Ljubić u BiH glasovao za Istanbulsku, a u Hrvatskoj 'junački pobjegao'

ljubuski.info

U susjednoj Republici Hrvatskoj konačno je završen i taj, kako su ga mediji nazivali, 'Dan D'. Kako se i očekivalo, ratificirana je Istanbulska konvencija. Iznenađenje je i da se, po prvi put, protiv prijedloga svoje vlade glasovalo čak 14 HDZ-ovih zastupnika, a jedan je bio suzdržan.

No, bilo iznenađenje ili ipak ne, dvojica HDZ-ovih zastupnika iz tzv. dijaspore, dr. Božo Ljubić i Željko Raguž iskoristili su priliku i "pobjegli" sa svakako neugodnog glasovanja. Od prije je poznat i stav neovisnog saborskog zastupnika, također izabranog glasovima dijaspore, Željka Glasnovića, koji je, očekivano, glasovao protiv.

Ljubić u Hrvatskom saboru nije glasovao te se odlučio na ne baš popularan potez – "bježanja sa sata kada ne znaš što bi i kako bi" iako je i sam nedavno medijima kazao da će "se odrediti" po pitanju Istanbulske konvencije.

No, i Raguž i Ljubić "stvorili" su se u saborskim stolicama kada se izglasavala smjena HDZ-ove ministrice Martine Dalić i, očekivano, glasovali 'PROTIV', dok je neovisni Glasnović bio 'ZA' izglasavanje nepovjerenja.

Možda je i za shvatiti ovakvo Ljubićevo ponašanje jer svakako je teško bilo ugoditi na čak tri strane: premijeru i predsjedniku Vlade i HDZ-a susjedne Hrvatske koja je i uputila Istanbulsku konvenciju u saborsku proceduru, potom Biskupskoj konferenciji BiH koja je izrazila protivan stav, i na kraju protiv samoga sebe.

U BiH sa stavom, u Hrvatskoj bez stava

Naime, BiH je već prije i bez velike pompe, ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (CAHVIO), poznatiju kao Istanbulska konvencija, već 2013. godine i Ljubić je tada, kao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH, glasovao 'ZA'.

Naime, on je na pitanje medija kako će ovaj put glasovati u Hrvatskom saboru nedavno kazao: Želim kazati je da, kada sam izabran za Hrvatski sabor, sebi sam zadao zadatak da ću se kloniti svjetonazorskih rasprava u Hrvatskom saboru. Želim se fokusirati na Hrvate izvan Republike Hrvatske i to sam do sada uspijevao. Što se tiče glasovanja oko Istanbulske konvencije, pa mislim da će svi oni koji će glasovati'ZA' ili 'PROTIV', vjerujem da će glasati po vlastitoj savjesti. Ja ću se odrediti na glasovanju. Kada bude glasanje – vidjet će se.

Kako su pokazali rezultati glasovanja, dvojica saborskih zastupnika iz BiH - nisu se odredila, a kako će na to i hoće li reagirati crkveni dužnosnici u BiH, ostaje vidjeti.

Za podsjetiti je da su biskupi Biskupske konferencije BiH, na sjednici 20. ožujka, izašli sa stavom kako izražavaju žaljenje što je ta konvencija usvojena u Bosni i Hercegovini bez šire rasprave u koju bi bile uključene također Crkve i vjerske zajednice, dajući potporu biskupima u Hrvatskoj u njihovom protivnom stavu.

Glasovanje o Istanbulskoj potreslo HDZ

Glasovanje o Istanbulskoj deklaraciji, kao nikada do sada, potresla je susjedni HDZ ali ipak, na kraju krajeva, dokazala i visoku razinu demokracije u toj stranci pod predsjednikom Plenkovićem.

Od ukupno 56 zastupnika HDZ-a, čak 14 ih je glasovalo protiv dok je suzdržan bio Ivan Šuker. Protiv su bili Milijan Brkić, Ante Babić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Antun Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman. Božo Ljubić i Željko Raguž izbjegli su ovo glasovanje.

Vera Soldo | Dnevni list

Glas naroda

lažete nije on pobjegao on je samo savjesno izvršavao svoje prirodne nagone, tj. naletio zeci on za njim jel' tak' il' ni' gospon "[ * neprimjereno * ]"...

gospon "KLE-MPO"...

Vjerodostojni kradezeovac bez savjesti..

Takvi su ovi mozgovi iz hdz 1990, prilivode

Ovi likovi su spasitelji Hrvata iz BiH nestacemo ko dinosauri

možeš mislit kakvi smo kad nas ovakvi vode crno nam se piše evo uvjeravamo se svaki dan šta nam rade odvedoše nas u eu samo naprijed ali sve ima početak ali i kraj

Zato sto su ovakvi od mene moje sire obitelji kumova i prijatelja imaju barem sto glasova

Tako ti božo koristi pravo u hns predsjednika gl.vijeća koje mu ne pripada.

Dragan Čović dobročinitelj i vizionar je pokazao Plenkoviću da mu može srušiti vladu preko ovog dvojca

Uvijek su bila dva HDZ-a jedan za Hrvatsku drugi za BiH zbog toga je propali projekt Herceg Bosne milijarderska pljačke.a preko HVO-a i Hercegovačke banke zašto nitko nije odgovarao a posljedice su katastrofalne Haška presuda optužnice protiv časnika HVO-a i na kraju masovni egzodus Hrvata iz BiH.

Vidite li razliku između ovih likova koji su izabrani u Sabor iz dijaspore i časnog generala Željka Glasnovića

Vojnik armije bih Ljubić i sada glumi da je neki Hrvat kao jugosloven ćiriličar i udbaši sa širokog.

Imate negdje članak da je Lištica po glavi stanovnika imala najviše ljudi koji su radili za UDBU.

Daj boze i blazena gospe da se ovi hrvati sto vode hrvate u BiH maknu iz vlasfi u oktobru mjesecu jdf na taj nacin ce ostati poneki hrvat na ovim prostorima znaci na cacinim ognjistima time poytoji kolika tolika mogu nost da opstanemo na ovim prostorima

Olek i Bolek,bez uvrede ovom dvojcu sa usporedbom za ova dva tovara.

Prevarant i izadica.

Svi doktori i doktorice isti.Naucili na dzaba pa bi svi u politiku.Kada si vidio novcanik da vadi.Dzabohljebaroši.

Da su nas vodili vinogradari od devedesete naovamo sve bi bilo ok s ovim akademicima mi nestajemo

Vinogradari i drugi slicni njima su u direktnom kontaktu s prirodom,ljudima i znaju sta i kako treba za dobro vino.Ovi politicari se otudjili od Boga i naroda.Izgubili mjeru u svemu,zive od prazne price i jasu na grbaci naroda.Slazem se vinogradari bi.bili daleko bolji!

Ljubić u BiH glasovao za Istanbulsku, a u Hrvatskoj 'junački pobjegao'
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari