Danas odluka hoće li izbore određivati birači ili brojači

ljubuski.info

Današnja, 37. sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, između ostalog, dat će i odgovor hoće li biti potvrđen prethodno usvojen na Zastupničkom domu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH o skeniranju glasačkih listića čime bi ručno prebrojavanje glasačkih listića bilo zamijenjeno elektronskim.

Ukoliko prijedlog dobije zeleno svjetlo i u Domu naroda, od glasača će se prilikom glasovanja tražiti i otisak prsta, a biračko mjesto biti će osigurano videonadzorom kako bi se izbjegle bilo kakve izborne manipulacije.

Izmjene će izborni proces učiniti poštenijim

Podsjetimo, početkom ovog mjeseca Zastupnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji su inicirali zastupnici SBB-a, SDP-a i DF-a. Prijedlog je usvojen po hitnom postupku i to sa 28 glasova 'ZA', devet 'PROTIV' i jednim 'SUZDRŽANIM'. Protiv su glasovali zastupnici HDZ-a BiH i SNSD-a.

Zastupnica HDZ 1990 Diana Zelenika podržala je ovaj Prijedlog zakona za razliku od kolega iz HDZ-a BiH, a sudeći po riječima predsjednika te stranke Ilije Cvitanovića, stav 'Devedesetke' i dalje je isti.

"Podržati ćemo tehničke izmjene jer smo na svojoj koži puno puta osjetili kako izgleda kada umjesto birača biraju birački odbori. Vjerujem da će ove izmjene izborni proces učiniti poštenijim, a oni koji su protiv ovih izmjena jasno pokazuju kakve su im namjere i kako su do sada ostvarivali izborne rezultate", kaže Cvitanović.

On najavljuje i sudjelovanje svoje stranke u koaliciji za poštene izbore. "Tko ima pravo poništiti volju glasača koji svake četiri godine izađu na izbore kako bi birali one za koje žele da ih predstavljaju?", zaključuje Cvitanović.

Zovko: Još razmišljamo

No, u većini nepromijenjen je stav i što se tiče HDZ-a BiH čiji su zastupnici glasovali protiv. Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda, HDZ-ovka Ljilja Zovko kaže kako o ovom prijedlogu još uvijek razmišljaju te da će konačnu odluku donijeti danas, na sam dan održavanja sjednice.

Ipak ona iznosi razloge zašto prema ovom prijedlogu izmjena izbornog zakona i dalje vladaju dvojbe u ovoj stranci.
Ne vjerujemo da se ovakve izmjene zakona mogu realizirati u ovako kratkom periodu prije izbora. Također, upitan je i otisak prsta zbog zaštite osobnih podataka birača te tako i manipulacija koje mogu rezultirati. Zasigurno se puno ranije moglo govoriti i o videonadzoru. Raspravljalo se i o prozirnim glasačkim kutijama i ocijenilo da su preskupe, a sada se odjednom mogu iznaći novci… U svakom slučaju, razmišljamo o našem stavu, komentira Zovko.

Ipak, HDZ-ova izaslanica u Domu naroda ističe ogorčenost jer Prijedlog izmjene i dopune Izbornog zakona ove stranke nije niti ušao u parlamentarnu raspravu i to unatoč presudama Ustavnog suda BiH da Bošnjacima time nije ugrožen vitalni nacionalni interes.
Ignorira se stav jednog naroda i to ne vodi demokratskoj Bosni i Hercegovini, zaključuje Zovko.

No, kako god stav zauzeli izaslanici HDZ-a, očito je da će ruka izaslanika 'Devedesetke' Martina Raguža biti presudna jer SNSD ima tri, a HDZ BiH i izaslanik HSS-a BiH Marijo Karamatić četiri od ukupno njih 15 i potrebne natpolovične većine glasova.

Predviđene i rigoroznije novčane kazne

Ove promjene u izbornom procesu stajati će oko 10 milijuna KM, uštede su moguće i u manjem broju članova biračkih odbora, a spremnost u sufinanciranju iskazala je i međunarodna zajednica.

Predlagači, zastupnici SDP-a, DF-a i SBB-a tvrde da o izborima trebaju odlučivati birači, a ne brojači te da će se ovim pojačati transparentnost i pravičnost u cijelom izbornom procesu jer sadašnji način brojanja glasova stvara veliku mogućnost manipulacija, a time i kršenje volje birača.

Izgledno je da će birači, državljani BiH, već na listopadskim izborima otiskom prsta potvrditi svoj identitet, a da će birališta biti pokrivena videokamerama i to na način kojim, kako se predlaže, neće narušavati tajnost glasovanja, a samo brojanje glasačkih listića biti će olakšano i transparentnije zahvaljujući optičkom skeniranju.

Otisak prsta birača prilikom biometrijskog očitavanja, prema prijedlogu, mora odgovarati otisku prsta pohranjenom u bazi podataka koju vodi nadležni državni organ, na što je član biračkog odbora dužan i upozoriti.

No, izmjenama se pooštravaju i kaznene odredbe u Zakonu te su tako, umjesto dosadašnjih 200 KM do 1000 KM, povećane kazne od 1000 KM do 5000 KM za uposlene ili angažirane u izbornoj administraciji za koje se utvrde činjenje nepravilnosti i malverzacija.

Također i politički subjektima, odnosno, političkim kandidatima su predviđene rigoroznije kazne ukoliko na vrijeme ne dostave svoje imovinske kartice i to od 1000 KM do čak 10.000 KM.

Vera Soldo | Dnevni list

Glas naroda

Naj sigurnije otisak prsta pa mrtvi nece moc glasat

danas će se vidjeti "čiji je Martin"?

bitno je ko broji e ne ko glasa otisak i video nadzor pa će se to smanjiti

Danas odluka hoće li izbore određivati birači ili brojači

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari