu željeli slušati Čovićevo predavanje
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari