Politika ne dopušta borbu protiv korupcije

ljubuski.info

Četiri godine od usvajanja Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) - kojim se predviđa formiranje posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužiteljstva FBiH – nije riješeno elementarno pitanje smještaja, odnosno adekvatnog prostora za ove institucije.

U vezi sa sporom implementacijom Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala FBiH, iz institucija ističu nedostatak adekvatnog prostora u kojem bi bili smješteni novi sud i tužiteljstvo, dok stručnjaci problem vide u nedostatku političke volje za implementiranje ne samo ovog nego cijelog seta antikorupcijskih zakona.

Glavni federalni tužiltelj Zdravko Knežević kaže kako je, nakon određenog zatišja, tek u drugoj polovini 2017. održano više sastanaka, što je, prema njegovim riječima, rezultiralo time da u proračunu budu određena sredstva za plate i naknade za deset tužitelja te 25 državnih službenika i namještenika koji bi radili u posebnom odjelu.

Međutim, tužitelji još nisu imenovani jer, prema Kneževićevom mišljenju, nije ostvaren dogovor o prostoru u koji će biti smještena oba posebna odjela.
U određenoj smo fazi čekanja jer bez tog uvjeta, pošto je to jedan sustav spojenih posuda, iluzorno je govoriti i prognozirati kada će posebni odjeli početi s radom, dodaje Knežević.

Vlada FBiH je u proračunu planirala oko pet milijuna maraka za formiranje novih odjela, a glavni federalni tužitelj smatra da je taj iznos dovoljan za početak rada, ali da će s vremenom biti neophodna dodatna sredstva, kao i veći broj tužitelja.
Ispitivanja koja smo proveli krajem 2017. pokazala su da u kantonalnim tužiteljstvima ima oko 650 predmeta koji bi trebali doći u nadležnost posebnog odjela Federalnog tužiteljstva. Kada to podijelite s brojem planiranih tužitelja, postavlja se pitanje hoće li oni moći efikasno raditi na tim predmetima, kaže Knežević.

Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala je donesen 2014. godine, a trebao se početi primjenjivati u veljači 2015. i predviđa da se posebni odjeli bave prvostupanjskim postupcima organiziranog kriminala, podmićivanja, te djelima protiv ustavnog poretka Federacije, ali i terorizma.

Natječaji na čekanju jer nema prostora

U Vrhovnom sudu Federacije BiH navode da su proračunom za ovu godinu predviđena sredstva za deset sudaca i 15 državnih službenika i namještenika, čime su stvoreni uslovi za rad posebnog odjela, ali da se procedure za izbor ne provode jer nije riješeno pitanje smještajnih kapaciteta.

Iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) su potvrdili kako natječaji za prijem sudaca i tužitelja nisu raspisani jer nisu stvoreni uvjeti za početak rada posebnih odjela. Iz VSTV-a navode da je još 2015. bio raspisan natječaj za prijem deset tužitelja i da su s kandidatima obavljeni razgovori, ali da taj natječaj nije poništen.

Hasan Ganibegović, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića, kaže kako je u opticaju bilo nekoliko prostora za nove odjele Suda i Tužiteljstva, ali da se priča svela na Dom policije zato što se radi o neiskorištenom prostoru u kojem se samo održava Jazz Fest.

Prema Ganibegoviću, problem predstavlja činjenica što je Dom policije upisan kao državno vlasništvo, zbog čega je održan sastanak delegacije Federalne vlade i Ureda visokog predstavnika (OHR), koji bi mogao donijeti odluku o dodjeli ove imovine.

Ganibegović dodaje da je OHR dao podršku uspostavi posebnih odjela i da se čeka njihova odluka o prijenosu vlasništva za Dom policije.
Naravno da se moglo ranije krenuti sa uspostavom posebnih odjela, ali pošto je složena Federacija, s vrlo kompliciranim mehanizmom pokretanja i odlučivanja, proizlazi da je najlakše bilo osigurati sredstva u proračunu, kaže Ganibegović.

Iz OHR-a potvrđuju da nedostatak prostorija predstavlja jednu od glavnih prepreka koje onemogućavaju uspostavu posebnih odjela.
Ovo pitanje bi se trebalo što hitnije riješiti i ne bi trebalo biti prepreka pokretanju novih napora u oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, ističu u OHR-u i pozivaju vlasti da konačno riješe ovo pitanje.

Čekanje na konačni obračun s političkom korupcijom

Dok se u Federalnoj vladi i pravosuđu nadaju da bi se pitanje prostora, a samim tim i početak rada posebnih odjela, moglo riješiti u ovoj godini, stručnjak Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu Eldan Mujanović smatra kako je Vlada načelno sve zakone iz antikorupcijskog seta htjela ostaviti po strani.
Moje je mišljenje da su na neki način htjeli da kažu: ‘Nisu to naši zakoni’, onda nastaje neka opstrukcija koja traje do današnjeg dana. Tri godine su prošle, skoro cijeli mandat Vlade, a ništa se nije pomjerilo s mrtve točke, kaže Mujanović.

Sličan stav ima zastupnik u Federalnom parlamentu Damir Mašić, koji podsjeća da je prethodna Vlada FBiH za 2015. osigurala sredstva za implementaciju seta antikorupcijskih zakona, ali da su kasnije izbačena iz proračuna. Mašić dodaje da su u sljedećim godinama sredstva u proračunima planirana, ali ne na način na koji je to trebalo uraditi, da budu stavljena izravno na raspolaganje Vrhovnom sudu i Federalnom tužiteljstvu.
Ne radi se tu o prostoru. To su trivijalni razlozi. Radi se o izgovoru da se pokuša opravdati izostanak potpune odgovornosti, nerad, javašluk i sve što je obilježilo ovu priču, ističe Mašić.

Ganibegović je potvrdio da su se svake godine rezervirala sredstva u iznosu od pet milijuna maraka, ali da nikad nisu iskorištena jer posebni odjeli nisu počeli s radom jer nisu ni formirani.
Ta sredstva nisu nagomilana. Tako funkcionira zakon o korištenju proračuna, jer ukoliko se sredstva ne iskoriste do kraja prosinca jedne godine, ne mogu se koristi u siječnju naredne. Nije pet po pet milijuna zamrznuto, pojašnjava Ganibegović.

Mašić kaže da, poslije tri godine, ne vjeruje u ozbiljnu namjeru Vlade da uopće hoće da se uhvati ukoštac, prije svega, s političkim kriminalom i korupcijom.
Kad-tad će biti formirani posebni odjeli i kad-tad će ti ljudi početi raditi svoj posao, odnosno čačkati ono što im je posao, a to je, prije svega, obračun s kriminalom i korupcijom s političkom pozadinom, pa onda sve ostalo. Svi koji su se u proteklom razdoblju ogriješili o zakon morat će položiti račune, naglašava Mašić.

Problem, prema Mujanoviću, predstavlja činjenica što ne postoji implementacijska jedinica koja će voditi ovaj projekt, a Vlada Federacije BiH je za tu namjenu zadužila Službu za zajedničke poslove, koja je "obični servis".

Smatra kako, ako se išta u ovoj godini bude "kozmetički" radilo, to neće biti ništa drugo nego predizborni trik i da se ostavi dojam da se kao nešto radi, što je, kako ističe, čest slučaj u BiH.
Svake godine se iznos povećavao u federalnom proračunu. Bilo je novca. Ovdje je prisutan samo nedostatak političke volje. Nisam siguran da iko u ovom sazivu Vlade ima neku želju da to uradi. Puno je to, po meni, kompleksnija priča nego osigurati zgradu Doma policije, zaključuje Mujanović.

BIRN

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad porastem, biću na proračunu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Ima li nam života ako "naši" ne pobijede? Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Sustav veza i poznanstava Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari