HNS odbacio prijedlog bošnjačkih stranaka

ljubuski.info

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas kako o prijedlogu SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a za izmjene Izbornog zakona neće biti rasprave na HNS-u te poručio da prijedlog doživljava kao politički spin iz Sarajeva.

Čović je nakon današnje sjednice kazao kako postoji jasan stav da HNS ostane pri konsenzualnom stavu da legitimno predstavljanje nema alternativu na svim administrativnim razinama vlasti.
Što se tiče našeg odnosa prema prijedlozima s druge strane naš stav je vrlo jednostavan da želimo osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. U ovom trenutku je jasno da se ne može ništa više od toga raditi, jer je ostalo još mjesec dana i kada bi postojala primjerena politička volja, kazao je Čović.

Lider HDZ-a je kazao da je HNS odbacio sve pristupe koji mijenjaju Ustav, derogiraju poziciju dvodomnog Parlamenta i odnosa stanja kada je riječ o popisu stanovništva iz 2013. godine.
Sljedećim dana ćemo predstavnicima međunarodnih institucija obrazložiti naš stav. Pošto je tamo bilo govora o samo jednom djeliću onoga što je presuda Ustavnog suda, to smo definirali kao jasnu težnju da se podijeli BiH i da se od Federacije napravi bošnjačka većina, rekao je Čović.

HDZ 1990 na izbore ide samostalno

Član Predsjedništva BiH je kazao da je na današnjoj sjednici HNS-a razgovarano i o zajedničkom izlasku na izbore te da je HDZ 1990 donio odluku da na izbore ide samostalno.
Ta tema je manje-više završena, a ostala su još tehnička pitanja. Devet od deset stranaka koje su nazočile Predsjedništvu HNS-a se izjasnilo o zajedničkom izlasku na izbore na svim razinama gdje postoji ugroženost Hrvata zbog brojnosti u odnosu na druga dva naroda. To je razina države, dva entiteta i županije gdje nismo brojni, poručio je Čović. HDZ 1990 je donijela odluku da na izbore ide samostalno.

Iako je kazao da je kod njega uvijek prisutan optimizam, danas kada govori o izmjenama Izbornog zakona Čović ističe da je mala mogućnost da će se nešto dogoditi ako se uzme u obzir ono što se uradilo posljednjih godinu dana.
O prijedlogu bošnjačkih stranaka kroz paket četiri stranke, zvale se građanske ili neke druge, smo dali jasno očitovanja. O tome rasprave na HNS-u nema. Ovo iz Sarajeva doživljavam kao političke spinove. Time se udaljavamo od jednog normalnog funkcioniranja. Ali svatko ima pravo raditi svoju taktiku da bi osigurao glasačko tijelo da može dominirati u jednom entitetu.

Čović je kazao da sve tri strane u BiH imaju različite stavove i viđenje eventualnih izmjena Izbornog zakona.

Osim hrvatskih, uspostavlja se i reprezentativnost bošnjačkih predstavnika u Domu naroda - HNS-ov prijedlog

Za razliku od "načela" za izmjenu izbornog zakonodavstva i federalnog Ustava vodećih bošnjačkih stranaka, prijedlog Hrvatskog narodnog sabora do danas je ostao jedini konkretno razrađen model za reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Taj prijedlog ponudio je rješenje ključnog problema ili sustavne pogreške izbornog zakonodavstva, a to je legitimno izborno predstavljanje konstitutivnih naroda. Kako bi maksimalno izbjegli situaciju da jedan narod drugom bira političke predstavnike za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH, jednog Hrvata i jednog Bošnjaka, formirala bi se tri ad hoc izborna područja A, B i C.

Izborna područja

Izborno područje A obuhvaćalo bi općine s dvotrećinskom bošnjačkom većinom, izborno područje B općine s dvotrećinskom hrvatskom većinom, a izborno područje C sve ostale općine, odnosno općine u kojima ni Hrvati ni Bošnjaci nemaju dvotrećinsku većinu.

Kako bi netko bio izabran za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH, trebao bi dobiti najveći broj glasova na teritoriju cijele Federacije, ali uz uvjet da dobije zbirno više glasova u izbornom području A i C nego u izbornom području B i C. Hrvatski član Predsjedništva, pak, bio bi onaj kandidat koji bi dobio najveći broj glasova u FBiH, ali i više glasova u izbornom području B i C nego u izbornom području A i C.

Osim ispraznih optužbi o uvođenju trećeg entiteta kroz izborna područja, stranke iz Sarajeva nisu ponudile nikakav ozbiljan argument protiv takvog rješenja. Zanimljivo je da ni jedan drugi prijedlog uopće nije tretirao izbor članova Predsjedništva iako je očito da Hrvatima treći put prijeti opasnost da im drugi izaberu predstavnika u Predsjedništvo.

Što se tiče federalnog Doma naroda, HNS-ov prijedlog je pošao od presude Ustavnog suda BiH kojom je osporena odredba da se iz svake od deset županija birao najmanje jedan izaslanik svakog od konstitutivnih naroda u Dom naroda Parlamenta FBiH. S druge strane, jedno od "načela" bošnjačkih stranaka upravo je ova osporena odredba, što je samo po sebi apsurdno.

Županije

HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona predviđa da se iz svake županije bira broj izaslanika svakog od konstitutivnih naroda proporcionalno njegovu udjelu u populaciji te županije u odnosu na ukupan broj tog naroda u FBiH prema popisu stanovništva iz 2013. godine.

Time bi se ne samo spriječilo da 23 Hrvata iz Bosansko-podrinjske županije bira isti broj izaslanika kao i 35.000 Hrvata u Posavskoj županiji već i da 718 Bošnjaka iz Zapadnohercegovačke županije bira izaslanika koliko i 146.652 Bošnjaka iz Srednjobosanske županije. Tim prijedlogom se ne postiže samo odgovarajuća zastupljenost hrvatskih predstavnika s određenih područja već i svih drugih, a sukladno stvarnoj nazočnosti tih naroda u pojedinim županijama, a ne onoj otprije 27 godina, koja je nepovratno promijenjena.

Glas naroda

Kako bilo da bilo adz na sve moguće načine pokušava osigurati svoju vječnu vlast,ri te miješajući kruške i jabuke,a im u mostaru odgovara jedan čovjek jedan glas a u bih bi drugačije,pa onda zapetljaju sami sebe ne znajući što hoće. A samo hoće vlasti,vlasti i vlasti.

Muslimanska hegemonija ne smije proći. Nek se volja hrvatskog naroda poštuje, kakva god ona bila.
Muslimanima su učitelji i obrazac ponašanja Srbi iz razdoblja 1989 - 1992. godine.

Nije mi jasno ko kopira srbe,evo u mostaru ponovo pokušavaju dogovor na račun BiH. E nećeš razbojniče! NO PASARAN!

ova prostorija je jedna velika septička jama

HNS odbacio prijedlog bošnjačkih stranaka
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Ljubuška vatrena svitanja Krešo Vujević
ljubuski.info
Bacanje prašine u oči Josip Mlakić | bljesak.info
ljubuski.info
Pravda je samo za sirotinju Emir Imamović | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari