Nagomilava se nezadovoljstvo u HDZ BiH, u pomoć se priziva i Crkva

ljubuski.info

Autohtoni mostarski Hrvati s tugom poručuju da je 'stolni grad' pretvoren u palanku. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji su liječnici i školski profesori poniženi i ukazuju im se samo granični prijelazi. U Herceg bosanskoj županiji vlada bračni par Krišto. U Središnjoj Bosni su Čavara, Bradara, zastupnica Džambas, Pendeš, Mišurić kao rogovi u vreći. U Žepču je pocijepan općinski odbor…

Evo zašto je važno i zbog čega tako grčevito vođa HDZ-a BiH Dragan Čović u rukama drži istodobno stranačku batinu, poziciju predsjednika nevladine organizacije (HNS) i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Može glumiti i državnika i nacionalnog i stranačkoga vođu. Ali još i više, Čović kao predsjedatelj Predsjedništva BiH ima cijeli spektar mogućnosti da manipulira i javnosti podastire velike političke teme i priče, europski put i vrijednosti, novi izborni zakon, konstitutivnost Srba u FBiH i partnerstvo s Dodikom i pravi rat s Bakirom Izetbegovićem i tako komotno gurne pod tepih svađe i teški sunovrat kojeg već mjesecima proživljava njegov HDZ BiH.

Život sveden na poniženje

U Čovićevom dominantom stranačkom vladajućem kalifatu je život Hrvata sveden na sramotu i poniženje. Autohtoni mostarski Hrvati s tugom govore kako im je prelijepi grad pretvoren u mentalnu palanku koju krčmi nekoliko lojalnih tajkuna. Liječnici i školski profesori i nastavnici skoro gladuju i samo im se ukazuju granični prijelazi. Bolnice se dave u dugovanjima, a farmaceutske kuće naslonjene na stožernu oligarhiju zgrću desetine milijuna maraka. Poljodjelci nemaju poticaja, sela i gradovi, utvrde HDZ-a BiH, su opustošeni kao da ih je pogodio razorni tsunami. Livno, Tomislavgrad, Kupres, Lašvanska dolina, Žepče, Usora, ravna i plodna Posavina djeluju gotovo istrijebljeni i sablasni. Ostali su samo najodvažniji i sretnici koji imaju kakav takav posao, mirovinu ili možda neku ratnu ili socijalnu naknadu.

I zamislite, što je još od svega bolnije, opet nema toga fatalnog novog Izbornog zakona. A toliko se u njega kleo vođa Hrvata i njegova podanička svita. Za sve, pa i za taj zakon kriv je netko drugi, uglavnom Bošnjaci i desne i lijeve provinijencije. Grmi se svakom zgodom, ako ne bude novoga izbornoga zakona za Hrvate će nastupiti smak svijeta, život će stati.

Naravno, radi se o predizbornoj kampanji koja ima isključivi cilj razdrmati i homogenizirati, prioritetno članstvo HDZ-a BiH, a onda eventualno na nacionalnu empatiju i strah od muslimana pridobiti i po koji glas neodlučnih i pasiviranih birača.

Nezadovoljstvo

Zbog svega toga Čović i njegov HDZ tradicionalno se uzdaju i nadaju potpori crkve. Džaba Čoviću neupitni autoritet u stranci i uglađenost, njegovi promašaji, provučićevska i proruska politika, neiuspunjena obećanja i očajno ojađeni i obespravljeni život njegovih Hrvata lako mogu biti kažnjeni na sljedećim izborima. No, pitanje je vidi li katolički kler nekog drugog demokršćanskog političara u BiH od HDZ-a BiH, stranke koju su prije 28 godina i sami po mraku i barikadama stvarali. Šef HDZ-a vjeruje da će mu moćno svećenstvo biti potpora u homogeniziranju birača.

Ponajviše zbog toga šef HDZ-a BiH Dragan Čović može prilično spokojno promatrati kako mu se lokalni gladijatori u svađama iscrpljuju, a stranku gade i kod najstrastvenijih, poštenih, članova.

U Herceg bosanskoj županiji godinama vlada bračni par Krišto. Koliko su brutalni dokazuje politička eutanazija korektnog bivšega županijskog premijera Draška Dalića.

U Lašvanskoj dolini su sjednice općinskih odbora u Novom Travniku, Busovači, Kiseljaku, kao i zasjedanja Županijskog odbora pretvorene u poligone za brutalna podmetanja i obračune. Bog dragi ne zna tko je na čijoj strani, ali u glavnim rolama su udarne, ili se možda tako umišljaju, šefove perjanice, Zdenka Džambas, Marinko Čavara, Lidija Bradara, Mladen Mišurić, a iz prikrajka vatru često potpire i Nikola Lovrinović, Marina Pendeš ili neki jastreb iz ratnih udruga. Žrtva je bio županijski stranački predsjednik Nikola Grubešić. Što je u svemu najodvratnije ta mržnja se ponekad javno demonstrira na obljetnicama, polaganjima vijenaca.

U Žepču općinska organizacija nekako uspijeva odoljeti razornim turbulencijama iako se u tom malom herojskom gradiću odavno glasno priča kako zastupnik Ivo Tadić i poduzetnik Ivica Ćurić imaju svoj klan, a načelnik općine Mato Zovko drugi, te da su totalno margnilazirane mlade snage: dr. Oliver Radoš, Andrej Kajić i federalni zastupnik Damir Jukić. Za sarajevsku i zeničku organizaciju su mnogi i zaboravili.

Tuđi projekti

Generalno, daleko je od idile stanje u HDZ-u BiH, makar će se naročito u bošnjačkim krugovima nostalgično ustvrditi kako Dragan Čović nema alternative i kako čvrstom rukom dirigira svjojom homogenom stranačkom infrastrukturom. Ono što također upada u oči i para uši je jedna dosta bestidna kampanja koju stožernik provodi po sredinama u BiH, a koja prolazi bez posebnog opažanja. Naime, upadljivo je da se hrvatski član Predsjedništva i vođa HDZ-a BiH obvezno pojavljuje na ceremonijama pokretanja i završavanja nekih projekata. I tu ne bi bilo ništa čudno da se ne radi o projektima koje uglavnom financira Hrvatska ili neka strana država ili kreditorna kuća. Dokaz su česte posjete Tuzli gdje RH financira izgradnju Franjevačkog centra. Ne može se obnoviti odjel u Sveučilišnoj mostarskoj bolnici ili dodjeliti inozemna donacija Sveučilištu bez stožernika. Čović je bio i na otvaranju Doma za siromašne studente u Mostaru koji je izgrađen novcem iz inozemstva ili Hrvatske.

Čović je bio na otvaranju konzulata RH, oba dopisništva HRT-a, u Mostaru i Sarajevu. Postao je počasni građanin Odžaka iako praktično nije prstom mrdnuo da taj kraj dobije desetak kilometara autoceste. Redovan je gost na potpisivanju ugovora o obnovi kuća, vodovoda, puteva za hrvatske povratnike u RS-u opet novcima i materijalom iz Hrvatske.

To je pogodnost člana Predsjedništva BiH, jer neupućeni Hrvat i uz to glasač odmah pomisli, što se čovjek žtvuje za svoj narod. Od silnih projekata koje je pokrenula mašinerija HDZ-a BiH u svim ovim godinama samo bliješte, nažalost, granični prijelazi, a i njih je malo i pretijesni su pred najezdom izluđene mladeži.

Vlastodršci i ne žale za njima jer da su ostali možda bi glasali protiv njih, ovako u zemlji ostaje „zadovoljno" i disciplinirano članstvo i biračko tijelo koje bi trebalo donijeti nove mandate.

I. Marić | Dnevni list

Glas naroda

HDZ je otpisan prošlo svršeno vrijeme

HDZ kriminalno teroristička organizacija

HDZ nikad neće biti kao što je bio.Pa vidite paniku u njihovim redovima.Stalno se okupljaju,prave kvaziznanstvene skupove u Neumu,plasiraju medijske i to svakodnevne manipulacije preko večernjeg lista.Ne znaju šta bi,izmišljaju sukobe,ni to im više ne pali.Najbolji njihov PR nema ideju,ne znaju što će.Jedino im ide na ruku što je oporba slaba ili je nema.Ali u kakvom su problemu dovoljno je da se na listi pojavi bilo koji normalan čovjek protestni glasovi idu njemu.

sprema se oporba jača no ikad no bira se vrijeme da ih se bubne

koliko je HDZ jamio para zna li ko to izračunati

Koliko je koštala izgradnja kuće Dragana Čovića?? Koliko je koštala promjena toka Radobolje? Može li mi itko reći bio bih zahvalan.

ta lopina nemjenja samo tok rijeke
on mijenja i naše sudbine
jel tak il ne tak fra sluge hafezeove

koliko koštaju viletine kradeze buđovane ovde i o rvackoj i automobili
dobro su oni jamili dobro

ima li Eronet kakav broj na koji bi se pozivalo, a lova neka ide za pomoć napaćenim Hrvatima u HDZ-u?

Odvajaju oni za nje od svakog poziva.eronet elektro i aluminij su im krava muzara.

Točno tako!!

Zasjace Sunce Slobode VRLO BRZO

Sad kad ova st...pocme po selima odat uzmite konop i rastrajte , ove seoske uvlacig...isto .

Samo vi kokodacite gospodo,lijepe vam rjeci a djela jos nisam vidio- HDZ je ogromna masinerija koja RADI na tome da dobije izbore,kao i do sada,tako ce ih i dobit 2018.! Samo vi kokodacite a prodajite se za obecanje o radnom mjestu i glasajte mislec Meni je dobro,jeb.o ostale

Pa da nemaju pomoć sa oltara pali bi odavno ko kruške em imaju svoje uhljebe i policijote i špijune po kafićima...treba se paziti je svaki policajac ima listu ljudi koje špijunira u svome mjestu.

Odzvonilo im je uz Boziju pomoc.Procitani su dzaba im okupljanja...

Dragan Covic nikad nije bio jaci pogotovo otkako mu je Cane Primorac saveznik

Nemože im pomoć ni Hodža ni Pop a kamoli ovi naši fratri.Stara je narodna "Tko je umrla pokoj mu duši"još malo i crko HDZe

Svaki režim, jednom propadne!Uruši se iznutra!

HDZ je udbaška podvala hrvackom narodu

ovo što radi kradeze je ratni zločin

HDZ ovaki onaki nevaIja ovo nevaIja ono ajde dežurni kritičari ponudite vi neku alternativu neko rješenje osim što bacate floskule i ponavljate par riječi kritike koje ste naučili kao papige, ja tu vidim samo zavist i ljubomoru!

Tko je promijenio tok Radobolje??

kradeze je opljačko narod i raselio to vidi svak no za to nema nitko mandat to je kriminal za to treba odgovarat
odkud hadezekanim viletine na sve strane kakav neum je bio mala maca
adeze krade narodu ništa ne dade -sve nas oćera vamoka u njemačku

član predsjedništva a kamoli predsjedavajući.

Da bi se skinuli sa vlasti, potrebna je druga stranka koja bi ih zamjenila. A nazalost, nema se kome dati glas na izborima...
Sve druge stranke su bile dio vlasti i pokazali su da su isti kao i ovi sto su trenutno na vlasti. Nista nisu uradili za narod.
Jedino HRS, ali su premali da bi konkurirali ovom megalomanskom projektu.
I to je najveca tuga u svemu, nemaju pravu konkurenciju!

Kad su Turci harali i okopirali druge zemlje uzimali su djecu uglavnom musku i pretvarali ih u vojnike. A trenutna vlast svojim intelektualizmom poslala Hercegovacke mlade i mlade obitelji besplatno u svijet a pri tom stanovnistvo izumire . Uzass na kojim se nema pravo reci alii ...

Dolaze toplija jutra kad ce zvijer krepat neka vas još malo narod samo čeka

Ako crkva bude uz HDZ _e,narod im to neće oprostiti,izgubiti će vjernike odnosno novac .Neće im narod dolazit u Crkvu.

Novac oni imaju dašta koaliraju sa adzoom.
Jeli Čović postavio Dodiga za gardijana?ta ,nije narod nitili njegova dobrota i poniznost.

Novac oni imaju dašta koaliraju sa adzoom.
Jeli Čović postavio Dodiga za gardijana?ta ,nije narod nitili njegova dobrota i poniznost.

hdz bit će sramota kazat da je se netko borio za ovo za njihove vladavine jedino rade autobuske linije za zapad i ljekarne ima više ljekarni nego nameksovi trgovina i njima je dobro reće oni da i ja mislim da je njima dobro

po crkvenim knjigama bosne srebrene za ovi 27 godina vladavine HDZa vise je raseljeno hrvata nego za vrijeme turskog zuluma 500godina,,,,gledano u procentima,,

Nagomilava se nezadovoljstvo u HDZ BiH, u pomoć se priziva i Crkva
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari