Vlade bankama dužne 2,25 milijardi KM

ljubuski.info

Dug vlada u BiH prema komercijalnim bankama dostigao je u prošloj godini vrijednost od 2,25 milijardi KM - navodi se u izvješću Stanje nacije koji su objavili Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu kampanje Posao narodu.

Komercijalne banke, koje posluju na teritoriji BiH, najvećim su dijelom strane banke iz Austrije, Italije, Njemačke, Hrvatske, Turske te drugih zemalja. Banke u BiH koje su s većinskim privatnim stranim kapitalom drže više od 91 posto bh. tržišta.

U izvješću se navodi kako se većina država zadužuje iz niza razloga kao što su spriječavanje rasta poreza, umanjivanje posljedica recesije, financiranje novih investicija, umanjivanje posljedica prirodnih nepogoda, dok Bosna i Hercegovina, u posljednjih desetak godina, većinu svoga zaduživanja usmjerava u javnu potrošnju, a mnogo manje novca posuđivalo se radi kapitalnih investicija ili značajnih infrastrukturnih projekata.
Osim zaduživanja kod međunarodnih financijskih institucija, značajan dio zaduživanja otpada na neodrživo, skupo, višestruko negativno unutarnje i komercijalno zaduživanje, uzimanjem kratkoročnih kredita, emisijom obveznica i trezorskih zapisa, dodaje se u izvješću.

Ovakva vrsta zaduživanja, kako se dodaje, višestruko su štetna.
Prvo, vlade nemaju nikakav motiv niti obavezu raditi bilo kakve reforme, jer za razliku od međunarodnih financijskih institucija (npr MMF ili Svjetska banka), koje financiranje uvjetuju provođenjem određenih reformi, komercijalne banke to ne traže. Drugo, ovakva vrsta kreditiranja je mnogo skuplja i štetnija za BH gospodarstvo, jer su kamatne stope veće, otplata brža, proračuni time izloženiji, a kreditiranje je u pravilu u domaćoj valuti, navodi se u izvješću.

Izvješće Stanje nacije objavljuje se u sklopu kampanje Posao narodu, kojom CCI želi dati doprinos provođenju i djelotvornosti reformi u BiH.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari