Bačeni novci - Amerikanci utrošili 700.000 KM u planiranje županijskih proračuna

ljubuski.info

Dopremijerka i federalna ministrica financija Jelka Milićević i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack danas su u Sarajevu predstavile informacijski sustav za upravljanje proračunom, takozvani "E-proračun".

Pomoću njega omogućeno je svim županijama svoje proračune pripremati na najsuvremenijoj platformi.
To znači da sada imamo jednoobraznost u planiranju proračuna između svih županija, te direktnu povezanost s Federalnim ministarstvom financija - kazala je Milićević.

Dodaje kako pokretanje E-proračuna predstavlja prvi korak u uspostavljanju potpune transparentnosti u ocjeni kretanja fiskalne pozicije u FBiH, što nije uvijek jednostavno imajući u vidu razinu decentraliziranosti.
E-budžet aplikacija je moderan alat, kojim se ne samo standardizira proračunski proces, već se značajno smanjuje mogućnost greške, te omogućavaju u realnom vremenu različite analize promjene pojedinih mjera u procesu usvajanja proračuna - naglasila je Milićević.

Značajnim smatra što E-proračun sadrži modul za procjenu fiskalnih učinaka, jer se time, pored detaljne analize utjecaja pojedinih propisa, u osnovi nameće jedan novi viši standard odgovornosti za sve donositelje odluka.

E-proračun će, kako ocjenjuje Milićević, imati dugoročne pozitivne efekte na kvalitet javnih financija u FBiH.

Izrazila je zahvalnost američkim partnerima na okončanom procesu tehničke pomoći koja je pružena u okviru USAID-ov Projekta reforma fiskalnog sektora (FAR) i Projekta jačanja državnih institucija i procesa (SGIP).

Osiguran je softver, hardver i obuka za 10 županijskih ministarstava financija i Ministarstvo financija FBiH, te unošenje podataka u realnom vremenu, koji će biti dostupni javnosti.
U ovaj projekat elektronskog praćenja i izrade proračuna USAID je uložio oko 700.000 KM - kazala je Cormack, dodajući da će osim trasparentnosti E-proračun pomoći u praćenju priliva i protoka proračunskih sredstava u FBiH.

Glas naroda

ovo se zove medvjeđa usluga, moš mislit kako su to jedva dočekali u ministarstvima

a kako će sada otpisivati dugove i ne plaćati sudske presude, vjerovatno naša županija zhž neće u tome sudjelovati

Samo da ne dođe taj husaid u našu opštinu dok ja sa kumicom ne završim započeto. Nama ne treba kontrola mi to onako između sebe, 10% meni, ko je jamija jamija, zna se kradeze. Cosa nostra dolazi na obuku, tu smo konkurencija, najbolji smo na svijetu, u muljanju.

ovi nas uče živit a slomili opljačkali nas odnesel vas đavol okanite se balkana ili će te od putina dobit po [ * neprimjereno * ]ci nemate granica da osnivate svoje kolonije

pa toliko se godišnje samo u Ljubuškom baci

Bačeni novci - Amerikanci utrošili 700.000 KM u planiranje županijskih proračuna
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari