Kaznena prijava protiv Čovića, Dodika i Radončića

ljubuski.info

Tužiteljstvu BiH podnesena je anonimna kaznena prijava protiv članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije, Jadranke Lokmić-Misirača i Ružice Jukić, kao i sudaca i tužitelja Ranka Debevca i Gordane Tadić, te političara Fahrudina Radončića, Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Kako se navodi u prijavi, svi skupa su kao "organizirana kriminalna skupina" s dodijeljenim zadacima i ulogama udruženog kriminalnog poduhvata uspostavili kontrolu nad institucijama pravosuđa, kako bi sadašnje i buduće istrage protiv Dodika, Radončića i Čovića bile obustavljene, a prijave odbačene.

Zauzvrat, kako se navodi, predstavnicima pravosuđa obećani su usluge i darovi.

Dodik, Radončić i Čović, kako se navodi, davali su upute Tegeltiji i drugim članovima VSTV-a da na ključne pozicije u pravosuđu imenuju "podobne osobe".

Tegeltija i Lokmić-Misirača nisu željeli komentirati ovu prijavu.
Ne želim komentirati nebuloze, kazao je Tegeltija, kojem mandat predsjednika VSTV-a ističe ove godine.

Lokmić-Misirača kazala je kako će dati komentar kada prijava ne bude anonimna.

Debevec je imenovan na poziciju predsjednika Suda BiH, navodi se u prijavi, zloupotrebama ovlaštenja i trgovinom utjecajem, iako nije imao rukovodnog iskustva. Između ostalog, navodi se da je to urađeno kako bi donio oslobađajuću presudu u predmetu protiv Radončića za ometanje rada pravosuđa, gdje je Debevec član Vijeća.

Predsjednik Suda BiH je, kako se navodi u prijavi, obećao članovima Vijeća Hasiji Mašović i Mirsadu Striki da će ih unaprijediti u karijeri i rasporediti na pozicije drugostupanjskih sudaca Suda BiH.

Uz podršku članova VSTV-a, u prijavi se navodi da je Debevec imenovan nakon što je osigurao podršku međunarodne zajednice tako što je osigurao podršku tzv. "židovskog lobija" na način da je obećao da će izraelskoj obavještajnoj agenciji MOSAD davati sve "obavještajno-sigurnosno zanimljive podatke".

Debevec je kaznenu prijavu ocijenio "lažnom i tendencioznom" te određenom vrstom pritiska na Sud BiH da se sudi, kako je kazao, po drugim kriterijima i željama, a ne po zakonu.

Prijavljena Gordana Tadić je iskazala lojalnost i dala obećanje da će ako bude izabrana za Glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, protivno obavezama propisanim odredbama Zakona o VSTV, postupati po svim traženim uslugama i nalozima, a posebno će obustaviti ili opstruirati sve sadašnje i buduće istrage koje bi se mogle ticati Dodika, Čovića i Radončića, navodi se u prijavi.

Tadić se već godinu i po nalazi na čelu Državnog tužiteljstva u svojstvu vršitelja dužnosti, a trenutno je u tijeku izbor za Glavnog tužitelja, na koji je osim Tadićke prijavljeno ukupno 13 kandidata.

Prijava je dostavljena u ponedjeljak, 2. travnja Tužiteljstvu BiH, ali i Vijeću ministara, ministarstvima pravde i sigurnosti, VSTV-u, SIPA-i, te predstavnicima međunarodne zajednice, te Američkom veleposlanstvu, Europskoj komisiji i Uredu visokog predstavnika.

Kako se saznaje, zatraženo je od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) hitno postupanje po ovoj prijavi kako bi se saznalo tko stoji iza nje.

Iako nije potpisana, prijava je dostavljena u ime "građana BiH, ujedinjenih u zajedničkim i pravednim naporima i ciljevima".

U obrazloženju prijave, navodi se da građani BiH svjesni građanske odgovornosti, te suočeni s težinom vremena u kojem se država, njeno pravosuđe i građani nalaze žele zaustaviti uspostavljanje kontrole politike nad pravosuđem te kriminaliziranje VSTV-a.

Mi građani BiH, podnosimo ove prijave anonimno iz razumljivih i očiglednih razloga, zbog realne opasnosti od odmazde ključnih nositelja javnih i pravosudnih ovlaštenja i njihove kriminizirane političke moći, stoji u prijavi.

Dokaze za navode iz prijave, kako se navodi, lako je naći u pravosudnim institucijama.

Iz Tužiteljstva BiH nisu dali komentar na prijavu do trenutka pisanja teksta, a i članica VSTV-a Ružica Jukić nije bila dostupna za izjavu.

BIRN

Glas naroda

Svaka je nevina prije...

Da su stranci suci i tužitelji možda ovako samo još jedna farsa za narod

Samo Bobo

spusti srbe a hrvacke jude na vrbe hrvacke jude!

skidaj bagru partije nema veze koliko košta-protjerani u eu

Kadija te tuži-kadija ti sudi,tako van je mili moji na Balkanu,sirotinju kažnjavaju a veliki gule krompire ili služe u staračkim domovima ili im se zagube dokumenti.

Dok se velike lopine ne zatvore nema spasa

Gdje i kad je suđenje ?

mi neazamo kada je dan suđenja
možda danas možda sutra
možda za sto gidina
ali bitno je da naš tata zna
nijednom se još nije desilo
da je sunce zašlo
a da nije izašlo
nekada se samo malo
iza oblaka sakrilo
ali nas je i tada svojom toplinom grijalo
jel tak il ne tak sluge hafezeove

Znači izbjeglice njima samo Tata može suditi a na zemlji nitko

a tko bi to drugi moga
vidi se ovi dana
da ih i narod i sekta podržava
i da će vladat duže od turčina
možda i do sudnjeg dana
jel tak il ne tak fra sluge hafezeove

Kaznena prijava protiv Čovića, Dodika i Radončića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari