Inspektori ne mogu dokazati kakvo se gorivo prodaje u BiH

ljubuski.info

Ne postoji ni jedan ovlašteni laboratorij koji bi dokazao da se na crpkama u BiH toči gorivo pomiješano s baznim uljima, te razrjeđivačima boja i lakova. Tako poručuju u Inspektoratu Republike Srpske koji je prije godinu dana zbog toga kaznio četiri benzinske crpke.

Njihova imena do danas nisu objavili usprkos zahtjevima vozača, iz bizarnog razloga, jer ne postoji ni jedan laboratorij ovlašten ovaj prekršaj dokazati.
Zatečene su manje količine baznih ulja od onih koje su prikazane kroz dokumentaciju samog subjekta, a utvrđeni su tržišni viškovi dizel goriva. Što je kod nas, da kažemo, probudilo sumnju da je došlo do nekih zloupotreba, ali mi moramo imati materijalni dokaz, kaže Dušanka Makivić iz Inspektorata Srpske i dodaje da naši laboratoriji nemaju akreditiranu metodu kojom bi dokazale da su subjekti vršili miješanje baznih ulja i dizel goriva.

Osnovni motiv je utaja poreza, jer se na bazna ulja ne plaćaju trošarine i cestarine, koje nakon najnovijeg povećanja iznose 75 feninga po litru.

Uvoz baznih ulja godinama se povećava a najznačajniji rast bilježi popularni – "White Spirit", koji osim što se miješa s gorivom, služi kao razrjeđivač lakova i slikarskih boja. Njegov uvoz i dalje premašuje potrebe umjetnika i kemijske industrije dok uvoz ostalih baznih ulja po najnovijim podacima polako opada.

Prijevoznici su predlagali da država umjesto na gorivo, uvede trošarine na ove proizvode i tržište vrati u zakonite tijekove, jer ovako plaćaju skuplje gorivo lošijeg kvaliteta. Zato su mnogi počeli točiti gorivo na teritoriji Europske unije.
Prelazi se sa jednim rezervoarom po 200 kilometara više što nam jasno pokazuje da je kvaliteta goriva nezadovoljavajući. Imali smo slučaj prijevoznika iz Gradiške: nasuo je gorivo na pumpi u Republici Srpskoj, znam i kojoj, ali neću je ovaj put imenovati, i uhvatila ga je LKV kontrola u Kolnu, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruge prijevoznika RS.

Analizom je utvrđeno kako gorivo ne zadovoljava europske standarde, pa je prijevoznik iz Srpske morao platiti kaznu. Zato sankcije izbjegavaju domaći distributeri koji su, čini se, dobro organizirani, pa bazna ulja u Srpsku uvoze preko graničnih prijelaza u Federaciji i obrnuto. Samo 16 posto uvezene robe u Srpsku uvezli su domaći uvoznici koji su i bili predmet kontrole, dok je ostaloj robi teško ući u trag jer, vjerojatno, dolazi preko entitetske granice.

atvbl.com

Glas naroda

šta će dokazat kad su korumpirani

Daimje gorivo kako bog zapovida i sipali oniko kolko piše na brojčaniku nebi Perić pravio još jednu pumpu.

Obustaviće federalna inspekcoja malo prija otvaranja.

Inspektori ne mogu dokazati kakvo se gorivo prodaje u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari