Registar branitelja će uskoro biti gotov, ali ne znamo tko će ga objaviti

ljubuski.info

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ponovio je danas kako se mogućnosti kojima raspolaže Federalna vlada kada su u pitanju zahtjevi razvojačenih branitelja nisu promijenile, a oni su i danas izašli na prosvjede kratkotrajno blokirajući nekoliko bh. prometnica.

Pojasnio je da postoje određene mogućnosti koje bi eventualno mogle doprinijeti rješenju pitanje dijela te populacije, a one bi mogle biti objedinjene u novom zakonu koji Federalna vlada ima namjeru uskoro razmatrati.

Današnji braniteljski prosvjedi podbacili

Mišljenja je kako današnji prosvjedi nisu bili kao oni iz veljače kada su satima bile blokirane prometnice uključujući i autocest A1 te petlju Šićki brod u Tuzli, dodajući da će u tom novom propisu biti raspodijeljene mogućnosti koje i sada Vlada FBiH ima u iznosu od 315 milijuna KM što se i sada izdvaja za braniteljsku populaciju jer nema mogućnosti za veća izdvajanja iz proračuna.
Kada je u pitanju registar branitelja, on je gotov, županije ga još trebaju popuniti što bi trebalo biti završeno unutar ovog mjeseca, ali ostaje pitanje tko će ga objaviti jer zakon ne dopušta njegovu objavu čak je i Hrvatska povukla svoj - pojasnio je Novalić.

Poručio je kako se više neće tolerirati blokada prometnica kakva je bila u veljači jer su i građani poslali poruke da oni ne mogu biti žrtve rješavanja problema jednog segmenta društva nego je to pitanje koje se mora rješavati unutar institucija što se i čini.

Također, napomenuo je da ovaj propis ima za cilj odrediti naknadu s federalne razine vlasti onima koji nemaju nikakvo drugo pravo i imaju određen broj godina, a budući da je to podijeljena nadležnost na ostalim nivoima i novi federalni propis ima namjeru da ujednači prava boraca.

Premijer FBiH Fadil Novalić osvrnuo se danas na pitanje povećanja mirovina kazavši kako je Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO) predvidio tri mogućnosti povećanja mirovina od kojih je jedna jednokratna radi otklanjanja nepravednosti iz prošlosti i to je povećanje od 10 i pet posto za one koji su umirovljeni od 1997. do 2007. godine.

To povećanje, dodao je, primjenjivano je na zarađenu mirovinu te je od 180.000 umirovljenika koji imaju najnižu mirovinu, 108.000 umirovljenika dobilo to povećanje, za ostale i sada država namiruje do 326 KM i njima se mirovina nije povećala.
Moramo najprije uvesti zakonitu normu povećanja rješenja da bismo sada mogli primijeniti član 79 novog Zakona o PIO koji kaže da će se svake godine 15. travnja usklađivati visina mirovine u skladu s rastom bruto društvenog proizvoda (BDP) i indeksom potrošačkih cijena - objasnio je premijer.

Naglasio je da je 2017. godine ostvaren značajan rast BDP i rast cijena te će za ovu godinu to povećanje iznositi između dva i tri posto i to će se znati nakon što Zavod za statistiku iznese točne podatke o rastu ta dva parametra i takve mirovine će biti isplaćene 5. maja.

Napomenuo je da se to odnosi na sve, osim na one umirovljenike koji imaju najveću mirovinu, ali je istaknuo kako postoji i još jedna mogućnost u Zakonu i to je da Vlada jednokratnom odlukom izvrši vanredno povećanje te je najavio kako će i takvo povećanje Vlada planirati samo za najniže mirovine.
Ukoliko mirovine budemo povećali još jednom nakon 5. svibnja, a prihodi u Fondu PIO su zadovoljavajući, i ono će biti povećanje na minimalne mirovine, ali i ono je ograničeno do rasta BDP-a - kazao je Novalić.

Glas naroda

Registar branitelja se može i mora objaviti samo zato treba političke volje!

Objavili bi oni registar! Problem nastaje, kad u registru ne budu , stranački uhljebi ! Koji uredno primaju mirovine!Svi znaju istinu! Ali?

objava ili blokada federacije a ne cesta pa bira te-ili vi ili nova vlast cilj opravdava sredstvo
sve uhljebe stranaka na vrbe odma

Politika je stvorila sustav korupcije koja se grčevito bori i odupire legitimnim i nadasve istinskim traženjima zaboravljenih branitelja....
Taj sustav je načinio glasačku mašineriju koja je dužna da glasa za stranačke vođe koji svoje nacije dovode do demografskog, ekonomskog i duhovnog sloma sa ciljem održavanja statusa quo i daljega čerečenja države i pretakanje financija na njihove račune...
Potpora UZB...samoo jako!

Ja ću ga objaviti za nagradu.

Koliko ima lažnih Bošnjaka kad mi znamo za naše Ljubušake

Neće ga objaviti nikada zbog muslimana.Njima odgovara da ih sto vise prima novac a posto ih je vise laznjaka imali bi samo problem.
Objaviti ce se samo ako ova tzv.drzava propadne.

muslimani će rješit svoje lopove a mi trebamo rješit svoje lopove

Kako te- briga koliko mlika daje komšijina krava a svoju zaboravijo POMUSTI,ma šta tebe briga koliko bošnjaka ima mirovinu a nebrigaju te branitelji na BIJAČI,jadu- od- jada,poz.zaboravljenim-BRANITELJIMA.

Komsijina krava pase sa nase livade koja je trenutno zajednicka.A njihovih krava puno vise o.v.c.o.

Ali većina naših muzara je ukradena i muzu je naši domaći [ * neprimjereno * ]i

[ * neprimjereno * ]= otuđivači tuđega

Ljudi snuju a Bog odlučuje "moj"premijeru.Mudar vladar vodi računa o sirotinji i dugo vlada a lud vladar ugnjetava svoj narod i brzo izgubi vlast.Tako ti je to druže pa bilo ti pravo il ti bilo krivo.

Trenutno su svi vladari manje razumni da ne kazem ludi.

Registar branitelja će uskoro biti gotov, ali ne znamo tko će ga objaviti
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari