Ruši li Čović s Brkićem premijera Plenkovića?

ljubuski.info

Glasovanje dvojice saborskih zastupnika, bh. HDZ-ovaca, pojedini tumače kao Čovićevu poruku Plenkoviću da mu, u suradnji s desnim krilom stranke predvođenim Milijanom Brkićem, može srušiti vladu ako se nastavi hladno ponašati prema njegovoj borbi oko Izbornog zakona BiH. To je vrlo moguće jer ionako Plenkovićeva vlada egzistira na jedva postignutoj većini s koalicijskim partnerima, dok i sada sami HDZ-ovci drže kako ponovni izvanredni izbori nisu nemoguća opcija. U ovom scenariju, bh. strana imala bi jaku ulogu.

Vrlo težak tjedan je iza premijera susjedne Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a, "sestrinske stranke" HDZ-u BiH.

Prošao je i taj 'dan D' – tijesnom natpolovičnomu većinom od samo pet glasova razlike nije u Saboru Republike Hrvatske nije izglasano nepovjerenje i smjena ministrice Martine Dalić, dok je Istambulska konvencija, prijedlog koji je u Sabor uputila Vlada Andreja Plenkovića izglasana i glasovima svih prisutnih SDP-ovaca, najjače oporbene stranke. Nakon svega čak se spominju i novi vanredni izbori.

Međutim, možda mu je najveće i najšokantnije iznenađenje priredio dvojac iz BiH, saborski zastupnici dr. Božo Ljubić i Željko Raguž. Je li to Čovićeva poruka Plenkoviću ili je ovaj dvojac okrenuo leđa i Čoviću koji ih je i poslao u Hrvatski sabor?

Plenković zatečen Ljubićem i Ragužem

Ljubić i Raguž uopće nisu niti glasovali. Da neće glasovati, kako govore izvori iz HDZ-a u Hrvatskoj, upoznali su Plenkovića tek ujutro na sastanku Kluba zastupnika HDZ, na sam 'dan D'. To je šokiralo Plenkovića koji na njih nije ni upućivao previše pozornosti jer je, kako navode izvori, imao obećanje Dragana Čovića, predsjednika "sestrinske stranke" u BiH da će imati podršku, a i sami Ljubić i Raguž sve vrijeme su šutjeli i nisu se izjašnjavali.

Tada su ponovili već poznatu Ljubićevu izjavu, danu medijima na ovu temu: Mi nećemo glasovati o svjetonazorskim pitanjima u Hrvatskoj.

Plenković je ostao zatečen.

Pa ljudi, jeste li vi svjesni što radite, stvarno ste pretjerali, ovo nema smisla, niti više ima veze s Istambulskom konvencijom. Jeste li svjesni da se ovdje radi o pokušaju destabilizacije stranke i napadu na mene. Nije korektno da se držite po strani. Trebam li se i ja držati po strani kad su u pitanju prava Hrvata u BiH?, kazao im je Plenković podsjetivši Ljubića da je kao zastupnik u Parlamentu BiH prije pet godina već glasao za Istambulsku konvenciju.

Međutim, unatoč ovim riječima kao i navodnoj, obećanoj potpori od Dragana Čovića, Ljubić i Raguž po pitanju Istambulske konvencije nisu se uopće odredili za 'DA', 'Ne' ili 'SUZDRŽAN', pribjegavši nepopularnom potezu – neglasanju. Za razliku od njih, treći zastupnik iz dijaspore, Željko Glasnović, barem je imao stav kojeg artikulira i iza kojeg odlučno stoji.

Tko je 'izdan', Plenković ili Čović?

Očita je bila Plenkovićeva rezerviranost i 'odsustvo' na Mostarskom sajmu gdje je, umjesto praćenja programa otvorenja stalno prebirao po mobitelu zbog, zacijelo, i važnijih briga oko ishoda u Saboru. Obrnuto proporcionalno bio je zamjetan prisan odnos predsjednika HDZ-a BiH sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem kao i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, dok je Plenković ipak ostajao po strani.

Glasovanje dvojice saborskih zastupnika, bh. HDZ-ovaca, pojedini tumače kao Čovićevu poruku Plenkoviću da mu, u suradnji s desnim krilom stranke predvođenim Milijanom Brkićem, može srušiti vladu ako se nastavi hladno ponašati prema njegovom političkom djelovanju.

To je vrlo moguće jer ionako Plenkovićeva vlada egzistira na jedva postignutoj većini s koalicijskim partnerima, dok i sada sami HDZ-ovci drže kako ponovni vanredni izbori nisu nemoguća opcija. U ovom scenariju, bh. strana imala bi jaku ulogu.

Međutim, nije isključena ni opcija da je izbjegavanje glasanja dvojca Ljubić-Raguž može značiti i ispoljavanje nelojalnosti Čoviću. Neodgovoreno je pitanje tko je izdan, Plenković ili Čović, ali i hoće li se predsjednik HDZ-a iz Hrvatske okrenuti nekim drugim, hrvatskim partnerima u BiH.
Iako tanko, Plenković je pobijedio – za sada

Podsjetimo da je 'protiv' izglasavanja Istambulske konvencije bilo čak 14 zastupnika HDZ-a, uz 'suzdržanog' Ivana Šukera. Ovom "klubu" mogu se pridodati i dvojica saborskih zastupnika iz tzv. dijaspore, HDZ-ovci dr. Božo Ljubić i Željko Raguž koji po pitanju Istambulske konvencije uopće nisu niti glasovali.

U konačnici, a kako su to već izračunali politički analitičari, od 55 članova Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru, 69 posto je podržalo, a čak 31 posto nije podržalo Plenkovićevu vladu oko Istambulske konvencije.

U susjednoj Hrvatskoj to je postalo nova top politička tema: dok neki ističu kako je to jedan od najvećih potresa u HDZ-u i udara ne Plenkovića od strane desnog krila stranke, sam premijer kaže da je to znak demokracije u stranci i da nikakvih smjena niti posljedica po zastupnike koji su glasali protiv neće biti. U konačnici, činjenica je da je u ovom okršaju premijer Plenković ipak dokazao da je odolio i od političkom utjecaju Crkve u Hrvatskoj koja se odredila protiv Istambulske konvencije, potvrdivši sekularnost države Hrvatske.

Međutim, izjave hrvatskog premijera kako neće biti osvete samo su izjave za javnost, dok stranka grca u previranju, a premijeru se 'drma' stolica kao malo kada jer bi vrlo lako moga s nje sići 'zalaganjem' desnog krila stranke i bh. HDZ-a.

Kako bilo, nad HDZ-om u susjednoj Hrvatskoj, koji godinama računa na potporu zastupnika iz dijaspore, jasnije rečeno – zastupnika HDZ-a iz BiH, visi i ova prijetnja. No, pitanje je tko bi iz nje mogao izaći kao veći gubitnik.

Vera Soldo | Dnevni list

Glas naroda

Ovo je samo od jednih HDZ-ovskih manipulacija kako bi Covica istaknuli kao VISINU-MJERU za Hrvatski korpus u BiH ... Ovi samo mogu proci na izborima u BiH jedino uz unaprijed kalkuliranu PREVARU kao i na proslim izborima ... (dvojac Covic-Brkic ce uskoro nestati s politicke scene u HRVATA) ...

Raguž i Ljubić nemaju pojma o Istanbulskoj konvenciji ona ih ne zanima kao ni sudbina Hrvata u BiH.

Zna Sabor i EU ako oni ne znaju

HDZ će sebe srušit sam u Hrvatskoj.Samo neka dođu u Imotski i Knin pa će vidjeti kako su gradovi opustili.

E jesi našao dva "grada" gdje bi trebao vidjeti kako su opustošeni.

hdz bi gu..ce dao samo da ostane na vlasti plenki je primjer

Ruši li Čović s Brkićem premijera Plenkovića?

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari