Helios osiguranje bježi od vjerovnika i osiguranika!

Skupština mostarskog društva "Osiguranje Helios" donijela je, prije dva mjeseca, odluku o promjeni imena osiguravajuće kuća u "Lok osiguranje" i preseli sjedište društva.

Na osnovu te odluke, središnjica društva više nije u ulici Kralja Petra Krešimira IV (Rondo) u Mostaru već u Branilaca grada 17 u Sarajevu.

Dužni i osiguranicima

Sama po sebi, ta odluke i ne bi bila zanimljiva za javnost da "Helios", kako su nam kazali njegovi uposlenici, nije dužan radnicima nekoliko stotina tisuća maraka za plaće i isto toliko za doprinose.

Prema izvješću koji je načinila sarajevska revizorska kuća "EmAm BCG", zaključno s 31. prosincom 2008. "Helios je za poreze i socijalno osiguranje bio dužan 789.141 maraka.

Ovim revizorzskim izvješćem potvrđena su i enormna dugovanjia ove kuće prema svojim osiguranicima, koja su, do početka ove godine, iznosila 261.696 maraka.

Navedeni podaci ponukali su sadašnje i bivše radnike "Heliosa" obratiti se javnosti, tim prije što sumnjaju kako rukovodstvo priprema nove malverzacije kako bi zataškalo kriminal.

Zoran Mijatović, bivši član Uprave "Heliosa", tužio je osiguravajuću kuće jer dvije i po godine, koliko je radio, nije primio nijednu plaću!

- Plaća je trebala biti oko 1.000 KM mjesečno, a oni mi nisu uplaćivali ni tople obroke niti troškove za prijevoz, a živim u Ljubuškom. Pošto sam teško obolio, dobio sam obećanje da će mi novac biti isplaćen, ali od toga nema ništa - kazao je Mijatović.

Zahtjevi za kontrolu

Marijan Čuvalo, koji također više ne radi u "Heliosu", dobio je na Općinskom sudu Ljubuški presudu prema kojoj mu je "Helios" dužan uplatiti 17.000 KM na ime neisplaćenih plaća.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove FBiH Ibrahim Tirak potvrdio je kako je primio određene zahtjeve za kontrolu u "Heliosu" i najavio da će u skorije vrijeme poduzeti potrebne mjere.

O svemu su novinari Avaza željeli čuti komentar i od v. d. direktora "Heliosa" Nedžada Muhovića, ali on se nije javljao na njihove pozive.

Provjere Porezne uprave

Od glasnogovornice Federalne porezne uprave Adise Muhić saznaje se kako su podaci za ovu osiguravajuću kuću upućeni na provjeru Županijskom poreznom uredu u Mostaru i nadležnom sektoru za prisilnu naplatu.

- Izvršit ćemo provjere i poduzeti mjere koje su u našoj nadležnosti - rekla je Muhić.

Dnevni avaz

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari