Masovno napuštanje Oružanih snaga BiH

ljubuski.info

Val napuštanja Oružanih snaga BiH postaje sve intenzivniji, a to potvrđuje podatak da je prošle godine odoru samovoljno razdužilo 345 vojnih lica – najviše u posljednje tri godine.

Problemi u vezi sa odlaskom vojnika počeli su kada je Hrvatska postala članica EU. Tada su Hrvati, koji su imali putovnice te zemlje, masovno počeli napuštati postrojbe, odlazeći u europske zemlje u potrazi za boljim poslom.

Da taj trend dobiva na snazi, pokazuje izvješće o radu Ministarstva obrane BiH za 2017. godinu. Služba je prošle godine prestala za 516 profesionalnih vojnih osoba, a najviše ih je odoru razdužilo na osobni zahtjev. To ih je učinilo 345, čime je njihov broj porastao za više od 100 u odnosu na prethodnu godinu i znatno više u odnosu na ranije razdoblje. Samovoljno je otišlo najviše Hrvata – 138, ali su ih lani u stopu pratile bošnjačke kolege. Odoru je razdužilo 130 Bošnjaka, dok je službu na vlastiti zahtjev napustilo 77 Srba. U Ministarstvu obrane BiH ipak navode da i pored toga situacija nije alarmantna jer i dalje imaju mnogo više prijavljenih na natječaje od potrebnog broja. U vojnu službu je primljeno 145 vojnika i 180 časnika i dočasnika.

S druge strane, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić, koja godinama temeljno prati stanje i rad Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, smatra kako stanje u vojsci nije dobro i da je daleko od zadovoljavajućeg.
U razgovorima sa vojnicima i ostalima moglo se čuti da su prilično nezadovoljni jer ne vide perspektivu. Znanja koja dobiju do 40 godine, koliko je sada gornja granica za ostanak u službi, nisu dovoljna za život poslije vojske. Ni plaća koja je nekada bila glavna motivacija za mnoge sada to više nije, tako da mnogi odlaze prije vremena u potrazi za boljim životom. To će biti nastavljeno, kazala je Majkićeva koja je godinama član Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Parlamenta BiH.

Izvješće Ministarstva obrane pokazao je i kako vojni redovi ni lani nisu bili pošteđeni izvanrednih događaja, ali ih je bilo manje u odnosu na 2016. godinu. zabilježena su 82 izvanredna događaja, odnosno 24 manje na godišnjoj razini. U evidenciji će, međutim, ostati slučajevi pokušaja samoubojstva, napada na vojnu osobu, težih ozljeda, narušavanja stege, uhićenja vojnika, napada na vojne objekte, krađe naoružanja, opreme i novca, trovanja hranom, strujnih udara, prometnih nezgoda i narušavanje sigurnosti.

U Ministarstvu obrane su ocijenili kako je funkcioniranje obrambenog sustava bilo opterećeno otežavajućim okolnostima.

Jedna u nizu je nedostatak novca zbog čega je, kako navode, onemogućen razvoj infrastrukture i opremanje i značajnije poboljšanje logistike. Ministarstvo obrane BiH lani je imalo na raspolaganju 285,68 milijuna KM, a potrošili su 270 milijuna. Najviše novca je otišlo za plaće i naknade zaposlenih i za materijalne troškove. Znatno manje novca je utrošerno u nabavu opreme, rekonstrukciju i investicijsko održavanje. Pripadnici Oružanih snaga BiH lani su bili angažirani kao pomoć stanovništvu u brojnim situacijama. Među tim poslovima bilo je čišćenje kanala za navodnjavanje, rušenje objekta stare psihijatrijske bolnice u Sarajevu, uređenje kampusa u Tuzli, sanacija cesta i drugi radovi.

Komentari

bježi od rdje ako ona neće od tebe ovo je samo ko će više munit veći je junak a država to podržava lopovska posla ovdje mogu opstat samo fukare

Meni samo nije jasno cemu sluzi ova vojska bih.koga predstavlja.raspala bi se brze od kugle sladoleda u kolovozu.

Kome će oni pružit Otpor u obrani i sucim kao i ovi Nacionalni MUP ovi mogu samo tlacit svoje Narode

Masovno napuštanje Oružanih snaga BiH

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Operacija katanac Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nosite to odavde! Slobodan Milas
ljubuski.info
Povratak otpisanih Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari