Stvoriti tijelo koje će promovirati temeljna pitanja Hrvata u BiH

ljubuski.info

U izdanju Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu i Glasa koncila izašla je knjiga "Vjera i nacija", koju će autor Franjo Topić predstaviti sljedećeg petka u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

U prvom djelu knjige Topić raspravlja o odnosu nacije, kulture i kršćanstva te osvjetljava kulturni, obrazovni i humanitarni rad HKD "Napretka", dok u drugom dijelu ukazuje na potrebu za uspostavljanjem sklada između vjere i uma, religije i znanosti to jest potrebu za integralnim znanjem koje će biti u službi integralnoga humanizma.

Predstavljajući rad "Uloga Katoličke crkve u BiH nekad i sad" predložio je osnivanje koordinacijskog tijela za Hrvate katolike jer mu se čini, kako je izjavio, da ni Hrvatsko narodno vijeće a ni Hrvatski narodni sabor nisu kompletni.
Mislim da se trebalo stvoriti tijelo koje bi bilo potpuno neovisno od politike, stranački pa ako hoćete i vjerski. Njegova namjena bi bila da promišlja osnovna pitanja Hrvata, katolika i crkve u kontekstu sa sugrađanima muslimanima i pravoslavcima, te u smislu Europske unije, kazao je Topić.

Podcrtavajući da je HKD "Napredak" posvetio 27 godina ističe da je tom društvu dao puno i da je ono važno za bh. društvo.

Imajući svoje podružnice u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i Americi "Napredak" se, po njegovim riječima, pokazao kao važan projekt budući da je u prošloj godini realizirano oko 500 manifestacija.
Djelujemo s deset društava poput šahovskih, nogometnog i tamburaških. Važno je da redovno surađujemo sa svim sugrađanima i još se nikada nije dogodilo da jedan Bošnjak ili Srbin neće sudjelovati na Napretkovim manifestacijama. Ovo društvo je konkretni humanizam i životni dijalog, kazao je Topić, dodajući da je za humanizam izuzetno važan i papa Ivan Pavao II.

Na to ukazuje u trećem dijelu knjige "Vjera i kultura" navodeći da je papa uvijek poručivao kako je moguća BiH kao jedna država triju naroda.

Novo Topićevo djelo čitateljima će pružiti kritička razmišljanja o temama važnim za život suvremenog čovjeka.

Organizatori promocije su HKD "Napredak", Movimento Cristiano Lavoratori (MCL) i Katolički bogoslovni fakultet Univerziteta u Sarajevu.

FENA

Glas naroda

Franjo vrati se realnosti ...

Stvoriti tijelo koje će promovirati temeljna pitanja Hrvata u BiH
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari