Blokada zbog borbe SDA, SBB-a i HDZ-a BiH za atraktivne pozicije

ljubuski.info

Šef izvršne vlasti u FBiH, predsjednik Federacije Marinko Čavara nije pronašao čarobnu formulu za deblokiranje izvršne i zakonodavne vlasti u većem entitetu. Čavara je očigledno samo želio pokazati da je on, a ne premijer Fadil Novalić, stvarni šef izvršne vlasti, a probleme je opet ostavio čelnicima Vlade i federalnog parlamenta na rješavanje.

Parlamentarne većine odavno nema, a za nastalu blokadu i ne sazivanja sjednica Vlade i oba doma parlamenta FBiH međusobno se optužuju i trve SDA i HDZ BiH. Nekako se vrlo lukavo u sporednu rolu locirao SBB Fahrudina Radončića, iako to u praksi nije tako.

Rat za pozicije

Ključni ljudi u Vladi FBiH i Parlamentu FBiH ne kriju da je pet ključnih i za sada nepremostivih političkih problema glavni uzrok pucanja i paralize sustava u Federaciji. To su: imenovanja direktora Porezne uprave FBIH, sazivanje Skupštine Razvojne banke i imenovanja izvršnih direktora, imenovanje direktora Agencije za državnu službu, konačna potvrda Neovisnog odbora za nadzor nad policijom, odnosno direktorom Uprave federalne policije, te imenovanje članova Nadzornoga odbora javnog RTV servisa FBiH.

Nespretni ili 'paralelni' pokušaj imenovanja Šerifa Isovića, sadašnjega vršitelja dužnosti direktora Porezne uprave za prvog čovjeka te institucije u punom kapacitetu je samo povod za nezapamćenu destrukciju izvršne i zakonodavne vlasti i okidač HDZ-u BiH i SBB-u da udruženim snagama gurnu SDA pred zid i ispostave ultimatume ukidanja blokade sustava.

U nekim sarajevskim krugovima se optužuje Dragan Čović da bojkotom imenovanja Isovića želi staviti pod kontrolu i Poreznu upravu. Službeno su iz HDZ-a BiH samo pozvali na poštujovanje sudske odluke po kojoj direktor Porezne uprave nije rukovodeći državni službenik što znači da konačni prijedlog prema Vladi mora poslati federalna ministrica financija Jelka Miličevćić, a ne Agencija za državnu službu FBiH.

Optužuje se ministrica Miličević, odnosno HDZ BiH, a prešućuje se činjenica da su i ministri iz SBB-a u Vladi FBiH bili protiv imenovanja Šerifa Isovića.

I sam Isović je u jednom istupu javno potvrdio kako je SBB glavna prepreka za njegovo imenovanje jer Fahrudin Radončić želi na čelo Porezne uprave ustoličiti Adisa Arapovića, donedavnog glavnog menadžera jedne nevladine organizacije a sada šefa izbornog stožera SBB-a.

Moguće je da su istinite špekulacije da je HDZ BiH tražio da mu pripadnu neki terenski uredi Porezne uprave. Ako se samo i letimično pogeda tko su sadašnji šefovi gore navedenih i spornih federalnih institutucija ili agencija i uprava, i ako se pri tome ima na umu očigledno ispoštovani nacionalni ključ, lako je dokučiti da Dragan Čović objektivno ima interesa samo kod potvrde Neovisnog odbora i eventulanoga preuzimanja Uprave Federalne policije. Naravno, HDZ BiH je oduvijek imao i svoju kvotu izvršnih direktora u Razvojnoj banci, a vrlo rijetko i u javnom rtv servisu FBiH.

Sve čelne pozicije pa i onu hrvatsku u Upravi federalne policije pokrivala je SDA, dakle one pripadaju Bošnjacima, pa je logično ustvrditi kako zapravo SBB i Fahrudin Radončić imaju najviše interesa nadmudrivati se SDA. Hajka je na SDA i HDZ BiH, a zapravo SBB 'ide' na Poreznu upravu, Razvojnu banku, Federalnu radio televiziju i Agenciju za državnu službu.

Lukava ofenziva SBB-a

U toj lukavoj Radončićevoj ofenzivi na ranjivu SDA, HDZ BiH samo lagano potpiruje vatru i interesno dozira blokade. Na državnoj razini su Čović i Radončić već u nekoliko slučajeva, naročito u pravosuđu pa i oko OSA-e, istestirali svoje osobno prijateljstvo i političko partnerstvo.

Federacija je sada novi poligon za udruženi pothvat, a izmasakrirana SDA je idealna meta da se prije izbora od njega pokuša oteti financijski kolač i time surovo upozoriti Bakira Izetbegovića da on više nije gospodar u većem entitetu i da je njegovoj paralelnoj vladavini došao ili će uskoro doći kraj.

I. Marić | Dnevni list

Glas naroda

Ne budite zločesti njih ne zanimaju Porezna uprava Razvojna banka Agencije Granični prijelazi UIO njihov interes je socijalna politika nezaposleni zaboravljeni branitelji i ostali ugroženi

Bumbari se sastali i na pčele napali..kakav je to red da nedate med..

Šta bi ova trojica imala da ne bi rata?
Na njih ne izgone policiju sa setenjim,a i što bi kad su pošteni.

Vezane vijesti

Blokada zbog borbe SDA, SBB-a i HDZ-a BiH za atraktivne pozicije
Napomena:

Stavovi iznešeni u komentarima nisu stavovi uredništva.

Sve neprimjerene komentare ćemo načelno ukloniti. Ukoliko isto propustimo javite nam se putem kontakt obrasca ili e-pošte info[at]ljubuski.info

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Kad Zoki prekuca igricu Igor Božović | bljesak.info
ljubuski.info
Marka po marka - televizija! Zoran Kolobara | hercegovina.info
ljubuski.info
Dobro nam je kakvi smo Boris Čerkuč | bljesak.info

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari