Predstavljeno književno stvaralaštvo Grge Mikulića

ljubuski.info

Otvorena knjižnica DHK HB nastavlja sa svojim programima. U planiranoj Književnoj srijedi predstavljeno je književno stvaralaštvo Grge Mikulića, člana DHK HB.

Program je vodio književnik Ivan Baković, a o književnom stvaralaštvu Grge Mikulića govorila je književnica Marina Kljajo-Radić.

Grgo Mikulić je rođen 4. travnja 1960. godine u Podkraju, župa Kočerin, općina Široki Brijeg. Osnovnu školu je završio u Kočerinu, a gimnaziju u Širokom Brijegu.

Na svetih Petra i Pavla 29. lipnja 1983. diplomirao je Turizam na Ekonomskom fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Radio je i živio u Splitu i Dubrovniku, a 1994. se vraća ponovo u Hercegovinu gdje i sada i živi i radi.

Do sada je objavio: Turistički vodič Regija Hercegovina, koji je preveden na engleski i talijanski jezik, turistički vodič Oaza u kamenu – Županija Zapadnohercegovačka, zbirku priča i legendi Priče i legende iz Hercegovine I, zbirku pjesama Plamičci i iskrice, roman Učitelj Pravde, Priče i legende iz Hercegovine II, te zbirku misli Umizmi I. Priredio je dva zbornika radova: Viganj i njegovo doba i O Janku Bubalu. Grgo Mikulić je napisao i Priručnik za polaganje stručnog ispita za turističke vodiče za Županiju Zapadnohercegovačku, te turističke kataloge: Grude, Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg.

U slobodnom vremenu kipari: kleše kamen; teše drvo, te modelira glinamolom.

Imao je samostalnu izložbu pod nazivom Portreti u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, Slova i portreti u Cafe Galery Kerametal u Ljubuškom, te izložbu Moj svijet u Gradskoj knjižnici u Širokom Brijegu 2017., te sudjelovao na više skupnih izložbi.

Izradio je portrete: fra Dudak Buntić, fra Grga Martić. Fra Dominik Mandić, fra Dominik Šarac (kamen), fra Dionizije Lasić (glinamol), kardinal Stepinac (glinamol, kamen i drvo), Ćaća, Mater, dr. Franjo Tuđman (kamen i drvo), Majka Treza ( dva kipa od drva i jedan glinamol), Baba Penavuša (drvo), Glava Krista ( 2 x kamen), brojne križeve s tijelom Krista ili samo Tijelo Krista, Isus u lađi, Pieta (drvo), Sveti Franjo (kamen, drvo), Uskrsli Krist, Sveti Ilija, Gecemanij, Mijat Tomić, Gospa (drvo), Nad raljama pakla (kombinacija drvo-kamen, itd.

Grgo Mikulić predsjednik je Udruge Stećak – Široki Brijeg, koja se bavi zaštitom kulturno-povijesne baštine, te pisanjem i implementacijom kulturnih projekata.

Tako, do sada implementirani projekti su: Uređenje nekropole Lipovci, Arheološka istraživanja nekropole Kočerin, te njezino uređenje, Izrada i implementacija projekta Aleja hrvatske ćirilice, Izgradnja odmorišta Podkraj s kamenim nadpisom Kočerin, itd.

Trenutno u tijeku je izrada arhitektonskog rješenje projekta Muzej duhana i hercegovačkoga sela. Izradu projekta vrši poduzeće Hering iz Širokoga Brijega.

Grgo Mikulić je bio i glavnim urednikom časopisa za turizam i kulturu življenja Turizam BiH.

Član je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i F.I.J.E.T.-a - Međunarodna udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu – Hrvatska.

Glas naroda

Ljudi ajde odgovorite
Grgo Mikulić nema šta ne radi,; piše, slika ,kreše provodi i sprovodi.....
A Direktor Turističke Zajednice ŽZH, i šta je sa tom turističkom zajednicm
Svestran, sposoban, ali nije uspio organizirati TZ da opstane!
Znači nestalo dotoka od turističkih pristojbih, nesta TZ
A čitajući ovaj članak, svaka TZ bi pomislila blago onoj Županiji gdje je uposlenik Grgo

Čovjek sve zna, sebi, drugima nije znao, pa je tako sam sebi iznajmljivao prostor , sam sebi izdavao knjige, ali sa Vasim novcima, uz blagoslov brata Anđelka.

On je pravi današnji HDZ-ovac. Nije ga bilo kad se stvarao HDZ i branila Hrvatska. On sad dobro muze HDZ i hrvatski narod.

On je čovjek koji je odgovoran za propast T. Zajednice ŽZH. Ne može se raditi samo za sebe. Sad treba preuzeti odgovornost... Vrijeme je da se počme preuzimati odgovornost za svoje postupke.

Dobro su obučeni ,mora da nema grijanja u prostoriji

jel to onaj biser što postavlja ćirilicu a toliko se Hrvata borilo protiv ćirilice i išlo u zatvor zbog toga a on sa ćiriličarom čovićom čolak udbom uvodi ćirilicu šta na to kažu naši pratri

Nema ko šta reći kada je Grgo u pitanju!
Vedri i oblači,
Niko mu nije ništa mogao, općine nisu mogle ništa a Županija je njegova
A Gral da ne pričamo, prepisao na Ženu...
Turistička je bila baza za lovu!
Jel neko Grgu vidio na nekim događanjima u Ljubuškome, gdje je trebao biti?

Predstavljeno književno stvaralaštvo Grge Mikulića
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Svi neprimjereni komentari će biti uklonjeni. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Je li nam bijeg jedina preostala borba? Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Nikad ne reci nikad! Ružica Zeljko
ljubuski.info
Nikad ne odustaj! Ružica Zeljko

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari