Administracija koči ulaganja u Hercegovinu

ljubuski.info

Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) Mostar, u suradnji s Agencijom za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) u BiH, organizirali su danas na "Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2018." gospodarsku konferenciju "Investicijski potencijali Hercegovine".

Cilj konferencije bio je domaćim i stranim investitorima predstaviti investicijske prilike i potencijali regije Hercegovine te promoviranje Hercegovine kao ulagačkog odredišta.

Konferenciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je istakao kako je najveći proizvođač u Mostaru Aluminij, dok su glavni nositelji gospodarskih aktivnosti poljoprivreda, malo i srednje poduzetništvo te turizam sa stalnim trendom rasta djelatnosti, posebno u oblasti agro i ekološkog turizma.

Govoreći o mogućnostima daljnjeg razvoja gospodarstva, naveo je, uz ostalo, razvoj malih i srednjih poduzeća, ulaganja u proizvodnju električne energije, ulaganja u postojeću infrastrukturu, turizam te poljoprivredu, i to pogone za preradu voća i povrća.

Naglasio je kako od prošle godine u tom gradu postoji i Centar za investicije i razvoj poduzetništva – CIRP, koji je na usluzi svim potencijalnim investitorima, zaključivši kako je to zasigurno još jedan korak naprijed u razvoju gospodarstva ove regije.

Zamjenica direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) u BiH Damirka Mioč kazala je kako je glavni cilj predstaviti prirodne, materijalne i ljudske potencijale regije Hercegovine, ocjenjujući kako taj kraj obiluje značajnim energetskim, turističkim i poljoprivrednim kapacitetima koje je, kako kaže, moguće unaprijediti ovakvim konferencijama na kojima se povezuju inozemni i domaći gospodarstvenici.

Ovim, kaže Mioč, želimo staviti naglasak na ukupne potencijale u BiH za investiranje jer unatoč brojnim poteškoćama s kojima se susrećemo u BiH, svi pokazatelji govore o nekom poboljšanju poslovnog okruženja.

Podaci Središnje banke BiH ukazuju kako je došlo do povećanja od preko 50 posto izravnih inozemnih ulaganja u BiH tijekom 2017. u odnosu na 2016. godinu, zaključila je Mioč.

Kada su u pitanju zamjerke stranih investitora, Mioč je dodala da najviše zamjeraju što im se ne daju određene olakšice za investiranje, da im se pojednostave procedure za registraciju i slično.
Međusobna suradnja lokalnih i ostalih razina vlasti u Bosni i Hercegovini je poprilično disperzivna, kazala je Mioč, dodavši da komunikacija može mnogo toga unaprijediti.

Komentari

Kradeze kriminalci gledaju samo gdje ima što za gepit. Strani ozbiljniji investitori nikada neće doći u Hercegovinu dok god je kradeze blizu vlasti. Zamislite kapitalistu kojem je neki tamo bale sa kupljenom diplomom stao na put i traži "gdje sam ja tu", 10%. Ma hajde bolan, što misliš, bolje ne imati problema. Samo će se dalje tonuti, u vlastitom otpadu. Moralnom.

uhljebi nezasitni parazitski ne samo da sve koče nego nas pomalo vraćaju u kameno doba

Administracija koči ulaganja u Hercegovinu

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba
ljubuski.info
Ljudi trećeg reda Ružica Zeljko
ljubuski.info
Zakon pišem, tinta mi se proli Igor Božović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari