U tri mjeseca u BiH otkriveno migranata koliko u cijeloj 2017.

ljubuski.info

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić govori o povećanom broju nezakonitih migranata na granicama Bosne i Hercegovine.

Migrantska ruta posljednjih mjeseci očito je okrenuta prema BiH. Koliko je Granična policija BiH od početka godine zatekla migranata u pokušaju nezakonitog prelaska granice? Koliko u posljednjih mjesec dana?

Riječ je o dvjema podrutama kretanja ilegalnih migranata iz smjera Crne Gore prema Trebinju, Bileći i Gacku te iz Srbije prema Bijeljini, Zvorniku i Višegradu. Pripadnici Granične policije BiH su od 1. siječnja do 28. ožujka 2018. godine u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice u suradnji s kolegama iz županijskih i entitetskih ministarstava unutarnjih poslova otkrili 787 državljana zemalja visokog migracijskog rizika. Od 1. do 28. ožujka 2018. otkriveno ih je 315. Uz navedeno, 884 osobe spriječene su ući u BiH tako što su odvraćene i odustale od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika Granične policije BiH na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom. U ožujku 2018. od ilegalnog prelaska državne granice odvraćeno je 450 državljana zemalja visokog migracijskog rizika.

Migrante sve češće zatječe policija na području ZH i HN županije. Ima li Granična policija BiH prihvatni centar? Odnosno, kakav je postupak kad ih privedu policajci županijskih MUP-ova?

U nadležnosti Granične policije Bosne i Hercegovine nisu nikada bili prihvatni centri jer su smještajni kapaciteti za ilegalne migrante ili tražitelje azila (Imigracijski i Azilantski centar) u nadležnosti Službe za poslove sa strancima koja je u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH. Ilegalni migranti ili tražitelji azila se na daljnju nadležnost, nakon što ih otkriju policajci županijskih MUP-ova, predaju pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH. U najvećem broju slučajeva na području Gruda ili Čapljine riječ je o kontroliranim osobama s azilantskim statusom koje imaju slobodu kretanja u Bosni i Hercegovini u ograničenom vremenskom intervalu.

Marija Medić Bošnjak | Večernji list

Glas naroda

Svaka čast Galiću.

U tri mjeseca u BiH otkriveno migranata koliko u cijeloj 2017.
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari