Misteriozno porastao broj umirovljenika s višim mirovinama

ljubuski.info

Umirovljenici u Federaciji BiH ponovo su predmet igara. Ovog puta zbog različitih brojki iz Zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje (MIO) koje se odnose na osobe koje bi od idućeg mjeseca trebale dobiti više mirovine.

Misterija je u tome što se na najnovijem popisu Zavoda sada nalazi više od 25.000 osoba kojima se stupanjem novog Zakona o MIO na snagu povećavaju mjesečna primanja.

Savezu umirovljenika FBiH prije nekoliko dana iz Zavoda je dostavljen popis na kojem se nalazi 108.000 umirovljenika.

Nominalni iznos

Ovim velikim brojem iznenađeni su u Savezu, s obzirom na to da se do sada iz Zavoda spominjalo da će više mirovine imati oko 83.000 osoba umirovljenih do 1998. i 2007. godine. Dobili smo popis na kojem se nalazi znatno veći broj umirovljenika koji trebaju biti obuhvaćeni povećanjem. Prvi put se susrećemo s tim brojem i mi smo iznenađeni. Kako je došlo do razlike, trebate pitati Zavod. Mi novi popis ne možemo komentirati, kazao je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH.

Njima je, kaže Rapa, važno da mirovine budu povećane, pa kako god. No, kako su rekli dobro upućeni izvori, ovaj popis napravljen je ovih dana. Naknadno je sastavljan, i to nakon što je u medijima objavljeno da će tek deset posto umirovljenika od njih 83.000 dobiti povećanje. Inače, novim zakonom propisano kako se mirovine povećavaju na nominalni iznos koji je propisan rješenjem, a da minimalna mirovina ostaje 326 KM.

Zakonom je propisano da se za 83.000 umirovljenika u ožujku mirovine povećaju, izjavljivali su direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić, ali i premijer FBiH Fadil Novalić (SDA).

Pokušaj manipulacije

Novi broj od 108.000 umirovljenika koji je dostavljen Savezu još je jedan pokušaj manipulacije ovom kategorijom. Naime, nakon što je u javnosti obznanjeno da će tek mali broj dobiti povećanje, premijer Novalić i direktor Zavoda Krnjić dodali su na popis još ljudi, tvrdi upućeni izvor.

Da je za 25.000 manji broj onih koji su trebali dobiti povećanje, jasno je i iz izjava federalnog ministra za rad i socijalna pitanja Veska Drljače. Ministar je, naime, na sjednici Parlamenta FBiH utvrdio da će povećanje dobiti točno 82.700 umirovljenika, i to za deset i pet posto.

U travnju uvećana sva primanja

Navedenih 108.000 umirovljenika dobit će izvanredno povećanje u iznosu od pet i deset posto shodno članu 140. Zakona već pri isplati za ožujak, odnosno 5. travnja. Njima će se tako uvećana mirovina ponovo povećati kao i svima ostalima u isplati za travanj. Svi naši korisnici, njih oko 412.000, koji su ostvarili pravo do 31. prosinca 2017. pri isplati mirovina za travanj dobit će uvećana primanja, shodno odredbi člana 79. Zakona o MIO. Povećanje će im pripasti od 1. ožujka, što znači da će, uz uvećanu mirovinu za travanj, dobiti i razliku za ožujak, a ta isplata bit će u svibnju, naveo je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO.

Avaz

Glas naroda

ovaj portal je postao glasilo galeba čovića i šćepe radončića. prestadoše sve priče o kriminalu stožernika, bravo genijalci. klap, klap,...

Misteriozno porastao broj umirovljenika s višim mirovinama
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info
ljubuski.info
Ljubav i mržnja u službi krupnog kapitala Emil Karamatić | Republika
ljubuski.info
Prljavi novac Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari