Poluranjka - lokalna hercegovačka sorta krumpira

ljubuski.info

Krumpir, božanstvena biljka čiji je plod u vrijeme gladi spasio tisuće života, zauzima gotovo mitsko mjesto u Hercegovini.

Hercegovački krumpir zvani poluranjka, sorta za koju se i danas vežu brojne priče, ima poseban status u asortimanu sorti krumpira.

Poluranjku krasi epitet kvalitete

Nostalgični kupci krumpir poluranjku vežu uz posebnu crvenkastu boju pokožice ili konzistentnost i okus krumpirova ploda. Isto tako, ti nostalgični kupci se nadaju da će i u nadolazećim godinama na štandovima svojih tržnica i veletržnica imati priliku vidjeti ovu vrstu koja je sve rjeđa, te je prestižu neke nove, 'modernizirane' sorte, koje joj kvalitetom ipak ne mogu konkurirati. Iako se na tržištu nalaze mnoge sorte krumpira, čiji se plodovi razlikuju po obliku, boji, veličini, okusu, te mogu biti vrlo rane i rane sorte ili pak srednje kasne sorte, krumpir proizveden u hercegovačkim vrtačama, njivama od 800 do 1100 metara nadmorske visine, zauzima visoko mjesto na ljestvici najkvalitetnijih plodova među krumpirima u Europi. Poluranjka ima veći postotak suhe tvari, minerala i vitamina u odnosu na krumpir proizveden u drugim uzgojnim područjima. Lokalnu hercegovačku sortu krumpira, koja je nekad dominirala na brdsko-planinskom području Hercegovine, stariji poljoprivredni proizvođači pamte kao proizvod visoke kvalitete, a zbog toga se vjerojatno i danas uzgaja na užem području brdsko-planinskog dijela Hercegovine. Sorta krumpira poluranjka slabija je po prinosu od drugih sorti, ali kako smo već rekli, krasi je epitet kvalitete, zbog čega je mnogi danas sa simpatijama spominju.

Povećan udio škroba

Pojedina provedena ispitivanja na ovoj sorti krumpira pokazala su kako je sadržaj škroba i suhe tvari, kao parametra koji određuje kvalitetu pojedine sorte, kod poluranjke značajno viši u odnosu na druge sorte, zbog čega se je pokazala idealnom za upotrebu u programu oplemenjivanja s drugim sortama kako bi se u konačnici poboljšala kvaliteta sjemena, odnosno finalnog proizvoda. Zbog hranljivih tvari koje sadrži i ljekovitih svojstava koje ima, krumpir se koristi za prehranu ljudi, ali i domaćih životinja u skoro svim zemljama svijeta. Postoji više od 1500 vrsta krumpira koje su nastale ukrštanjem i prilagođavanjem raznim podnebljima, a hercegovačka lokalna sorta krumpira poluranjka pokazala se pogodnom za oplemenjivanje s drugim sortama. Provedena istraživanja u cilju očuvanja ove sorte krumpira pokazala su kako je poluranjka imala značajno povećan udio škroba, što je dodatan plus za ovu sortu. Temeljem provedenih istraživanja došlo se do određenih zaključaka, a ono što svakako ovu sortu odvaja od ostalih je visok sadržaj škroba i suhe tvari. Iako je potencijal prinosa značajno niži od određenih modernih sorti, poluranjka svakako zaslužuje da je se očuva od zaborava te da postane sorta kojoj će se poljoprivrednici vratiti, a posebno će biti dragocjena za one koji drže do kvalitete proizvoda.

Dnevni list

Glas naroda

HDZ BREND yo, yo, yo... pa kaže:

Cmilje moje i ja bi’ te brala
Samo ne znam kome bi’ te dala.

da nema kradezea i kumpira propali bi naskroz-mincen

i sa njima rakitske janjetine za to i jesu ko bumbar svi debeli loše im a sirotinji noge vire iz kontejnera

Poluranjka - lokalna hercegovačka sorta krumpira

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari