Masovno napuštanje Oružanih snaga BiH

ljubuski.info

Val napuštanja Oružanih snaga BiH postaje sve intenzivniji, a to potvrđuje podatak da je prošle godine odoru samovoljno razdužilo 345 vojnih lica – najviše u posljednje tri godine.

Problemi u vezi sa odlaskom vojnika počeli su kada je Hrvatska postala članica EU. Tada su Hrvati, koji su imali putovnice te zemlje, masovno počeli napuštati postrojbe, odlazeći u europske zemlje u potrazi za boljim poslom.

Da taj trend dobiva na snazi, pokazuje izvješće o radu Ministarstva obrane BiH za 2017. godinu. Služba je prošle godine prestala za 516 profesionalnih vojnih osoba, a najviše ih je odoru razdužilo na osobni zahtjev. To ih je učinilo 345, čime je njihov broj porastao za više od 100 u odnosu na prethodnu godinu i znatno više u odnosu na ranije razdoblje. Samovoljno je otišlo najviše Hrvata – 138, ali su ih lani u stopu pratile bošnjačke kolege. Odoru je razdužilo 130 Bošnjaka, dok je službu na vlastiti zahtjev napustilo 77 Srba. U Ministarstvu obrane BiH ipak navode da i pored toga situacija nije alarmantna jer i dalje imaju mnogo više prijavljenih na natječaje od potrebnog broja. U vojnu službu je primljeno 145 vojnika i 180 časnika i dočasnika.

S druge strane, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, koja godinama temeljno prati stanje i rad Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, smatra kako stanje u vojsci nije dobro i da je daleko od zadovoljavajućeg.
U razgovorima sa vojnicima i ostalima moglo se čuti da su prilično nezadovoljni jer ne vide perspektivu. Znanja koja dobiju do 40 godine, koliko je sada gornja granica za ostanak u službi, nisu dovoljna za život poslije vojske. Ni plaća koja je nekada bila glavna motivacija za mnoge sada to više nije, tako da mnogi odlaze prije vremena u potrazi za boljim životom. To će biti nastavljeno, kazala je Majkićeva koja je godinama član Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH.

Izvješće Ministarstva obrane pokazao je i kako vojni redovi ni lani nisu bili pošteđeni izvanrednih događaja, ali ih je bilo manje u odnosu na 2016. godinu. zabilježena su 82 izvanredna događaja, odnosno 24 manje na godišnjoj razini. U evidenciji će, međutim, ostati slučajevi pokušaja samoubojstva, napada na vojnu osobu, težih ozljeda, narušavanja stege, uhićenja vojnika, napada na vojne objekte, krađe naoružanja, opreme i novca, trovanja hranom, strujnih udara, prometnih nezgoda i narušavanje sigurnosti.

U Ministarstvu obrane su ocijenili kako je funkcioniranje obrambenog sustava bilo opterećeno otežavajućim okolnostima.

Jedna u nizu je nedostatak novca zbog čega je, kako navode, onemogućen razvoj infrastrukture i opremanje i značajnije poboljšanje logistike. Ministarstvo obrane BiH lani je imalo na raspolaganju 285,68 milijuna KM, a potrošili su 270 milijuna. Najviše novca je otišlo za plaće i naknade zaposlenih i za materijalne troškove. Znatno manje novca je utrošerno u nabavu opreme, rekonstrukciju i investicijsko održavanje. Pripadnici Oružanih snaga BiH lani su bili angažirani kao pomoć stanovništvu u brojnim situacijama. Među tim poslovima bilo je čišćenje kanala za navodnjavanje, rušenje objekta stare psihijatrijske bolnice u Sarajevu, uređenje kampusa u Tuzli, sanacija cesta i drugi radovi.

Glas naroda

bježi od rdje ako ona neće od tebe ovo je samo ko će više munit veći je junak a država to podržava lopovska posla ovdje mogu opstat samo fukare

Meni samo nije jasno cemu sluzi ova vojska bih.koga predstavlja.raspala bi se brze od kugle sladoleda u kolovozu.

Kome će oni pružit Otpor u obrani i sucim kao i ovi Nacionalni MUP ovi mogu samo tlacit svoje Narode

Masovno napuštanje Oružanih snaga BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari