Preustroj BiH na putu k EU na načelima federalizma i ravnopravnosti

ljubuski.info

Sudionici Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu", koji je započeo u Neumu, otvorili su jučer brojna suštinska pitanja daytonske BiH i uputili na potrebu njezina redizajniranja, ne samo kako bi se zadovoljio europski put nego konačno postigao i narodni dogovor o njezinoj i budućnosti triju naroda.

Neovisnost, konstitutivnost, ravnopravnost i federalizam načela su kojih se treba držati u iznalaženju rješenja hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini.
Tim je riječima predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH akademik Jakov Pehar sažeo okvir izlaganja i rasprava koje su uslijedile.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je kako će ova zemlja morati doživjeti preustroj kako bi se pridružila ostalim državama jugoistoka Europe na putu prema Europskoj uniji, a prvim testom ocijenio je izmjene Izbornoga zakona koje bi uvažile i mogućnost izbora legitimnih narodnih predstavnika.
Mi ćemo evidentno uskoro biti prinuđeni, kako bismo došli do 2025. da zajedno sa zemljama jugoistočne Europe budemo dio paketa europskih integracija, napraviti ustroj koji će biti mnogo racionalniji, učinkovitiji, a što u osnovi znači i jeftiniji. Istodobno, do kraja trebamo uvažiti elemente potrebne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda kao temelja koji ih definira kao natkrovljujuće načelo za sve ustave u BiH - kazao je Čović na konferenciji za novinare u stanci Znanstveno-stručnog skupa naziva "Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu".

Izborni zakon, reforme...

Pri tome je objasnio kako je hrvatsko pitanje sastavni dio puno složenijega pitanja moderne i demokratske BiH.
Ne postoji hrvatsko pitanje u BiH. Postoji pitanje BiH i njezina funkcioniranja te je unutar toga pitanje Hrvata kao jednoga od triju ravnopravnih konstitutivnih naroda kojima se treba osigurati legitimno predstavljanje - dodao je.

Naveo je kako je hrvatska politika ranije iznijela prijedloge preustroja zemlje ističući kako je sada ključni test budućih odnosa izmjena Izbornog zakona kako bi se opći izbori mogli održati na jesen ove godine. Izrazio je optimizam kako će se u kratkome roku od mjesec i pol dana postići dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.
Imat ćemo mi izbore, provest ćemo izborni rezultat - istaknuo je Čović.

Objasnio je, međutim, da još uvijek ne postoji politička volja jer bošnjačka stranka smatra kako treba utjecati na volju hrvatskog naroda svojom mnogobrojnošću.

Rektor Sveučilišta u Osijeku i predsjedatelj Rektorskoga zbora Republike Hrvatske Vlado Guberac izrazio je očekivanje kako će dvodnevni skup u Neumu biti poticaj za dijalog u postizanju dogovora triju naroda, odbacujući pri tome pokušaje da se Hrvate eliminira s političke scene.
Hrvati su najmanja zajednica u Bosni i Hercegovini, ali to ne daje nikome pravo da ne budu konstitutivan narod u BiH. Akademska zajednica će kroz ovu konferenciju dati svoj doprinos u tom smjeru - kazao je rektor Guberac.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić je, govoreći o velikoj odgovornosti skupa u Neumu, istaknuo kako očekuje da se ponude takva rješenja koja će zajamčiti da njegova djeca i ostali građani i narodi mogu vidjeti svoju budućnost u BiH. Znanstveno-stručni skup podijeljen je u šest panel-rasprava.

Govoreći na panelu o višenacionalnim državama i potrebi izgradnje jednakopravnosti, prof. Ugo Vlaisavljević istaknuo je kako su u BiH suprotstavljene koncepcije građanskog i nacionalnog, pri čemu se negira čak i samu BiH i njezinu složenost. Prof. Mile Lasić pozvao je na "mukotrpne reforme" za izgradnju europske BiH u kojoj bi se poštivala načela konsocijacije.

Prof. Zvonko Miljko ocijenio je presudno važnim zaokret od dosadašnjih hegemonističkih pokušaja nadvladavanja brojnijih manje brojnima.
Alternativa je raspad ako hegemon pokuša nametnuti svoju volju - kazao je Miljko.

Zoran Krešić | Večernji list

Glas naroda

O Bože, daj nam nekoga da makne ovo [ * neprimjereno * ] od Čovića

a blagostanja privarili ste ljude u ratu prevarili ste ljude u miru mi hrvati brzinom munje idemo prema nacionalnoj manjini u bih i neki ugledni politicari priznaju da nakon nekoliko izborni ciklusa hrvati nece biti bitan faktor u bih toje nama nasa borba dala zato ne mlatite praznu slamu bolje uzmite gobleme i heklajte

Ovo je samo jos jedan pokusaj kradezeovaca i co .... da eto nesto poduzimaju kako bi opravdali pljacku i unistenje hrvatske nacije i opcenito katolicanstva unutar BiH .... Povijest ce ove sve nazocne zabiljeziti kao glavne aktere u ovome procesu ...

ovi ljudi su krivci za stanje hrvackog naroda i države danas i ono vode naopako po zvaničnim anketam adezea hrvacke
bez komentara-guske u maglu

ajme meni pa kad će im dosadit više ova priča?? Pa je li oni stvarno misle da se ovo može nekom prodat????

Sve ove treba iseliti iz BiH imaju bogstva u Hrvatskoj koja su uzeli iz usta svog naroda.Hvala im samo idite ne kažite nas.

rvacka je procvala u evropskoj uniji ajmo imi tamo tamo je obećano ropstvo

oće oni da se isele u brisel na bolje fotelje a u hrvackoj ovakvih ima previše

Je li Čović pričao na ekavici ili ijekavici?
Obzirom sa se potpisuje Ćirolicom i izjašnjava kao Jugosloven pa shodno tomu..... kao i Jadranko Prlic.

sad nam čović može obećat batine i njemačku a barir je već muslimanim dao već spomenuto obećanje
policija tuče branitelje po bosni

ovog Jakova Pehara treba kandidirati za člana Predsjedništva, čovjek u najboljim godinama

Preustroj BiH na putu k EU na načelima federalizma i ravnopravnosti

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari