BiH uskoro dobiva prvi centar za kompetenciju

ljubuski.info

Bosna i Hercegovina uskoro bi trebala dobiti Centar za kompetenciju CMM koji će doprinijeti omogućavanju novih prilika za ulazak na EU tržište te edukaciji studenata i provedbi raznih istraživanja, kazano je na konferenciji "Jačanje sustava kvaliteta tehnoloških proizvoda i usluga u BiH" koja je upriličena u petak na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Centar za kompetenciju CMM, kako je istaknuto, bit će uspostavljen pod javno-privatno-akademskim partnerstvom i imat će sjedište na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru.

Po riječima rektora mostarskog Sveučilišta Zorana Tomića, riječ je o centru unutar kojeg će se osnovati laboratorij koji će na izvjestan način biti povezan s gospodarskim subjektima.
On se tiče visoko sofisticiranih tehnologija i kao takav će pomoći u automobilskoj, farmaceutskoj i nekim drugim industrijama koje su naslonjene na ovo znanstveno područje – kazao je Tomić.

Naglasio je kako će to biti prvi takav centar u BiH i jugoistočnoj Europi te da je on nastao nakon dugogodišnjih priprema kako privatnih tvrtki, tako i državnih institucija.
On je najvažniji, najopremljeniji i najsofisticiraniji u ovom području jugoistočne Europe i time postajemo lideri kada su u pitanju nove tehnologije i istraživanja, a koja se primarno tiču novih tehničkih, razvojnih i istraživačkih mogućnosti – naglasio je Tomić.

Istaknuo je da je projekt međunarodno postavljen te da će kao takav mnogo značiti za ovu regiju.

Osim laboratorija, kako je dodao, u određeno vrijeme će se osnovati i akademija kroz koju će se odrađivati edukacija.
Dakle, to je jedan vrlo širok organizacijski i edukativni istraživački prostor koji će opet dati svoje rezultate na tržištu rada – zaključio je Tomić.

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) Steffen Kaeser kazao je tom prilikom kako ovaj projekt duguje mnogo nekolicini ljudi koji su vjerovali u jačanje kooperacije i suradnje između BiH i Slovenije, koji su vjerovali u razvoj industrijskih i tehnoloških proizvoda u BiH te potencijal zemlje da se integrira u regionalno i međunarodno europsko tržište.

Zahvalio je Vladi Slovenije koja je osigurala sredstva za ovaj projekt, kao i Vladi BiH koja je prepoznala važnost projekta, kao i centara koje će uspostaviti.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio je svim sudionicima u ovom projektu te poručio kako ideje treba stavljati na papir i onda ih realizirati.

Konferenciji su, uz ostale, nazočili i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Slovenije Borut Valenčić te predstavnik kompanije 'Lotrič Control' Marko Lotrič.

Sudionici projekta "Jačanje sustava kvalitete tehnoloških i industrijskih proizvoda i usluga u BiH" su Vlada Republike Slovenije, Vijeće ministara BiH, Sveučilište u Mostaru, Lotrič mjeriteljstvo i UNIDO, a njegova vrijednost je preko pola milijuna eura.

Komentari

Čuli ideje -STAVITI na papir- Pa moj Bevanda malo se koordinirajte,čuli naj bolji u jug.ist.evr. mislite na kosovo i macedoniju.opet uhljebljavanje političkog kadra-H.D.Z.-a. neznam štaste u stranju u tom labaratoriu raditi jedino preporuka vašu stranku i njene namjere ELABORIRATI,........A HERZEGOVAČKOG-mozga i ljepotana..

Jesmo se ovoga nasega "naj", "naj", "naj" nazderali u proteklih 25 godina. Dica ovih prisutnih se skoluju ili su se iskolali u Zagrebu, Becu i sl. nikome od njih nepada napamet da upisu dicu na MOSTARSKO SVEUCILISTE jer im dica nece biti u PREDNOSTI kod dobivanja posla .
Ima li ista da smo u necemu bar "srednji" a da nije za "postiditi se".

Ima ševin -eduka kadar,kućeš bolje.A vidi LIKOVA za poželjet.............a................uuuuuuuuuuuuuuuuuuu-mozgova-K.P.Jugoslavija-hej sloveni jošste živi neka živi duh slavenski.

Ma ja, to će biti poput kradeze inkubatora. Kradeze krimeni samo gledaju kako se uhljebit i što ima za gepit. Najbolji odlaze...

Uzalud vam trud svirači...

Zoka pokaži svoj index studentima!

Najpametniji je i najpošteniji od ovih

Zar ovdje vi vidite neke poštene,dekan-novinar,a države i ljudeskina ko u titino doba drug do druga,jadna -li nam majka, P O Š T E NJ A Č I N E.

i tebi će odsvirat ali onaj s trubljom iz TREBIŽATA

Zoran Tomić je naš Radišćanin meni dosta nikad ga nisam trebao valjda i neću

Vodi ga kući može ti zatrebati.........

A mladi doktori znanosti godinama na birou,ima ih i sa Tomićeva fakulteta a razni bravari i naknadno ,školovani, evo su na funkcijama, nažalost.
Zato nam mladost i odlazi.

Ne može čovjek biti na birou ako hoće raditi nitko vas se neće sjetiti zato budite od akcije ako ste stručnjak doće vrijeme kad će vas primjetiti

Privatno javno vlasništvo- šta znači?

BiH uskoro dobiva prvi centar za kompetenciju

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Operacija katanac Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nosite to odavde! Slobodan Milas
ljubuski.info
Povratak otpisanih Žena iz kužine

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari