Stručna misija u posjeti Uljari Mikulić

ljubuski.info

Članovi službenog panela koji okuplja ocjenjivače maslinovog ulja danas su posjetili Ljubuški kako bi se u Uljari Mikulić, najvećoj uljari u BiH, upoznali sa svim detaljima proizvodnje maslinovog ulja.

Posjet je održan u sklopu stručne misije koja je organizirana u okviru Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija (Technical Assistance and Information Exchange instrument, TAIEX) Europske komisije.

Pored obilaska uljare Mikulić, članovi Panela za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja su danas također posjetili i samostan na Humcu.

Stručnu misiju je organizirala Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine s ciljem razvoja i unaprjeđenja vještina ocjenjivača Panela za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole.

Voditeljica ove misije je dr.sci Karolina Brkić Bubola, voditeljica akreditiranog Panela s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, koja je tijekom proteklih dana kolegama iz BiH držala predavanja o iskustvima iz Hrvatske.

Stručna misija je počela 12. ožujka u Mostaru, gdje su se, povodom početka misije, sudionicima obratili mr.sci Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i prof.dr.sci Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Nakon toga panelisti su sudjelovali u obukama i predavanjima u laboratoriju Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. Prezentacije su uz Karolinu Brkić Bubola, držali Miro Barbarić, voditelj Panela i Marija Prlić s Federalnog agromediteranskog instituta. U sklopu misije članovi Panela posjetili su ranije i manastir u Žitomisliću gdje su se također upoznali s procesom proizvodnje ulja.

Inače, Panel za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole jest skupina odabranih i osposobljenih ocjenjivača senzorskih svojstava djevičanskih maslinovih ulja, a prošle godine je osnovan u BiH.

Tada je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 103. sjednici održanoj 30. svibnja 2017. godine, donijelo Rješenje za ovlašćivanje službenog panela za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja u svrhu službene kontrole ("Službeni glasnik BiH", broj 50/17). Na osnovu navedenog Rješenja, za službeni panel Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole ovlašteno je 17 ocjenjivača.

Službeni paneli provode analize maslinovih ulja na tržištu radi provjere naznačenih podataka, za potrebe službene kontrole.

Radio Ljubuški

Komentari

svaka čast za mikulića i ćaća mu je radnik bio vakim ljudima triba dat poticaje barem se vidi da čovik radi i nije pun sebe

Neznam dali su našli tragove Cidokora ,DINAMITA,HIDROLA ,PROSUTOG ulja iz stari strojeva,toliko o našim i vašim Kontrolama tih exstra djevičanski ulja.pametnom dosta.PRANJE PARA.........

ljubomora , ljubomora je tvoja osobina najgora !!!

kolko
je jadan i stiničar ovaj Mikulić poslaćeim račun isto kao i ovim štosu mu radili degustaciju ulja.

A koliko je tek para opra na dinamitu, oružju itd.

Ljubomora je bolest!

Stručna misija u posjeti Uljari Mikulić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari

mailto