Još dvije nagodbe krijumčara duhana s Tužiteljstvom

ljubuski.info

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje Zlatku Marijanoviću i ostalim optuženim zbog kaznenih djela organiziranog kriminala u vezi s kaznenim djelom nedozvoljenog prometa akciznim proizvodima.

Prije početka ročišta, Vijeće suda je obaviješteno da su optuženi Miro i Ante Kvesić sklopili nagodbu s Tužiteljstvom pa je Vijeće Suda BiH odvojilo postupak u odnosu na njih. U sljedećem razdoblju bit će zakazano ročište na kojem će se raspravljati o postignutoj nagodbi što Vijeće suda BiH na kraju može prihvatiti ili odbiti, a ujedno je to treća nagodba od početka kaznenog postupka. Prethodno je istu potpisao optuženi Denis Ćutuk.

Obranu optuženih zastupaju odvjetnici Igor Markotić, Nada Dalipagić, Davor Šilić, Irena Pehar i Muhidin Kapo.

Jučerašnje ročište nastavljeno je saslušanjem svjedoka Tužiteljstva. Između ostalih, saslušan je pripadnik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Dževad Šećerbajtarević koji je sudjelovao u istražnim radnjama protiv optuženih osoba.

Sljedeće ročište zakazano je za 15. svibnja ove godine.

Krajem prosinca prošle godine, Sud BiH potvrdio je optužnicu Tužiteljstva BiH protiv Zlatka Marijanovića, Stanka Čolaka, Mire Kvesića, Gorana Marijanovića, Ljubice Čolak, Igora Šaravanje, Denisa Ćutuka, Zdenka Tomića, Marinka Čolaka i Ante Kvesića zbog kaznenog djela Organizirani kriminal i Nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Naime u vremensku od 12. listopada 2015. godine do 23. veljače 2016. godine, na području Bosne i Hercegovine, iako su znali kako se proizvodnjom duhanskih proizvoda mogu baviti samo gospodarska društva koja su registrirana za obavljanje djelatnosti prerade duhana i proizvodnje duhanskih proizvoda kod nadležnog Suda i koja ispunjava određene tehničko-tehnološke uvjete, kako je to određeno članom 29. Zakona o duhanu BiH, te da proizvodnja duhanskih proizvoda podrazumijeva radnje: pripremanja, rezanje duhana, pakiranje u odvojivu i neodvojivu ambalažu i skladištenje do stavljanja u promet kako je to određeno članom 28. Zakona o duhanu BiH, stjecali protupravnu imovinsku korist za sebe i druge.

Spomenute osobe uhićene su krajem veljače 2016 godine u akciji kodnog imena 'Lištica' koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno s inspektorima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO)

Zaplijenjeno je oko 18 tona duhana u Grudama, Širokom Brijegu, Čitluku. Dio su uvozili iz inozemstva i potom ga prerađivali za prodaju, dok su dio uzgajali sami na svojim imanjima.

Pored 18 tona duhana, zaplijenjena je i veća količina novca u gotovini. U pretresima je tada pronađeno i 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla, te tri stroja za sječenje duhana.

Tada je kazano kako su prokrijumčarili više desetina tona rezanog i duhana u listu. Najčešće su ga krijumčarili u količinama od po nekoliko stotina kilograma, a u pojedinim slučajevima su u BiH prebacivali i više tona duhana, kojeg su zatim u svojim objektima rezali, pa prepakirali i prodavali dalje. Za to nisu plaćali trošarine, fiskalne obveze i PDV koji su propisani zakonom čime su državu oštetili za oko 7,8 milijuna maraka. Pored uvoznog duhana, prodavali su i onaj kojeg su dobivali sa svojih imanja.

Glas naroda

Neka su pali ,uvezli duvan i oborili cjenu ,klasika za Hercegovinu,dok ovi nisu stupili na scenu niko nije govorio o duvanu a duvan se sadio od PANTIVIKA,gubu kaznit i u KATABUJU.

Ko drugom jamu kopa sam u nju upada.

Još dvije nagodbe krijumčara duhana s Tužiteljstvom
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari