Građani tuže državu za 2,8 milijardi KM

ljubuski.info

Građani Bosne i Hercegovine od svih razina vlasti putem radnih sporova potražuju skoro 2,8 milijardi KM, rečeno je na posljednjoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH.

Radi se o sporovima koji su u BiH pokrenuti protiv proračunskih korisnika, a to su institucije na državnoj i entitetskoj razini, različita ministarstva, javne ustanove, poduzeća u većinskom entitetskom vlasništvu i jedinice lokalne samouprave.
Ukupna vrijednost svih sporovi koji se vode u BiH je 7,7 milijardi KM, dakle 36 posto vrijednosti svih sporova u BiH odnosi se na sporove protiv proračunskih korisnika. Što se tiče broja takvih predmeta, njih je skoro 35.000 pred sudovima u BiH i to je 29 posto od svih parničnih predmeta u BiH, pojašnjeno je.

Dodaje se da su ti predmeti u većini slučajeva tek u prvostupanjskom postupku.
Prosječna vrijednost jednog neriješenog spora protiv nekog proračunskog korisnika je 80.000 KM. Najviše ovih sporova nalazi se pred sudovima u Sarajevu, ukupno 46 posto vrijednosti sporova. Pred Kantonalnim sudom Sarajevo je 729 milijuna KM, a pred Općinskim sudom Sarajevo 591 milijun, kazano je na sjednici VSTV-a.

Istaknuto je kako se u 90 posto slučajeva radi o sporovima iz radnog odnosa.
Bilo da se radi o neisplaćenim plaćama ili drugim novčanim potraživanjima. Evidentan je i vrlo veliki broj sporova u kojima jedan proračunski korisnik tuži drugog unutar istog proračuna. Na primjer, mnogo je slučajeva da jedno kantonalno ministarstvo tuži drugo ministarstvo iz istog kantona. Novac se, dakle, pretače iz jednog ministarstva u drugo, ali se uredno plate troškovi kamate i sudski troškovi, istaknuto je.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kazao je kako VSTV nema nadležnost utjecati na ovaj ogroman problem u bh. društvu.
Ono što ćemo uraditi jeste da ćemo ukazati na ovaj alarmantan problem, jer se radi o činjenici da su nam država, entiteti, javne službe najčešće stranke u sporovima pred sudovima u Ukupna vrijednost tih sporova je ogromna i nadilazi proračune svih razina vlasti, istaknuo je Tegeltija.

Navodi se kako je u Distriktu Brčko proračun za ovu godinu iznosi 212 milijuna, dok su potraživanja 23 milijuna. Na razini BiH proračun je 1,9 milijardi dok su potraživanja skoro 53 milijuna što se tiče FBiH i RS, od FBiH građani potražuju oko 77 posto proračuna za ovu godinu.
Kada se dodaju županijski proračuni, onda postotak potraživanja bude smanjen na oko 40 posto zajedničkog proračuna FBiH i županija, pojašnjeno je na sjednici VSTV-a.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Zatvoren krug propadanja Hrvata u BiH Višnja Starešina | Slobodna Dalmacija
ljubuski.info
Jedinu zastavu na prosvjed donijeli Zaboravljeni branitelji Ratni poručnik, Zaboravljeni branitelj br. 690
ljubuski.info
Piralen - Mostarska skraćenica za otkaz! Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Sama svoja veleposlanica Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari