Održani "Susreti mladih kroz klasičnu glazbu"

ljubuski.info

U subotu 17.3.2018. godine, održani su četvrti "Omladinski susreti kroz klasičnu glazbu".

U fokusu samog projekta bila je promocija kulture i kulturnih dešavanju u lokalnim zajednicama, kao i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Kroz set aktivnosti muzičkih radionica, pijanist Bartolomej Stanković Piano iz Visokog priredio je izvanredan nastup kroz Priče o baroknoj i klasičnoj glazbi. Slušatelji su mogli čuti djela: Georga Friedrich Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattija, Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga Van Beethovena.

Susretima su povezane dvije županije: Hercegovačko-neretvanska i Zapadnohercegovačka, zatim općina Jablanica i Grad Ljubuški i dvije ustanove: Osnovna glazbena škola Ljubuški s Centrom "Fortis" iz Jablanice.

Samo sudjelovanje mladih je jedan od 11 indikatora Vijeća Europe po kojima se procjenjuje stupanj razvoja državnih politika prema mladima i povezano je s mobilnošću mladih u smislu da su aktivni mladi češći korisnici različitih programa razmjene. Kroz mobilnost se stječu iskustva iz prakse koja mladi mogu koristiti kao primjere dobre prakse u lokalnoj zajednici. Ovo je također jedan jedinstven projekt koji zajedno sa klasičnom glazbom, kao najvećim stupnjem glazbe, glazbenim radionicama, zajedničkim koncertima, može utjecati na kulturnu razinu građana.

Susreti su održani u novoizgrađenim prostorijama Osnovne glazbene škole Ljubuški, a sudionici su uz poziv ravnateljice gospođe Ivane Šaravanje zajedno obišli džamiju na Gožulju u Gornjem gradu u Ljubuškom, gdje je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški, ef. hadži Šemso Germić, nazočne upoznao o povijesti džamije, osnovama i principima islama, sličnostima i razlikama s drugim religijama. Nakon toga su se susreti nastavili u opuštenijoj atmosferi u čajdžinici, gdje su razmijenjena mišljenja pripadnika tri religije. Zadovoljstvo glavnog imama moglo se vidjeti obzirom da su nazočni bili prvi multinacionalni posjetitelji čajdžinice i džamije.

Prošli susreti u Ljubuškom obuhvatili su obilazak Franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog na Humcu, Muzeja na Humcu i vodopada "Kravica". Projekt je realizirao Međunarodni centar za djecu i omladinu "Fortis" iz Jablanice uz financijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i športa i Vijeća mladih općine Jablanica.

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari