Stručna misija u posjeti Uljari Mikulić

ljubuski.info

Članovi službenog panela koji okuplja ocjenjivače maslinovog ulja danas su posjetili Ljubuški kako bi se u Uljari Mikulić, najvećoj uljari u BiH, upoznali sa svim detaljima proizvodnje maslinovog ulja.

Posjet je održan u sklopu stručne misije koja je organizirana u okviru Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija (Technical Assistance and Information Exchange instrument, TAIEX) Europske komisije.

Pored obilaska uljare Mikulić, članovi Panela za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja su danas također posjetili i samostan na Humcu.

Stručnu misiju je organizirala Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine s ciljem razvoja i unaprjeđenja vještina ocjenjivača Panela za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole.

Voditeljica ove misije je dr.sci Karolina Brkić Bubola, voditeljica akreditiranog Panela s Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, koja je tijekom proteklih dana kolegama iz BiH držala predavanja o iskustvima iz Hrvatske.

Stručna misija je počela 12. ožujka u Mostaru, gdje su se, povodom početka misije, sudionicima obratili mr.sci Dragan Brenjo, zamjenik direktora Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i prof.dr.sci Marko Ivanković, direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Nakon toga panelisti su sudjelovali u obukama i predavanjima u laboratoriju Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru. Prezentacije su uz Karolinu Brkić Bubola, držali Miro Barbarić, voditelj Panela i Marija Prlić s Federalnog agromediteranskog instituta. U sklopu misije članovi Panela posjetili su ranije i manastir u Žitomisliću gdje su se također upoznali s procesom proizvodnje ulja.

Inače, Panel za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole jest skupina odabranih i osposobljenih ocjenjivača senzorskih svojstava djevičanskih maslinovih ulja, a prošle godine je osnovan u BiH.

Tada je, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na 103. sjednici održanoj 30. svibnja 2017. godine, donijelo Rješenje za ovlašćivanje službenog panela za organoleptičku analizu djevičanskih maslinovih ulja u svrhu službene kontrole ("Službeni glasnik BiH", broj 50/17). Na osnovu navedenog Rješenja, za službeni panel Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar za organoleptičku analizu djevičanskog maslinovog ulja u svrhu službene kontrole ovlašteno je 17 ocjenjivača.

Službeni paneli provode analize maslinovih ulja na tržištu radi provjere naznačenih podataka, za potrebe službene kontrole.

Radio Ljubuški

Glas naroda

svaka čast za mikulića i ćaća mu je radnik bio vakim ljudima triba dat poticaje barem se vidi da čovik radi i nije pun sebe

Neznam dali su našli tragove Cidokora ,DINAMITA,HIDROLA ,PROSUTOG ulja iz stari strojeva,toliko o našim i vašim Kontrolama tih exstra djevičanski ulja.pametnom dosta.PRANJE PARA.........

ljubomora , ljubomora je tvoja osobina najgora !!!

kolko
je jadan i stiničar ovaj Mikulić poslaćeim račun isto kao i ovim štosu mu radili degustaciju ulja.

A koliko je tek para opra na dinamitu, oružju itd.

Ljubomora je bolest!

Stručna misija u posjeti Uljari Mikulić

FB

Politika

Ljudi

Kolumne

ljubuski.info
Film koji nećemo gledati Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Prolaze nam životi, a vrijeme stoji Berislav Jurič | bljesak.info
ljubuski.info
Kad nezakonito postane normalno... Marko Čuljak | dnevno.ba

Gospodarstvo

Šport

Priroda

Audio/Video

Posljednji komentari