Priznanja iseljenim Hrvatima

ljubuski.info

Sinoć je Bad Homburg, gradić kod Frankfurta, bio najveće okupljalište Hrvata u iseljeništvu. Velika dvorana Kongresnog centra Kurhteater bila je pretijesna za sve iseljenike koji su željeli prisustvovati Večernjakovoj domovnici, tradicionalnom 12. po redu, izboru najpopularnijih Hrvata izvan domovine u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla.

Za velikim ovalnim stolovima mjesta je bilo za pestotinjak uzvanika, predstavnika hrvatskih iseljeničkih udruga, klubova i zajednica iz cijele Europe, te njihovih njemačkih gostiju kao i uzvanika iz Hrvatske i BiH.

Dodjeli "Hrvatskog Oskara", kako njemački lokalni mediji nazivaju Večernjakovu domovnicu, nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministrica vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Marija Pejčinović Burić, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, šef ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, SPD-ov zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, glavni tajnik CDU-a Hessena Manfred Pentz, gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjers, a među mnoštvom poznatih uzvanika bio je i Miroslav Blažević, te: gradonačelnici Dubrovnika, Mostara, Vukovara i Raba, Mato Franković, Ljubo Bešlić, Ivan Penava i Nikola Grgurić, šef zagrebačke skupštine Andrija Mikulić i brojni drugi uzvanici.

Po izboru Večernjakovih čitatelja osoba godine u iseljeništvu je Vinko Sabljo, organizator Hrvatskih svjetskih igara, a njemu je nagradu uručila predsjednica Grabar Kitarović čiji je dolazak na najveći okupljanje iseljenih Hrvata izazvao veliko pozornost ne samo kod naših sunarodnjaka već i njemačkih medija.

Predsjednica se pola sata prije početka programa s iseljenicima neformalno družila u velikom predvorju Kongresnog centra, što je oduševilo mnoge iseljenike koji su joj stisnuli ruku i poželjeli za uspomenu fotografiju s njom. Prije ulaska u dvoranu gdje su je uzvanici dočekali s velikim pljeskom, predsjednica je upisala u Zlatnu knjigu Bad Homburga susrevši se s njihovim gradonačelnikom koji je razvio neraskidive veze s Dubrovnikom, ali i iseljenim Hrvatima u Njemačkoj tako da je Večernjakovu domovnicu uvrstio u službeni popis događaja značajnih za taj grad.

Obraćajući se iseljenicima u Bad Homburgu Kolinda Grabar Kitarović je naglasila kako joj je čast biti među hrvatskim iseljenicima koji su se naVečernjakovoj domovnici okupili iz svih europskih zemalja gdje su otišli raditi.
Stoga Večernjakovu domovnicu slobodno možemo nazvati mali sabor hrvatskog iseljeništva. Znam da je Hrvatska živa u svim vašim srcima. Svi ste vi krenuli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u svijet u nadi da ćete negdje drugdje naći bolji život. Jeste li ga našli, to vi najbolje znate. Hrvatska je pošla vašim stopama u svijet. Svijet je upoznaje najprije po vama, dragi moji Hrvati - naglasila je predsjednica.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić predsjednici je predao skulpturu zahvalnicu, autorsko djelo zagrebačke likovne umjetnice Dunje Cossetto, koja se dodjeljuje zaslužnim pojedincima za potporu održavanja Večernjakove domovnice.

Nakon dodjele priznanja najpopularnijim Hrvatima u iseljeništvu predsjednica se vratila u Zagreb, a zabava iseljenika u Bad Homburgu potrajala je do ranih jutarnjih sati uz glazbenu pratnju Miroslava Škore, Tamburaškog sastava Bisernica iz Wupertala i još nekoliko mladih glazbenika iz dijaspore.

Nagrade:

Čitatelji inozmenog izdanja Večernjeg lista za osobu i uspjeh godine izabrali su Vinka Sablju, organizatora Hrvatskih svjetskih sportskih igara.
Antu Rebića, nogometaš Eintrachta čitatelji inozmenog izdanja Večernjeg lista proglasili su najboljim sportašom, a po izboru žirija ta nagrada pripala je Marinu Mariću, rukometašu TS Melsungena.
Posebnu prizanje dobila je Ena Ćorić, mlada taekwondo sportašica iz Munchena.
Za najbolje amaterske sportske momčadi u dijaspori proglašeni su SV Croatia Reutlingen i FC Croatia iz Frankfurta.
Najbolji glumci u dijaspori su: Valentina Pahde, glumica iz Munchena i Ante Luburić, glumac iz Solingena.
Za najznačajniji događaj godine u iseljeništvu proglašene su Hrvatske svjetske igre u Zagrebu, a za najuspješniju udurgu Hrvatski centar iz Beča.
U kategoriji spektakla glavna je nagrada pripala Ivi Batistić, street art fotografkinji iz Frankfurta.

Ove godine u izboru najpopularnijih osoba u iseljeništvu bilo je nominirano 79 kandidata, a njih 29 ušlo je u konačni izbor.

Večernji list

Glas naroda

Treba dodjela nagrada za iseljeništvo od strane SKJ i HDZ

Ti što vas potraše sad vam nagrade dodjeljuju,a usput da malo para isprose.

Bravo ! Svc Reutlingen ,klub s nasih dosta Hercegovaca s podrucja ,Ljubuskog ,Medugorja ,i sire Hercegovine ,momcima sve cestitke njihovom treneru i clanovima kluba ,momci nastavite tako bar ste prepoznatljivi u tudem svijetu .Sretno vam .Bvb

Jeli ovo kopiraju 91 god nebudite naivni više,pare nedajte.A vi i bez njih volite Hrvatsku a o vraćanju ne pomišlja je jer isto je kao i 48 god.Komunisti su na vlasti.

Vjerni čitalac Večernji od vremena 1984 do 2010 godine. Ali sad mi se gase zbog Cenzure Jednoumlja itd. Postadose obično STRANACKO SMECE

Samo neka se zicagu nosa.Nista bez Kolinde i Ćire.Nisam shvatio smisao.Hoda ko Mesić.Bolje da su nesto kupili za djecu sa potrebama nego na zicegu trosili.U Hrvata uvijek narodno seljacko sijelo.Silmigen , Getlingen, Rotlingen Pusiling itd.

Za prosvjetljene Hrvate Večernji List je Pokojni

Priznanja iseljenim Hrvatima
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari