Održano predavanje o psihologiji

ljubuski.info

Psihologija koja je u razvijenim zemljama našla svoju primjenu u brojnim poljima ljudskog djelovanja, u Bosni i Hercegovini je, nažalost, još uvijek nedovoljno zastupljena u području praktične primjene, kvalifikacija je koja se mogla čuti u četvrtak navečer u Ljubuškom.

U sklopu "Tjedna psihologije u Hercegovini" u Gradskoj vijećnici Ljubuški održano je predavanje 'Što (zapravo) rade psiholozi?', a predavačica je bila Marijana Šuvak - Martinović, koja je govorila o granama psihologije, razlikama između psihologa, psihijatara i psihoterapeuta, te raznim ulogama koje psiholozi mogu imati u društvu.

Kako je Marijana Šuvak - Martinović istaknula, cilj predavanja je bio demistificirati ulogu psihologa.

Ona je izrazila žaljenje što se više naših sugrađana nije odazvalo na predavanje, rekavši kako je isto bilo namijenjeno svima, a u prvom redu roditeljima djece školskog uzrasta, s obzirom da je znatan dio predavanja bio posvećen upravo školskoj psihologiji.

Kako se moglo čuti na raspravi nakon predavanja, upravo školska psihologija je u Hercegovini na lošem glasu među roditeljima, a zaposleni psiholozi u našim školama se suočavaju s brojnim problemima koji proizlaze upravo iz neshvaćanja njihove uloge u školi.

Slanje djeteta kod školskog psihologa kod nas se doživljava kao kazna, iako je uloga psihologa upravo suprotna, istaknula je, između ostalog, Marijana Šuvak - Martinović koja se osvrnula i na sve potencijalne uloge koje psiholog ima u školi.

Pored školske psihologije, govorila je i o ulogama psihologa u ostalim granama primjenjene psihologije, od forenzičke, kliničke, organizacijske do svih drugih grana psihologije, o stanju psihologije u BiH, a osvrnula se i na česte predrasude s kojima se psiholozi danas susreću u našoj zemlji.

Radio Ljubuški

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari