Administracija koči ulaganja u Hercegovinu

ljubuski.info

Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) Mostar, u suradnji s Agencijom za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA) u BiH, organizirali su danas na "Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar 2018." gospodarsku konferenciju "Investicijski potencijali Hercegovine".

Cilj konferencije bio je domaćim i stranim investitorima predstaviti investicijske prilike i potencijali regije Hercegovine te promoviranje Hercegovine kao ulagačkog odredišta.

Konferenciju je otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je istakao kako je najveći proizvođač u Mostaru Aluminij, dok su glavni nositelji gospodarskih aktivnosti poljoprivreda, malo i srednje poduzetništvo te turizam sa stalnim trendom rasta djelatnosti, posebno u oblasti agro i ekološkog turizma.

Govoreći o mogućnostima daljnjeg razvoja gospodarstva, naveo je, uz ostalo, razvoj malih i srednjih poduzeća, ulaganja u proizvodnju električne energije, ulaganja u postojeću infrastrukturu, turizam te poljoprivredu, i to pogone za preradu voća i povrća.

Naglasio je kako od prošle godine u tom gradu postoji i Centar za investicije i razvoj poduzetništva – CIRP, koji je na usluzi svim potencijalnim investitorima, zaključivši kako je to zasigurno još jedan korak naprijed u razvoju gospodarstva ove regije.

Zamjenica direktora Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) u BiH Damirka Mioč kazala je kako je glavni cilj predstaviti prirodne, materijalne i ljudske potencijale regije Hercegovine, ocjenjujući kako taj kraj obiluje značajnim energetskim, turističkim i poljoprivrednim kapacitetima koje je, kako kaže, moguće unaprijediti ovakvim konferencijama na kojima se povezuju inozemni i domaći gospodarstvenici.

Ovim, kaže Mioč, želimo staviti naglasak na ukupne potencijale u BiH za investiranje jer unatoč brojnim poteškoćama s kojima se susrećemo u BiH, svi pokazatelji govore o nekom poboljšanju poslovnog okruženja.

Podaci Središnje banke BiH ukazuju kako je došlo do povećanja od preko 50 posto izravnih inozemnih ulaganja u BiH tijekom 2017. u odnosu na 2016. godinu, zaključila je Mioč.

Kada su u pitanju zamjerke stranih investitora, Mioč je dodala da najviše zamjeraju što im se ne daju određene olakšice za investiranje, da im se pojednostave procedure za registraciju i slično.
Međusobna suradnja lokalnih i ostalih razina vlasti u Bosni i Hercegovini je poprilično disperzivna, kazala je Mioč, dodavši da komunikacija može mnogo toga unaprijediti.

Glas naroda

Kradeze kriminalci gledaju samo gdje ima što za gepit. Strani ozbiljniji investitori nikada neće doći u Hercegovinu dok god je kradeze blizu vlasti. Zamislite kapitalistu kojem je neki tamo bale sa kupljenom diplomom stao na put i traži "gdje sam ja tu", 10%. Ma hajde bolan, što misliš, bolje ne imati problema. Samo će se dalje tonuti, u vlastitom otpadu. Moralnom.

uhljebi nezasitni parazitski ne samo da sve koče nego nas pomalo vraćaju u kameno doba

Administracija koči ulaganja u Hercegovinu
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari