Što nam znači statistika?

ljubuski.info

Nevenka Rebić je ime profesorice koja je predavala predmet Statistika u Srednjoj ekonomskoj školi u Imotskom kada je ovaj autor teksta pohađao tu školu. Davno je to bilo. Dr.sc. Ivan Pavlović, nekadašnji dekan Ekonomskog fakulteta na Sveučilištu u Mostaru, studentima novinarstva je bio profesor na kolegiju Statistika. Sretna vremena. Tko je to prošao, nešto je i naučio, sigurno.

Statistika je matematička disciplina, može se i tako reći, zar ne? Brojčani ili postotni prikaz određenih stanja koja su moguća biti predočena brojkama i postotcima. Ali se može reći da je statistika i dio naših života, nas građana Bosne i Hercegovine. Statističke pokazatelje nam iznose iz dana u dan političari, vjerski poglavari, demografi, a i mi sami smo svjedoci tih mjerenja.

Koliko je povećana zaposlenost a smanjena nezaposlenost, koliko je kiše palo ove zime u odnosu na prošlu i one još davnije, kolika je učestalost potresa u Hercegovini i Dalmaciji u posljednjih šest mjeseci u odnosu na prijašnje razdoblje, sve može biti predmet statističkih mjerila. Očito i nekih pozitivnih, kako možemo pročitati u izjavi direktora Agencije za rad i zapošljavanjeBiH. Nikada veća zaposlenost i nikada manja nezaposlenost. U takvim uvjetima, tko se žali, treba ga poslati na robiju.

Znate li koga nećete poslati na robiju? Nećete moga bivšeg susjeda Marka koji je sada negdje na poslu sa radnim kolegama i kolegicama koji se odzivaju na ime Shane, Patrick, Padraig, Craig, Shobian, Saoirse kao ona glumica i slično, a u stanu ga čekaju i supruga i troje djece. A nećete ni mog brata koji se javlja sa obavljenog poslovnog zadatka i podnosi izvješće čovjeku koji se zove Herman ili Hans, ne znam točno. A kod kuće u Hercegovini ga čekaju supruga i njih još petero i nas još…

Nešto ne može biti mjerljivo jer je i sama statistika zakazala po tom pitanju. Ne može se prikazati količina gluposti koju iz dana u dan građanima ove države prikazuju dežurni operativci koji nas trebaju uvjeriti da idemo naprijed. Ili smo mi u zabludi?! Bosna i Hercegovina izgleda živi svoj san konačno a kada god upalimo televiziju vidimo prosvjede, štrajkove, političke igrice i ljude koji gube kuće jer je poplava i klizište učinilo svoje. I imat ćemo 300 kilometara autoceste do 2020. Gospodo, to je smiješno.

Smješno i žalosno jer kako drugačije objasniti kada jedan natprosječno inteligentan mladić sa svojih 18 godina kaže da jedva čeka da završi srednju školu i ode odavde, negdje, bilo gdje. Ne vidi se on sam ovdje jer se ovdje vidi tko je što učinio i na koji način. Nikakva statistika, ni Nevenka Rebić ni Ivan Pavlović ne mogu te naučiti ništa više niti ti treba ako imaš iskaznicu političke stranke/partije.

Kome trebaju statistički podaci? Hajde da vidimo prema procentu ili prosjeku, kako ga god zvali, koliko se sredstava poreznih obveznika odvaja na plaće državnih službenika? Koliko državnih službenika radi a da nisu osobe koje su visokoobrazovani kadar kojega ni nepotizam ne može pobiti? Koliko ih je u služenom radnom odnosu a da samo crpe proračun? A koliko ih je zaposleno, prema toj statističkoj odredbi, samo zbog članstva u političkoj stranci?

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, uz dužno poštovanje prema gospodinu kao i prema instituciji, ali i svi ostali dežurni prikazatelji pozitivnosti u bh društvu koji se diče time da je nezaposlenost manja nego ikada, također bi trebali prikazati i sami znati je li se od bh plaća i mirovina čak isplati živjeti.

Jest određenoj "klici", onima na državnim jaslama, fermašima koji obične građane ne fermaju ni dva posto, statistički rečeno.

Marko Čuljak | dnevno.ba

Glas naroda

Njima ništa ne znači statistika, oni će i dalje progoniti ljude i najposlije će otići i oni.

Što nam znači statistika?
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari