Nedostatci u sustavu za prijavu korupcije

ljubuski.info

Na osnovu istraživanja provedenog u 60 državnih institucija, Fondacija "Infohouse" došla je do saznanja kako sve institucije imaju uspostavljen sustav za prijavu korupcije te su usvojile i pravilnike o internom prijavljivanju korupcije.

No, zamijećeno je i kako 15 institucija nema instaliran pretinac za anonimne prijave korupcije, dok je u njih devet koje ga imaju pretinac pokriven video nadzorom.
Od ukupnog broja ispitanika, osam institucija dobilo je prijave korupcije, a pet ih je zaprimilo prijave građana, podaci su koje je na tiskovnoj konferenciji iznijela direktorica Fondacije Dženana Alađuz.

Prema njenim riječima, Agencija za prevenciju korupcije (APIK) BiH je u protekle četiri godine zaprimila 20 zahtjeva za dodjelu statusa uzbunjivača od uposlenika u državnim institucijama, dok je status zaštićenog uzbunjivača dodijeljen u pet slučajeva.

U tom kontekstu pomoćnik direktora APIK-a Vladica Babić ukazao je na šarolik zakonski okvir ocijenivši, uz opasku da imaju navode da se taj stsatus zlorabi, da je glavni nedostatak Zakona o zaštiti osoba koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH taj što, kada jednom osobi dodijelite status zaštićenog uzbunjivača, nemate modus toj ga osobi i oduzeti.

Direktor Udruge "Justicia" Ervin Turbić pojasnio je da Zakon o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH štiti isključivo uposlenike institucija na državnoj razini.
Osobe koje se odluče prijaviti korupciju na nižim razinama vlasti ne mogu dobiti zaštitu APIK-a kao zaštićeni prijavitelj korupcije. Stoga je u srpnju prošle godine u RS-u usvojen Zakon, dok se na njegovom usvajanju trenutno radi i u FBiH, dodao je Turbić.

Inače, prema Zakonu, sve institucije su dužne imenovati osobu kao kontakt-točku za suradnju s APIK-om, no istraživanje je pokazalo kako svega dvije institucije od njih 60 imaju takve osobe.

Na koncu je zaključeno da ostaje otvoreno pitanje jesu li te kontakt-točke na odgovarajući način osigurale informacije uposlenicima o mogućnosti prijave i zaštite korupcije koja im je osigurana odredbama Zakona.

Glas naroda

Sustav je osmišljen da se uhljebima stvore radna mjesta i da spriječi otkrivanje korupcije. Prijaviš paljenje smeća,policija ti se smije u facu i hoće da te proglase ludim.Prijaviš ilegalnu gradnju i uništavanje prometnica kažu da to nije njihov posao.Eto toliko o pravima malog čovika

Kad se vec prica o korupciji i prijavi evo ja prijavljujem nek nadlezni pogledajy kako im stoji onaj znak STOP u Kolobarinoj strani...vec danima nek ih je stid u sram...

Nedostatci u sustavu za prijavu korupcije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari